Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5 ΩΡΩΝ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ- ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ «ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ» ΖΗΤΗΜΑ


Με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς συναντήθηκε σήμερα, στις 11 τοπική ώρα, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, συνοδευόμενος από μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου Μαυροβουνίου, του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το φλέγον ζήτημα του νόμου περί θρησκευτικών ελευθεριών και κοινοτήτων, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και ειρηνικών διαδηλώσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, είχε τονίσει πως η πλευρά της Εκκλησίας θα είναι πάντα ανοικτή να συζητήσει το πρόβλημα με την πολιτεία.
Σκοπός και των δυο πλευρών είναι βρεθεί μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στη χώρα.
Στην πεντάωρης διάρκειας συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Επισκοπικού συμβουλίου του Μαυροβουνίου πρότειναν στον Πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς να γίνει τροποποίηση στον αμφιλεγόμενο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση Κυβέρνησης και Επισκοπικού Συμβουλίου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρως τις απόψεις τους για τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τον Νόμο. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τροποποιήσεις του Νόμου και όχι για την εφαρμογή του, διότι κατά την άποψη της Εκκλησίας, ο Νόμος δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ή τα διεθνή πρότυπα. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μέσω του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς και μέσω της παροχής πρόσθετων και κατάλληλων εγγυήσεων, ο Νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί ως σύγχρονος και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι εκπρόσωποι του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, υπέβαλαν στην Κυβέρνηση πρόταση που περιελάμβανε αλλαγές στις διατάξεις που η Εκκλησία θεωρεί ως αμφιλεγόμενες.»
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων.