Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Делегація Православної Церкви України привітала Вселенського Патріарха Варфоломія з 80-літтям від Дня народження

Делегація Православної Церкви України привітала Вселенського Патріарха Варфоломія з 80-літтям від Дня народження

29 Лютого 2020
29 лютого 2020 року, з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського  і всієї України Епіфанія, офіційна делегація Православної Церкви України, до якої увійшли архієреї, представники духовенства та мирян, прибула до м. Стамбул (Туреччина).
Члени делегації взяли участь у святкуваннях з нагоди 80-річчя від Дня народження Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія І.
Урочистості відбулися після вечірнього богослужіння у Патріаршому храмі святого великомученика Георгія на Фанарі. Сюди прибув також представник Грузинського Патріархату, який від імені свого Предстоятеля привітав Вселенського Патріарха з Днем народження.
Від імені Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Епіфанія вітальне слово на адресу Його Всесвятості виголосив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.
У поздоровленні акцентовано увагу на непересічному значенні служіння Предстоятеля Церкви, яке ззовні може здаватися наповненим лише славою та пошаною, але насправді є важким хрестом. Особливо, коли належить приймати мужні канонічні рішення для розв’язання тривалих церковних проблем, зокрема таких, як ситуація в Україні.
Окрім того, владика Федір зачитав слова, в яких Його Блаженство від себе особисто та від повноти Православної Церкви України побажав Всесвятійшому Патріарху Варфоломію многих і благословенних літ служіння, міцного здоров’я, примноження душевних та тілесних сил, а також попросив молитов за Україну, її Церкву та народ.
У слові, яке прозвучало після привітань, Його Всесвятість подякував Предстоятелю Православної Церкви України за поздоровлення, передав йому й усій українській православній пастві своє благословіння та підтвердив, що Вселенський Патріархат, як Церква-Мати, і надалі докладатиме усіх зусиль для підтримки канонічної Православної Церкви України.
Від імені Блаженнійшого Митрополита Епіфанія архієпископ Вишгородський Агапіт передав Патріарху Варфоломію у подарунок архієрейський жезл.
Цього ж дня Його Всесвятість Патріарх Варфоломій прийняв членів делегації Православної Церкви України у своїй резиденції.
Учасники зустрічі обмінялися пам’ятними подарунками, а також обговорили актуальні для обох сторін питання, зокрема, щодо співпраці у напрямках духовної освіти та роботи з молоддю.
У зустрічі взяли участь архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, клірик Київської єпархії протоієрей Василь Лило, клірик Вінницько-Барської єпархії протодиякон Владислав Демченко та представники мирян.
З благословення Патріарха Варфоломія наступного дня, у Прощену неділю, гості з України звершать Божественну літургію у храмі святителя Миколая у м. Стамбулі.

Пресслужба Київської  Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)