Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πλαισιωμένος από τους Διακόνους του λαμβάνει «καιρό» για να εισέλθει στο Ιερό Βήμα για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA\KOSTAS PETRAKOS FILMS
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέδωσε εγκύκλιο προς όλες τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανά τη χώρα για την εορτή του Μεγάλου Φωτίου και την Ημέρα του ομώνυμου Εθνικού Προσκυνήματος στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου Φλόριδας. Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

«Καθώς εορτάζουμε τον Μέγα Φώτιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή μας, εορτάζουμε ταυτόχρονα και το πρώτο μας Εθνικό Προσκύνημα, που φέρει το όνομά του. Το Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου, το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, αποτίει φόρο τιμής στους πρώτους γνωστούς Έλληνες που ήρθαν στην Αμερική τον 18ο αιώνα, πολύ πριν τα μακρινά εξαδέλφια τους αρχίσουν να έρχονται μαζικά σχεδόν έναν αιώνα μετά.

Όμορφα τοποθετημένο στο Avero House, στην ιστορική πόλη του Αγίου Αυγουστίνου, Φλόριδα (αρχαιότερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες), το Προσκύνημα αποτελεί ταπεινό παλάτι «μνήμης αγάπης και παρηγορίας» (Bibliotheca 545:18-19), όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Άγιος Φώτιος. Είναι το μέρος όπου μπορούμε να ενθυμούμεθα τους προγόνους μας, οι οποίοι ήρθαν σ’ αυτές τις ευλογημένες ακτές σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και έφεραν μαζί τους την πολύτιμη Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη τους. Το Προσκύνημα αποτελεί επίσης σύμβολο της κλήσεως της Εκκλησίας να διαδώσει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και στα πέρατα της γης (Πράξεις 1:8), ακριβώς όπως οι πατέρες μας έφεραν την Ορθόδοξη Πίστη στην Αμερική. Είναι σημαντικό γεγονός, ότι το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ιεραποστολικό Κέντρο έχει επίσης τη βάση του στον Άγιο Αυγουστίνο, απηχώντας την ιστορική μνήμη του ιεραποστολικού έργου ενεργών ιεραποστόλων!

Έτσι, λοιπόν, την ημέρα αυτή εορτάζουμε τον Άγιο, το Προσκύνημα και το ιερό καθήκον όλων μας να μοιραζώμεθα την αγάπη και την ειρήνη του Θεού. Πριν από χίλια και πλέον χρόνια, ο Μέγας Άγιος Φώτιος, απέστειλε τους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο στη Ρωσία, να μεταφέρουν το φως του Χριστού στους Σλάβους. Και σήμερα, ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, αναζωπύρωσε το φως αυτό δίδοντας Αυτοκεφαλία στο λαό της Ουκρανίας. Η ιεραποστολή μας συνεχίζεται, έως την δευτέρα έλευση.

Είθε όλοι μας να τιμούμε και να μνημονεύουμε εκείνους που μας εχάρισαν το φως του Χριστού και να συνεχίσουμε να το κρατάμε αναμμένο στη ζωή μας, στην οικογένειά μας, στην κοινότητά μας και σε ολόκληρη την Εκκλησία μας, διά των μεσιτειών του Αγίου Φωτίου και των αγίων όλων των εποχών, με τους οποίους Εκείνος ευαρεστείται».