Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Από την επίσκεψη του Επισκόπου Διοκλείας Μεθόδιο στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, κατά την οποία συζήτησαν της πολιτική και εκκλησιαστική κατάσταση στο Μαυροβούνιο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι εξής:Μητροπολίτης Τύχων, Επίσκοπος Ειρηναίος, Αιδεσιμολ. Αλέξανδρος Rentel, Αιδ. Miallo Backovic, Αιδεσιμολ. Νικόλαος Καζαριάν, Αρχιδιάκονος Joseph Matusiak και κ. Νικόλαος Άντον. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής όπου συζήτησαν περί της θρησκευτικής και πολιτικής κατάστασης στο Μαυροβούνιο.
Ο Επίσκοπος Μεθόδιος εξέφρασε την βαθειά ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση που του παρείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου (του Πατριαρχείου Σερβίας) στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο, όπως ευχαρίστησε και τον Μητροπολίτη Τύχωνα, και όλους τους ιεράρχες της Συνόδου Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ, για την αλληλεγγύη τους. Ο Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος έστειλε σαφές μήνυμα στους εκατοντάδες χιλιάδες πιστών στο Μαυροβούνιο που διαδηλώνουν δύο φορές την εβδομάδα, ότι στον αγώνα αυτό δεν είναι μόνοι και ότι η προσπάθειά τους να διασώσουν τα ιερά τους υποστηρίζεται από τους ομοθρήσκους τους στις ΗΠΑ.
Ο Επίσκοπος Μεθόδιος περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο. Ο νέος νόμος περί Θρησκευτικής Ελευθερίας και Νομικού Καθεστώτος Θρησκευτικών Κοινοτήτων, κάνει διάκριση εις βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τις μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις των Ορθοδόξων πιστών.
Ο Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος διαβεβαίωσε τον Επίσκοπο Μεθόδιο για την βαθειά ανησυχία του για τους αδελφούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου, οι οποίοι επηρεάζονται αρνητικά από την εφαρμογή του νέου νόμου στη χώρα. Ανέφερε σχετικά: «Προσευχόμαστε για ειρήνη στο Μαυροβούνιο, για θρησκευτική ελευθερία για όλους, και για ανοικτή συζήτηση με όλες τις πλευρές σχετικά με αυτόν το νόμο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής: Μητροπολίτης Τύχων, Επίσκοπος Ειρηναίος, Αιδεσιμολ. Αλέξανδρος Rentel, Αιδ. Miallo Backovic, Αιδεσιμολ. Νικόλαος Καζαριάν, Αρχιδιάκονος Joseph Matusiak και κ. Νικόλαος Άντον.