Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΑΜΜΑΝ: Η «ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Αμμάν: Η «Αδελφική Συνάντηση» των Ορθοδόξων Εκκλησιών
Με την απουσία των περισσοτέρων προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών πραγματοποιείται αύριο 26 Φεβρουαρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας, η «Αδελφική Συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών». Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το «Πατριαρχείο Ιεροσολύμων» θα υποδεχθεί τους Προκαθημένους και τις αντιπροσωπείες τους στο Αμμάν της Ιορδανίας, μόλις αφιχθούν στις 25 Φεβρουαρίου και μέχρι την αναχώρησή τους στις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία για την συνάντηση αυτή στόχος είναι η «καλλιέργεια του διαλόγου και της συνδιαλλαγής, χάριν της ενότητας της Εκκλησίας, με σεβασμό προς τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία θα παραστεί μόνο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος καθώς τόσο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης δεν απάντησαν θετικά στην πρόσκληση.
Μάλιστα στη δεύτερη επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς τους Προκαθημένους τονίζεται επίσης, ότι το εγκαινιάζει τον διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη κοινότητα, «αναγνωρίζοντας τα Πρεσβεία» του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι Προκαθήμενοι που βρίσκονται στην Ιορδανία θα γίνουν δεκτοί και στη Χασεμιτική Βασιλική Αυλή, για ακρόαση με την Αυτού Μεγαλειότητα, Βασιλιά Αμπντουλάχ Β΄.
Ποιοι θα παραστούν στην συνάντηση
Μέχρι στιγμής θετικά στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν απαντήσει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβος.
Αρνητικά, εκτός από τους Προκαθημένους των 3 Πρεσβυγενών Πατριαρχειών, που προαναφέραμε, εχουν απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας και ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας κ. Σάββας.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ανακοίνωσε οτι δεν θα παραστεί προσωπικώς αλλά στείλει αντιπροσωπεία.
«Για να μη θεωρηθεί ότι η συνάντηση στο Αμμάν, για την οποία την πρωτοβουλία είχε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα μπορούσε να είναι μια Σύναξη των Προκαθημένων, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πατριάρχη της Ρουμανίας, αλλά από μια αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας» τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.