Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΏΠΟΥ ΤΎΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ ΣΕ ΔΕΛΤΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΏΝ ΣΤΑΘΜΏΝ (8 ΑΠΡΙΛΊΟΥ)



Την Τετάρτη 8 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα δελτία ειδήσεων των Τηλεοπτικών Καναλιών που εργάζεται ο καθένας.

*
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 με παρουσιαστή τον Νίκο Χατζηνικολάου δημοσιεύθηκαν οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου:
«Ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η οποία δεν είναι και αντιχριστιανική και επομένως πρέπει να σεβαστούμε και την Εκκλησία και την Πολιτεία για την Δημόσια Υγεία».
«Αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει να έχουμε μετάνοια και να έχουμε πένθος και εκδηλώσεις οι οποίες είναι ανάρμοστες δεν διακρίνονται ούτε από την μετάνοια ούτε από το πένθος».
*
Στο μεσημεριανό δελτίο του FLASH Δυτικῆς Μακεδονίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την πρώτη Υπουργική απόφαση που προέβλεπε κλεισμένους όλους τους Ιερούς Ναούς, και την νέα υπουργική απόφαση που ισχύει μέχρι τις 20 Απριλίου, αφού «έγιναν προσπάθειες μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας και εξεδόθη μια νέα απόφαση, σύμφωνα με αυτά που ζήτησε η Εκκλησία», οπότε θα λειτουργηθούν όλοι οι Ιεροί Ναοί  κεκλεισμένων των θυρών. «Είναι μια πρόοδος ως προς το θέμα αυτό». Μένει να το αξιοποιήσουμε αυτό ώστε να συνεχισθεί τουλάχιστον το ίδιο καθεστώς και μετά το Πάσχα μέχρι την σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων.
Με την νέα απόφαση οι ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών «με πολύ μεγάλο πόνο βέβαια θα γίνεται αυτό», και θα υπάρχει δυνατότητα για προσκύνηση από τούς πιστούς σε συγκεκριμένες ώρες.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι ««η Εκκλησία δέχθηκε» την απόφαση, γιατί  «δεν θέτει καθόλου θέμα της θείας Κοινωνίας, με την έννοια ότι διασπείρεται ο ιός μέσα από την θεία Κοινωνία. Η Εκκλησία το δέχθηκε μόνο από την πλευρά του συνωστισμού».
Εκτός του Ναού δεν θα γίνουν λατρευτικές εκδηλώσεις. Αυτό εφαρμόζεται και άλλες φορές, όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. 
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για «την διάκριση φαίνεσθαι και είναι». Η Εκκλησία δεν έχει μόνον εξωτερικές εκδηλώσεις, αλλα «η Εκκλησία είναι κάτι βαθύ, και όποιοι έχουν γνώση της Εκκλησία ξέρουν ότι και όταν κανείς είναι άρρωστος και μένει μέσα στο σπίτι του και προσεύχεται συμμετέχει στην Ακολουθία, γιατί σε κάθε θεία Λειτουργία προσευχόμαστε υπέρ "...νοσούντων, καμνόντων, αιχμαλώτων, υπέρ του σύμπαντος κόσμου", η θεία Ευχαριστία είναι για όλο τον κόσμο». «Επομένως, όσοι είναι πιστοί Χριστιανοί γνωρίζουν ότι για λόγους ανάγκης και όχι για λόγους αντιχριστιανικούς, μπορούν να είναι στο σπίτι τους και να προσεύχονται και να συμμετέχουν με αυτούς οι οποίοι είναι μέσα στον Ιερό Ναό».
Κληθείς δε να σχολιάσει δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι «δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», ο Σεβασμιώτατος είπε: «Έχει απόλυτο δίκαιο: κινδυνεύει η σωματική υγεία και ακεραιότητα των πιστών (και όχι η πίστη) αυτό είναι αλήθεια. Και εμείς δίνουμε σημασία στην υγεία του σώματος, διότι όσο ζήσει κανείς λίγο περισσότερο μπορεί να έχει την δυνατότητα να μετανοήσει ακόμη περισσότερο, γιατί δεν τελειώνει η ζωή με τον θάνατο, και επομένως βλέπουμε όλο τον χρόνο της ζωής μας μέσα από την σωτηριολογική προοπτική».
Για την χρήση μεγαφώνων και καμπάνων είπε ότι δεν θέλει η Πολιτεία να εκληφθεί ως πρόσκληση προς τους Χριστιανούς για συγκέντρωση, αλλά η Σύνοδος δεν το απαγορεύει ιδίως για τις ημέρες της Μεγάλης Παρασκευής που θα κτυπούν πένθιμα και για την Ανάσταση.
Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε:
«Νομίζω ότι είναι μια  ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και εμείς τα θέματα αυτά με μιά ψυχραιμία, με μια νηφαλιότητα και να ζήσουμε λίγο περισσότερο αυτό το μυστικό βάθος και την μυστική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως