Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Είναι ένας αόρατος πόλεμος και αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει ένας εμφύλιος πόλεμος

Στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ1 Μαζι το Σαββατοκύριακο φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ. Ιερόθεος με την ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα της πανδημίας του Κορονοϊού
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και θα εορτάσουμε τη Μ.Εβδομάδα και αυτό το Πάσχα με έναν διαφορετικό τρόπο.Θα πρέπει-σημείωσε ο κ. Ιερόθεος- να αισθανθούμε τον πόνο των ανθρώπων.
Στη θεολογική γλώσσα,αυτό λέγεται αλληλοπεριχώριση (να μπούμε στη ζωή του άλλου).Στην ψυχολογία,ενσυναίσθηση (να νιώσουμε τον άλλον). Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, στην Ελλάδα, στα νοσοκομεία, στα σπίτια, οπότε θα πρέπει να δούμε τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να ζήσουμε σταυρωμένα.
Η Ιερά Σύνοδος-συνέχισε ο κ. Ιερόθεος-, έλαβε απόφαση να λειτουργούν οι Εκκλησίες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την διυπουργική να δούμε ακριβώς πως θα λειτουργήσουν κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για την ώρα, ισχύει η απόφαση να λειτουργούν οι Ιεροί ναοί στους οποίους θα υπάρχει τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση. Αναμένουμε λοιπόν τη νέα απόφαση και θα δούμε τι θα αποφασιστεί.
Ιερόθεος:H Εκκλησία κάνει υπακοή, σε όσους έχουν την ευθύνη
Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα,την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και οι πολίτες. Η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό στράτευμα,που υποτάσσεται σ’αυτούς που έχουν την ευθύνη. Η Ιερά σύνοδος αντιμετωπίζει το θέμα με ευθύνη,επίγνωση,ευθυκρισία και διάκριση. Πρόκειται για έναν εχθρό τον οποίο δεν γνωρίζουμε.Δεν υπάρχουν σύνορα και πρέπει να γίνει κατανοητό.
Το θέμα της Θείας Μετάληψης,είναι αδιαπραγμάτευτο.Αυτό όμως που θέτει η Ιερά Σύνοδος, είναι ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός.Τη Μεγάλη Εβδομάδα συρρέουν όλοι οι Χριστιακοί στους ναούς,ακόμη και αυτοί που δεν έχουν που δεν έχουν κάποια συχνή επικοινωνία με την εκκλησία.Και δεν μπορεί η Εκκλησία να σηκώσει το βάρος αν γίνει διασπορά του ιού, λόγω των Ιερών Ακολουθιών.Χρειάζεται υπακοή στις αρχές οι οποίες υποδεικνύουν το τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.
-Ιερόθεος:Είναι ένας αόρατος πόλεμος-Δε θέλουμε να ζήσουμε ότι ζουν οι άλλες χώρες
Είναι ένας αόρατος πόλεμος,δεν υπάρχουν ειδικά σύνολα για να προφυλαχτούμε και φυσικά δεν πρέπει αυτή την ώρα να γίνει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των αρχών,της εκκλησίας και της πολιτείας.Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σοβαρότητα,υπευθυνότητα,διάκριση για να σταματήσει αυτή η φοβερή κατάσταση διασποράς του ιού.

Δε θέλουμε ως πολίτες να δούμε στη χώρα μας ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες,που οι γιατροί εξαναγκάζονται να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.