Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (FAKE NEWS)



 +αρχ. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα για την ευρεία διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news).


Οι ψευδείς ειδήσεις άλλοτε κυκλοφορούν ανώνυμα και άλλοτε επώνυμα. Άλλοτε δημιουργούνται από νοσηρή φαντασία, άλλοτε από σκοπιμότητα. Άλλοτε πηγάζουν από άτομα με ψυχικά νοσήματα, άλλοτε από επιτήδειους, από μεμονωμένα άτομα, έως και από ξένες κυβερνήσεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα μας και την τοπική Εκκλησία.
Επιστήμονες κοινωνικών επιστημών και ψυχολόγοι προβαίνουν σε αναλύσεις του φαινομένου, αλλά αδυνατούν να μετριάσουν την λαίλαπα των ψευδών ειδήσεων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά δυσκολεύονται να τα καταφέρουν. Οι ψευδείς ειδήσεις μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, κολλώντας σαν ιός στις ψυχές των ανθρώπων.
Όποια και να είναι η πηγή τους, οι ψευδείς ειδήσεις λειτουργούν σαν τους κακούς λογισμούς. Εκμεταλλεύονται την εμπάθεια, τον εγωισμό, την υπερηφάνεια και τις φοβίες που υπάρχουν στον άνθρωπο, λόγω της απιστίας ή της ελλιπούς πίστης του. Μπερδεύουν τα νοήματα προσπαθώντας να θολώσουν την κρίση του ανθρώπου.

Οι ψευδείς ειδήσεις παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως θα ήθελε ο εγωισμός του ανθρώπου να είναι. Έτσι η πρώτη μετάδοση ψευδής είδησης στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους συντελείται στον Παράδεισο. Η ψευδής είδηση ήταν πως αν, αντίθετα από την εντολή του Θεού, φάνε τον καρπό από το δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού, θα γίνουν θεοί χωρίς τον Θεό. Ο άνθρωπος πίστεψε στην ψευδή είδηση, διότι αυτό ήθελε να πιστέψει, με αποτέλεσμα την πτώση του από τον Παράδεισο.
Πάντα υπήρχαν ψευδείς ειδήσεις, όμως πλέον σήμερα, λόγω της τεχνολογίας διαδίδονται σαν αστραπή. Ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο της πανδημίας, η διάδοση ψευδών ειδήσεων θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια για τις ζωές των ανθρώπων.
Για παράδειγμα, διαδίδεται πως δήθεν δεν υφίσταται η πανδημία ή πως, αν υφίσταται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια «απλή γρίπη» που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Διαδίδουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι κακό για την υγεία, πριν καν αναπτυχθεί εμβόλιο. Για να αποτρέψουν πάση θυσία τον εμβολιασμό διαδίδουν πως το εμβόλιο θα περιέχει κάποιου είδους τσιπ, πως όποιος εμβολιαστεί «θα πάρει το σφράγισμα του Αντιχρίστου». Δηλαδή σύμφωνα με αυτές τις ψευδείς ειδήσεις, όποιος εμβολιαστεί «διακινδυνεύει να απολέσει όχι μόνο την επίγεια ζωή του, αλλά και την αιώνια ζωή»· θα καταντήσει «και νεκρός και στην κόλαση».
Σύμφωνα με τις ψευδείς ειδήσεις, οι εκατομμύρια γιατροί του κόσμου «δεν ξέρουν»· «γνωρίζουν» μόνο οι λίγοι που έχουν αντίθετη  άποψη. Και ενώ οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται εν πλήρη ασυδοσία λόγου, για να ενισχύσουν το δήθεν αληθές της θέσης τους, διαδίδουν πως η κατ' αυτές «αλήθεια» περί της πραγματικότητας δεν ακούγεται, διότι δήθεν υπάρχει περιορισμός στην ελευθερία του λόγου!
Δυστυχώς, τέτοιες ψευδείς ειδήσεις κυκλοφορούν πολλές φορές φέροντας το όνομα του Αγίου Όρους ώστε να αυξήσουν την απήχησή τους στους χριστιανούς. Για παράδειγμα, οι μη Αγιορείτες εξωεκκλησιαστικοί-ΓΟΧ καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σαν τις παραπάνω ή παρόμοιες, εκμεταλλευόμενοι παρανόμως το όνομα της Μονής μας και το κύρος του Αγίου Όρους. Οι απόψεις αυτές εκφέρονται και σε ομιλίες του αρχηγού της κατάληψης, αλλά και σε κείμενα σε διαδικτυακούς τόπους, που φέρουν ψευδώς το όνομα της Ιεράς Μονής μας. Είναι ηθικοί αυτουργοί για ό,τι αρνητικό συμβεί στην υγεία αυτών, που δυστυχώς τους πιστεύουν.
Διαβεβαιώνουμε πως ουδέποτε η Ιερά Μονή Εσφιγμένου θα διέδιδε τέτοιες ψευδείς ειδήσεις. Το κοινό μπορεί με σιγουριά να βρει τις απόψεις της Μονής στην επίσημη ιστοσελίδα της Μονής.
Ας θυμηθούμε τους τόσους ιατρούς-αγίους που έχει η Εκκλησία, τους αγίους Αναργύρους, τον άγιο Λουκά τον ιατρό και άλλους. Οι άγιοι αυτοί, ιατροί όντες, προσπαθούσαν να βοηθήσουν πάντα τον άνθρωπο σύμφωνα με την ιατρική γνώση της εποχής τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα προέτρεπαν τους ανθρώπους να απέχουν από τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα· κάτι τέτοιο θα ήταν κατακριτέο, σαν να προτείνουν τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν!
Μόνο ο διάβολος θα μπορούσε να χαρεί με τον θάνατο πολλών ανθρώπων, που δεν έχουν εμβολιαστεί! Ακόμα χειρότερο είναι όταν η πολεμική κατά των εμβολίων συνδέεται με την εσχατολογία, με το «τσιπάρισμα» και το «σφράγισμα του Αντιχρίστου»! Φαίνεται πως κάποιοι βιάζονται πάρα πολύ να έρθει ο Αντίχριστος, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν και αποσπασματικά τις Γραφές, γενόμενοι ψευδοπροφήτες και αντίχριστοι οι ίδιοι!
Η πίστη μας στις ψευδείς ειδήσεις είναι κατά κύριο λόγο πνευματικό φαινόμενο!
Αρνούμαστε την πραγματικότητα, πιστεύουμε σε αυτά που θέλουμε, προσφέρουμε έδαφος στους κακούς λογισμούς, τυφλωνόμαστε και δεν θέλουμε να ακούσουμε καμία άλλη άποψη.
Το μέτωπο της αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων βρίσκεται μέσα στην καρδιά του καθενός μας!
Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, αδελφοί να καθαρίσουμε τις καρδιές μας από τα πάθη και να τις ανοίξουμε προς τον συνάνθρωπο με αγάπη, η οποία «έξω βάλλει τον φόβον». Ας μην φοβόμαστε σαν να είμαστε ορφανοί από επουράνιο Πατέρα, γεμίζοντας την καρδιά μας ανασφάλεια, την οποία εκμεταλλεύεται ο κακός λογισμός. Έχοντας καλλιεργήσει πνευματικά την καρδιά μας, πιστεύοντας ειλικρινά και έχοντας σχέση με την Εκκλησία και τον Θεό, καμιά ψευδής είδηση δεν μπορεί να μας αγγίξει!
Η αναζήτηση της αλήθεια είναι θέμα προσωπικής ευθύνης, μετανοίας και καθαρής καρδιάς. Είναι θέμα πνεύματος «σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης» όπως ζητάμε από τον Κύριο να μας δωρίσει στις προσευχές μας!

Επίσημος διαδικτυακός τόπος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου: www.esphigmenou.gr