Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΪΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ REAL FM


Την Δευτέρα 6 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γεωργίου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανίας Κασίμη για την ραδιοφωνική εκπομπή «realmorningshow» του Ραδιοφωνικού Σταθμού REAL FM.

Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή, λαμβάνοντας αφορμή σχόλιο των δημοσιογράφων για την φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου «φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό», μίλησε για τον κορωνοϊό από βιολογικής απόψεως, θέλοντας να τονίσει το δυσδιάκριτο του κορωνοϊού και ότι «δεν σουβλίζεται», αφού  «πράγματι ο κορωνοϊός δεν έχει μέσα του  DNA έχει RNA, έχει μερικές πρωτεΐνες, όπως το είπατε καλά, δεν έχει δικό του οργανισμό, οπότε μπαίνει και χρησιμοποιεί τη δομή του κυττάρου, είναι ένας πειρατής, στην πραγματικότητα είναι ένας πειρατής και μπαίνει μέσα και χρησιμοποιεί τη δομή του κυττάρου και δημιουργεί όλη αυτή την μόλυνση στον οργανισμό. Είναι ένας πειρατής και θα έλεγα ότι δεν φαίνεται. Τι θα πει να τον σουβλίσουμε; Δεν φαίνεται ούτε με το μικροσκόπιο. Εγώ πήγα σε ερευνητικά κέντρα στην Αμερική και είδα με το μικροσκόπιο τα κύτταρα, αυτό δεν φαίνεται με το μικροσκόπιο. Θέλει ηλεκτρονικό μικροσκόπιο...».
Σχετικά με την σοβαρότητα της κατάστασης είπε ότι «η Κυβέρνηση γνωρίζει πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε εμείς» και ότι «εν πάση περιπτώσει εκείνο που ξέρουμε εμείς είναι ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε και να γίνεται στη χώρα μας αυτό που έγινε στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε άλλες χώρες».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για περιστατικά συγκέντρωσης ανθρώπων έξω από Ναούς ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «μετά την απαγόρευση για θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς, έκλεισαν τελείως οι Ναοί... είκοσι μέρες τώρα, δηλαδή ουσιαστικά 9000 Ιερείς μπήκαν σε μία αργία από το κράτος. Άρα δεν λειτουργεί κανένας Ναός, εκτός από έναν Ναό ο οποίος μεταδίδει τη θεία Λειτουργία ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά», παρά ταύτα «δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια επεισόδια», αφού «οι Χριστιανοί μας είναι ευάγωγοι, πιστεύουν στο Θεό, πιστεύουν, παραδέχονται την ηγεσία τους».
Επικαλέσθηκε δε και το παράδειγμα του Αγίου Όρους: «Ακόμη και στο Άγιον Όρος δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, που έκλεισε το Άγιον Όρος».
Για να καταλήξει για το θέμα αυτό: «Νομίζω τα μεμονωμένα περιστατικά που ενδεχομένως από έναν υπερβάλλοντα ζήλο τα κάνουν και δεν ξέρω ποιες άλλες είναι οι εσωτερικές διαθέσεις, δεν πρέπει αυτό να μας κάνει να βλέπουμε διαφορετικά την Εκκλησία. Δεν μπορεί το δέντρο να μας δίνει τη δυνατότητα ή να μας κάνει να μη βλέπουμε όλο το δάσος».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων τι προβλέπεται από εκκλησιαστικής πλευράς για τυχόν παραβίαση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος, αφού τόνισε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αποδέχεται την απόφαση της Κυβέρνησης «διότι αυτή ξέρει τα πράγματα περισσότερο» και διότι «την έχει ενημερώσει και ο κ. Τσιόδρας», απάντησε ότι: «Η Ιερά Σύνοδος προτείνει και αποφάσισε να γίνονται ιερές ακολουθίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς. Τώρα μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η Κυβέρνηση. Αν ένας Ιερεύς παραβεί για διαφόρους λόγους αυτό το οποίο θα πει η Ιερά Σύνοδος, τότε υπάρχουν όλα τα μέτρα να επιβληθούν και κάθε Αρχιερεύς σε κάθε Μητρόπολη έχει και την υπευθυνότητα και έχει εκ των Κανόνων την δυνατότητα να ενεργήσει κατάλληλα».
Ερωτηθείς για φόβους παραβίασης των αποφάσεων της Συνόδου και της Κυβέρνησης κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος απάντησε: «Αυτό θα το δούμε στην πράξη. Τώρα εκ των προτέρων εμείς εκείνο το οποίο λέμε καθορίζουμε τη στρατηγική. Όταν γίνεται ένας πόλεμος, υπάρχει μία στρατηγική η οποία καθορίζεται από τα επίσημα όργανα, από τον στρατηγό. Μετά στην πράξη μπορεί να γίνουν κάποιες άλλες εξελίξεις. Θα το δούμε τότε εκεί. Θα δοθούν οι εντολές και οι οδηγίες από την Ιερά Σύνοδο στους Μητροπολίτας και φυσικά μετά υπεύθυνοι είναι οι Μητροπολίτες που θα ενεργήσουν κατά τα δέοντα και κατά τα πρέποντα».
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως