HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΉΣ: «Η ΘΕΊΑ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΕΤΑΔΊΔΕΙ ΖΩΉ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΣΘΈΝΕΙΕΣ»

Αρχιεπ. Αμερικής: «Η Θεία Κοινωνία μεταδίδει ζωή και όχι ασθένειες»


Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, λαμβάνουμε σώμα και αίμα Χριστού και το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας μεταδίδουν ζωή και όχι ασθένειες»

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών από άκρο σε άκρο των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε μια ακόμη πρωτοποριακή ποιμαντική πρωτοβουλία του για τη διατήρηση της επικοινωνίας με το ποίμνιό του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε αναλυτικά για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της πανδημίας με σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα και σημείωσε ότι «οι Ακολουθίες τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όσο και σε όλες τις Μητροπόλεις των ΗΠΑ διεξάγονται εδώ και πολλές εβδομάδες κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών, γιατί αυτό που προέχει είναι η προστασία της υγείας των πιστών και των οικείων τους και, φυσικά, της δημόσιας υγείας».
Ως προς το ζήτημα της Θείας Ευχαριστίας, για το οποίο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, έκανε σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα στο Μυστήριο της Κοινωνίας με τον Θεό και τον τρόπο που αυτή πραγματοποιείται. «Κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, λαμβάνουμε σώμα και αίμα Χριστού και το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας μεταδίδουν ζωή και όχι ασθένειες», σημείωσε. «Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι τα μέσα, τα εργαλεία με τα οποία προσφέρουμε στη Θεία Κοινωνία, είναι φθαρτά και γήινα»ανμέφερε.
Ο Σεβασμιώτατος, κατέληξε λέγοντας προς τους πιστούς:
«Σήμερα δεν επικοινωνήσατε μόνον εσείς μαζί μου, αλλά ήλθαμε πολύ κοντά ένας με τον άλλον και συνδεθήκαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η παρουσία σας σε αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση είναι μια πράξη πίστης και οι ερωτήσεις σας μου δίνουν το ξεκάθαρο στίγμα ότι είστε όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί, που αγαπούν την Εκκλησία μας και ο ένας τον άλλον. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία και θα προχωρήσουμε. Ο κόσμος μας θα έχει αλλάξει, αλλά η αλλαγή είναι μέρος της διαδρομής μας σε αυτόν. Η μόνη αιώνια σταθερά είναι ο Θεός, η ελπίδα μας, το καταφύγιό μας και η σωτηρία μας. Να είστε όλοι ευλογημένοι και να έχετε υγεία και δύναμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα και κάθε εβδομάδα. Καλή Ανάσταση να έχουμε».