HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΣΤΡΑΤΟΥ» ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

 της Μαρίας Αντωνιάδου από την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»
Ετοιμος να ριχθεί στη «μάχη της Κρήτης» δείχνει ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος. Ο ρώσος «αρχιστράτηγος» έχει ήδη προετοιμάσει τους «στρατιώτες», τους «επιτελάρχες», τους «υποστρατήγους» και τους «στρατηγούς» του και είναι έτοιμος να δώσει το σαφές μήνυμα ενότητας των ορθοδόξων που εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί η σύγκληση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054, αλλά και την εικόνα της παγκοσμιότητας και της ισχύος του.

Παρά τα προβλήματα και τα σύννεφα που «επικρέμανται» πάνω από τη Σύνοδο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μόσχας όρισε την αντιπροσωπεία του, δείχνοντας ότι είναι και ο ίδιος συντελεστής του οράματος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Ο Πατριάρχης Μόσχας έχει μελετήσει, σχεδιάσει και καταστρώσει τη στρατηγική που θα εφαρμόσει και στην προσπάθειά του «ρίχνει» εκπροσώπους της Λευκής, της Μικρής και της Κόκκινης Ρωσίας, της Λετονίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Μολδαβίας, της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Ιαπωνίας.

Επιβλητική αντιπροσωπεία
Ο 16ος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος Β' θα συνοδεύεται στην Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από 24 αρχιερείς και μέσα από την επιλογή τους δείχνει ότι παρά την πτώση το 1917 της τσαρικής Ρωσίας η Εκκλησία της Μόσχας δεν έχει χάσει ούτε μία «κτίση» της εποχής εκείνης. Η Μικρή Ρωσία, η Ουκρανία, εκπροσωπείται από πέντε μητροπολίτες. Επικεφαλής της είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας Ονούφριος και συμμετέχουν ο Οδησσού και Ιζμαήλ Αγαθάγγελος, ο Λουγκάνσκ και Αλτσεφσκ και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροφάνης, ο Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος και ο Τερνουπόλεως και Κρεμενέτς Σέργιος. Οι μισοί αρχιερείς προέρχονται από την Ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος και είναι το «θέατρο» της σημερινής ρωσικής κυβερνητικής πολιτικής επί του Κιέβου, και οι άλλοι μισοί από τη δυτική πλευρά, που γειτονεύει με την Πολωνία, όπου τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ της ορθόδοξης Ρωσίας και της ρωμαιοκαθολικής Πολωνίας είναι διαρκώς επιδεινούμενα. Η Λευκή Ρωσία, η Λευκορωσία, εκπροσωπείται από τον Μητροπολίτη Μινσκ και Σασλάβλ Παύλο, Πατριαρχικό Εξαρχο πάσης Λευκορωσίας, και τον Αρχιεπίσκοπο Νοβογρουδόκ και Σλόνιμ Γουρία. Εκ μέρους της Κόκκινης Ρωσίας, της Μόσχας, μετέχουν μεταξύ άλλων οι μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκας και πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας Βαρσανούφιος.

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης
Παρά τη διάλυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών το 1991, την ανεξαρτητοποίηση πολλών άλλοτε κραταιών «φίλων» και την ίδρυση νέων κρατών, ουδείς «τολμά» να αμφισβητήσει το «ωμοφόριο» του Πατριάρχη Μόσχας, όπως και ότι τα εκκλησιαστικά δεν ακολούθησαν και τα πολιτικά. Και το δείχνει ξεκάθαρα μέσω της παρουσίας στη Σύνοδο των πανίσχυρων μητροπολιτών Αστάνας και Καζακστάν και επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας της Δημοκρατίας του Καζακστάν Αλέξανδρου, Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν και επικεφαλής της μητροπολιτικής περιφέρειας της Κεντρικής Ασίας Βικεντίου και Κισινέφ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρου, μιας περιοχής η οποία από την εποχή των τσάρων και της Βεσσαραβίας βρισκόταν υπό ρωσική διοίκηση, διεκδίκησε την ανεξαρτησία της και μετά τη συμφωνία Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και ως το 1991 ήταν μέλος της ΕΣΣΔ, ενώ στην περιοχή μεταφέρθηκαν ρωσικοί πληθυσμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μολδαβία έχει αποτελέσει επί δεκαετίες πεδίο μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ρουμανίας. Το ρωσικό πολιτικό ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα είναι ισχυρό. Οπως ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και της γειτονικής Ρουμανίας, καθώς έχουν διατυπωθεί πολλές φορές κινήματα επανένωσης με το Βουκουρέστι. Η παρουσία του κ. Βλαδίμηρου προβληματίζει και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος εκλέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο ενώ ήταν Μητροπολίτης Μολδαβίας, του τμήματος βεβαίως που έχει απομείνει στη χώρα του.


Από Εσθονία έως Ιαπωνία
Ο παγκόσμιος χάρτης των Εκκλησιών

Μεγάλης σημασίας είναι η παρουσία των αρχιερέων που προέρχονται από τις Βαλτικές χώρες. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία προσαρτήθηκαν στην ΕΣΣΔ από τον Στάλιν, «βίωσαν» το γεωστρατηγικό παιχνίδι της συμφωνίας Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και είναι οι πρώτες που το 1990 άρχισαν να ανεξαρτητοποιούνται από τη Μόσχα. Στη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης οι ορθόδοξοι των περιοχών αυτών κυρίως ρωσικής καταγωγής θα εκπροσωπούνται από τους μητροπολίτες Ρίγας και πάσης Λετονίας Αλέξανδρο, Βίλνας και Λιθουανίας Ιννοκέντιο, οι οποίοι είναι αυτόνομοι, και τον Επίσκοπο Νάρβας και Πριτσούντιε Λάζαρο από την Εσθονία. Και στις τρεις χώρες της Βαλτικής ο ρωσόφωνος πληθυσμός αγγίζει σχεδόν το 30% και πρόκειται για ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν εκεί κυρίως στη διάρκεια της Σοβιετικής Ενωσης. Το πρόβλημα της εκκλησιαστικής ανεξαρτητοποίησης της Εσθονίας ταλανίζει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και  Εκκλησίας της Μόσχας. Με κύριο εκφραστή τον προκάτοχο του κ. Κυρίλλου, τον αοίδιμο Πατριάρχη Μόσχας, εσθονό και γερμανικής καταγωγής Αλέξιο, επί σχεδόν μία δεκαπενταετία Μόσχα και Κωνσταντινούπολη «έζησαν» τον δικό τους «ψυχρό πόλεμο». Οι πάγοι «έλιωσαν» και σήμερα στο Τάλιν υπάρχουν ο Αρχιεπίσκοπος της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας κ. Στέφανος που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Εσθονίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ταυτόχρονα ο κ. Κύριλλος φρόντισε να αναδείξει και την παγκόσμια διάσταση της Εκκλησίας της Μόσχας. Στην Κρήτη θα «επελάσει» η «ταξιαρχία» της εκκλησιαστικής διπλωματίας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ιλαρίων που συναντάται με Κινέζους, Λατινοαμερικανούς και Ευρωπαίους. Η «παγκοσμιότητα» της Εκκλησίας τονίζεται και από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σενταΐ Σεραφείμ που εκπροσωπεί τους ορθοδόξους της Ιαπωνίας. Μιας αυτόνομης Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας που άρχισε την ιστορία της στα 1880, είχε παρουσία στα βόρεια της χώρας, όπου και τα σύνορα με τη Ρωσία, και ενισχύθηκε και «χτυπήθηκε» από τους ρωσοϊπωνικούς πολέμους της τσαρικής εποχής. Ωστόσο άνθησε και σήμερα είναι μια ζώσα Εκκλησία. Η «παγκοσμιότητα» υπογραμμίζεται και από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Βερολίνου, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας Μάρκου.


ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Στα «προσκυνηματικά» ταξίδια πριν από την επίσκεψή του στην Κρήτη ο κ. Κύριλλος προγραμματίζει να βρεθεί στο Αγιον Ορος. Για λίγες ώρες στην Αθωνική Πολιτεία θα βρεθεί επίσης  ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ισχυροί άνδρες ενδέχεται στις αρχές Ιουνίου να επισκεφθούν και τη Συρία.