HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


ΑΜΕΝ
Γραφείο Ειδήσεων Αμεν 

Συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του θεολογικού στοχασμού στη σύγχρονη κοινωνία στον καιρό της Πανορθόδοξης Συνόδου»
διοργανώνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Πατάρι των εκδόσεων Εν Πλω, (εμπορικό κέντρο ATRIUM Χαρ. Τρικούπη 6-10, στο κέντρο της Αθήνας) ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ».
Θα μιλήσουν οι Θεόδωρος Γιάγκου (Καθηγητής Πηγών Κανονικού Δικαίου, Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, και μέλος του ΔΣ του ΚΑΙΡΟΥ), με θέμα «Πανορθόδοξη Σύνοδος και προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου», η Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Δρ. Θεολογίας, Καθηγήτρια Θεολόγος, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα «Ο θεολόγος εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής θεολογικού λόγου ή εργαλείο εκκλησιαστικής απολογητικής; - Το παράδειγμα της θέσης των γυναικών» καθώς κι ένας γνωστός κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης Εκπαιδευτικός, Δ/ντής, Διευθύνσεως Ποιμαντικής,Γάμου και Οικογενείας, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Οι Ορθόδοξοιαπέναντι στις άλλες θρησκείες και τον σύγχρονο κόσμο κατά την ΠανορθόδοξηΣύνοδο – Ο ρόλος των θεολόγων».
Η εκδήλωση διοργανώνεται ενόψει της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη
και σκοπό έχει να συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος γόνιμου διαλόγου και υγειούς ακαδημαϊκού και θεολογικού
προβληματισμού.
Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» σύμφωνα με τις αρχές του αγωνίζεται για μια θεολογία ανοιχτών οριζόντων κι αυτό τον παρακινεί πέρα από τις αναζητήσεις για τις διδακτικές προσεγγίσεις του Μαθήματος των Θρησκευτικών να παρεμβαίνει σ’ όλα τα επίπεδα όπου παράγεται ο θεολογικός λόγος, όπως οι ιεραρχικές δομές κι ο συνοδικός θεσμός, αλλά και ο κριτικός στοχασμός της διδασκαλίας, του κηρύγματος και της προφητείας που παράγουν κληρικοί και λαϊκοί, ώστε όλ’ αυτά να διαλέγονται ουσιαστικά με τη σύγχρονη κοινωνία κι όχι να την εκφοβίζουν με αυταρχισμό, κατάρες, λόγους μίσους και ανορθολογικής φοβίας και μισαλλοδοξίας.
Στην συζήτηση που διοργανώνεται λίγες ημέρες πριν το ιστορικό αυτό γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου επιδιώκεται από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς ο λόγος της Εκκλησίας προς το σύγχρονο κόσμο, τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και τους πιστούς άλλων θρησκειών, που περιγράφεται στα σχετικά κείμενα της Συνόδου, μπορεί να διακονηθεί στην εκπαιδευτική πράξη και τη νεανική και ποιμαντική διακονία σε μια κοινωνία κι ένα σχολείο με πολλές γλώσσες, πολιτισμούς και θρησκείες.