Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Ντμπάρ,
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως της Αμπχαζίας
Στις 15 Μαΐου 2016, στην Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Σίμωνος του Κανανίτη
στο Νέο Άθωνα της Αμπχαζίας, έγινε η προγραμματισμένη Δεύτερη
Κληρικολαϊκή Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι
Ορθόδοξοι Χριστιανοί πολίτες της Αμπχαζίας.
Πριν από μία πενταετία, στις 15 Μαΐου 2011, είχε πραγματοποιηθεί στο Νέο Άθωνα η Πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση, όπου συμμετείχαν 1.110 πολίτες της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, εκ των οποίων 753 Ορθόδοξοι Χριστιανοί είχαν λάβει μέρος στην ψηφοφορία, και εξ ονόματος εκείνης απεστάλη προς την Υμετέρα Θειοτάτη Παναγιότητα και τους Προκαθημένους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Αναφορά, όπου δηλωνόταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ορθόδοξο Χριστιανικό ποίμνιο της χώρας μας και παρακαλούσαμε να δημιουργηθεί μία Διορθόδοξη Επιτροπή με την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να διερευνηθεί το θέμα.
Επιβεβαιώνοντας εκείνην την Δήλωση της Πρώτης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και φέτος, υπογραμμίζουμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στην αναζήτηση μιας λύσης για την κρίσιμη κατάσταση στη ζωή της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας της Αμπχαζίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας αποκλείει κάθε συζήτηση για το θέμα της Αμπχαζίας σε διορθόδοξο επίπεδο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της εκκρεμότητας και της αντικανονικής κατάστασης, άλυτης μέχρι στιγμής στη ζωή της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας της Αμπχαζίας και της απουσίας της Εκκλησίας σαν επίσημου θεσμού στη χώρα μας. Κάτι που δεν ίσχυσε τελικά σε καμιά από τις νεότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γιατί μετά την ίδρυση ξεχωριστών Κρατών τελικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώριζε και ξεχωριστές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Εμείς οι Αμπχάζιοι ποτέ δεν θεωρούσαμε τους εαυτούς μας και τον τόπο μας ως μέλη της Εκκλησίας της Γεωργίας ή ως μέρος του Γεωργιανού έθνους. Στους αιώνες του Βυζαντίου και στα χρόνια μετά το Βυζάντιο, η εκκλησιαστική κυριαρχία του Αρχιεπισκόπου Μιτσχέτης και Καθολικού-Πατριάρχη Ιβηρίας ουδέποτε είχε επεκταθεί στην ιστορική περιοχή της Αμπχαζίας. Άλλος λαός εκείνοι, άλλος λαός εμείς. Άλλη Εκκλησία εκείνοι, άλλος εκκλησιαστικός ορθόδοξος χριστιανικός χώρος εμείς. Από τους επιστημονικά γνωστούς επίσημους καταλόγους κατανομής Μητροπόλεων, Αρχιεπισκοπών καί Επισκοπών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρεται η Αμπχαζία ως ξεχωριστή Αρχιεπισκοπή, χωρίς ποτέ νά υπάγεται στη Γεωργία. Όμως, το 1918 η Αμπχαζία καταλήφθηκε στρατιωτικά και επεκτατικά από το στρατό της νεοφανούς Δημοκρατίας της Γεωργίας, και ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας Σουχούμ ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης της σχισματικής Εκκλησίας της Γεωργίας, η οποία είχε αποσπαστεί από τη Ρωσική Εκκλησία· οπότε το έδαφος της Αμπχαζίας είχε κηρυχθεί μόλις το 1918 παράνομα και άδικα και κατακτητικά σαν (δήθεν) εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας!
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που δεν ήταν δυνατόν τότε να γνωρίζει ή να πληροφορηθεί εκ του πλησίον όλες τις πραγματικές πολιτικές συνθήκες της περιοχής μας, αναγνώρισε το 1990 την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας ως Αυτοκέφαλη και Πατριαρχείο, στα όρια εκκλησιαστικών πλαισίων, όπως εκείνα είχαν αναγνωριστεί το 1943 μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Γεωργίας και της Ρωσίας, δηλαδή εντός των τότε ορίων της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γεωργίας.
Όμως, οι σχέσεις μεταξύ του λαού της Αμπχαζίας και της επίσημης Εκκλησίας της Γεωργίας είναι κάθε άλλο παρά φιλικές ή αδελφικές. Ο βασικός λόγος γι᾽ αυτό είναι το γεγονός ότι, την περίοδο από το 1918 μέχρι σήμερα, η Εκκλησία της Γεωργίας ανέκαθεν υποστήριζε εθνικά και εθνικιστικά μόνο την εθνικιστική πολιτική των επίσημων Γεωργιανών αρχών σε σχέση με τους Αμπχάζιους και τα άλλα έθνη που κατοικούν στο έδαφος της Αμπχαζίας. Το Πατριαρχείο της Γεωργίας δεν έκανε ποτέ καμία έκκληση για τον τερματισμό των τελευταίων αιματηρών πολέμων που έλαβαν χώρα το 1992-1993, το 1998, το 2001 και το 2006, όπως και στην περίπτωση της Γεωργιανής επίθεσης κατά του λαού της Νότιας Οσετίας το 2008.
Ο πολυεθνικός Ορθόδοξος Χριστιανικός λαός της Αμπχαζίας ποτέ δεν ένιωσε καμία ποιμαντική υποστήριξη από τους Γεωργιανούς Ιεράρχες και το Πατριαρχείο της Γεωργίας. Αντί να καταδικάσει τις στρατιωτικές δράσεις, η Εκκλησία της Γεωργίας τονίζει σταθερά πάντοτε τη σημασία της αποκατάστασης των πολιτικών συνόρων της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, δικαιολογώντας έτσι την εθνικιστική πολιτική του Γεωργιανού κράτους.
Για το λόγο αυτό, η ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα και ο λαός της Αμπχαζίας δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, και θέτουν ενώπιον των Αυτοκεφάλων Ορθόδοξων Εκκλησιών υπό ιστορική και σύγχρονη ουσιαστική αμφισβήτηση το οποιοδήποτε μετέωρο δικαίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας για κάθε αξίωση δικαιοδοσίας επί του εδάφους της Δημοκρατία της Αμπχαζίας.
Γι᾽ αυτό το θέμα, το 2013 σε έρευνα που διεξήχθη σε όλον τον πληθυσμό της Αμπχαζίας, πάνω από 70.000 άτομα υπέγραψαν υπέρ της αποχώρησης από την κανονική δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και της αποκατάστασης της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αμπχαζίας.
Όπως γνωρίζουμε, με επιμονή από μέρους μερικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, το ζήτημα σχετικά με τη δημιουργία νέων Τοπικών Εκκλησιών και τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Όμως εκφράζουμε την ελπίδα ότι το γεγονός αυτό δεν θα περιπλέξει τη διευθέτηση του κανονικού προβλήματος της Εκκλησίας στη χώρα μας.
Τα μέλη της Δεύτερης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης πάλι παρακαλούν τον Πρόεδρο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εκζητώντας να δοθεί φροντίδα και προσοχή στην κατάσταση του Ορθοδόξου Χριστιανικού ποιμνίου της Αμπχαζίας.
Επίσης καταθέτουμε ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (τα αντικειμενικά, εκκλησιαστικά και κανονικά δεδομένα) ότι η αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Καθολικό Πατριάρχη κ.κ. Ηλία (που από μόνος του έλαβε από το 2010 τον τίτλο «Μητροπολίτης Πιτυούντας, Σούχουμ και Αμπχαζίας») δεν έχει (ούτε το ιστορικό ούτε το κανονικό ούτε το ποιμαντικό) δικαίωμα να εκπροσωπεί το Ορθόδοξο Χριστιανικό ποίμνιο της Αμπχαζίας.
Για άλλη μια φορά ζητούμε (ευλαβώς) τη σύσταση μιας Διορθόδοξης Επιτροπής υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό τη συζήτηση του θέματος επανεξέτασης των κανονικών συνόρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και τον καθορισμό του καθεστώτος (status) της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της Αμπχαζίας.
Παρακαλούμε να σεβαστείτε το γεγονός ότι, μέσα στην ένταση των πολέμων μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας, εμείς παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στην Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού και αποφεύγουμε τις προτάσεις/προσπάθειες των Γ.Ο.Χ. που έχουν εισβάλει στη γειτονική μας Οσετία και την έχουν αποκόψει από το Ορθόδοξο Κανονικό σύστημα της Πανορθοδοξίας.
Ελπίζουμε ότι, με το έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο της Αμπχαζίας θα γίνει στο άμεσο μέλλον ένα πλήρως ολοκληρωμένο και αναγνωρισμένο (θεσμικά) μέλος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, όπως ήταν για πολλούς πολλούς αιώνες επί Βυζαντίου.
Νέος Άθως, Αμπχαζία
09.06.2016