HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΥΝAIΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ WAFA GOUSSOUS ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Goussous: «Είναι μια αρχή η συμμετοχή γυναικών στην Πανορθόδοξη»
Μαρίας Αντωνιάδου, Το Βήμα
Goussous: «Είναι μια αρχή η συμμετοχή γυναικών στην Πανορθόδοξη»
Η ιορδανή καθηγήτρια μετείχε στην Μεγάλη Σύνοδο
Η Wafa Goussous διευθύνει μια πρωτοβουλία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, την προστασία των χριστιανών και των προσφύγων, την οποία έχουν συστήσει από το 2007 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μαζί με τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου



«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Οι ορθόδοξες γυναίκες είναι εδώ» δηλώνει στο «Βήμα» η μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού γυναίκες που μετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που συγκλήθηκε στην Κρήτη. Η κυρία Wafa Goussous είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, γέννημα θρέμμα της Αραβικής Χερσονήσου, και ήταν μεταξύ των μελών της συνοδείας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η 43χρονη Ιορδανή συμμετείχε και παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις εκτός από τις Συνάξεις των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στη Μεγάλη Σύνοδο;
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μια μεγαλειώδης στιγμή για όλους τους ορθοδόξους. Για μένα είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Η κάθε ώρα και το κάθε λεπτό είναι μεγαλειώδη και ιστορικά. Είναι σημαντικά. Η παρουσία των γυναικών είχε αποφασισθεί στη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων που έγινε τον Ιανουάριο στη Γενεύη. Και αποτελεί μια σημαντική αρχή».

Πώς έγινε η επιλογή σας από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων;
«Από το 2003 εργάζομαι για το Συμβούλιο Χριστιανικών  Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Το 2007 ο Πατριάρχης Θεόφιλος εξελέγη πρόεδρος των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (μετέχουν όλες οι χριστιανικές εκκλησίες) και μαζί με τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Αντιοχείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου έχουν δημιουργήσει μια πρωτοβουλία την οποία διευθύνω για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και την προστασία των χριστιανών και των προσφύγων. Είναι πραγματικά απίστευτο. Με εντόπισε και με εμπιστεύθηκε σε μια θέση μεγάλης ευθύνης που ως στόχο έχει την ειρήνη και τη συνέχιση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή. Στη Μεγάλη Σύνοδο οι άραβες χριστιανοί είναι παρόντες μέσα και από τη δική μου παρουσία. Οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής είναι γηγενείς. Βρισκόμαστε εκεί πριν από τον οποιονδήποτε άλλον και σήμερα δυστυχώς ξεριζωνόμαστε. Ο Χριστός βαφτίστηκε στον Ιορδάνη. Ολοι οι δικοί μου είναι υπερήφανοι για την παρουσία μου εδώ. Είναι μια παρουσία των χριστιανών της Αραβικής Χερσονήσου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Πώς διεξάγονταν οι συζητήσεις μέσα στις συνεδριάσεις;
«Ολοι οι πατριάρχες ακούνε τους επισκόπους. Εχουν μεγάλη υπομονή. Ακούνε τους μητροπολίτες. Ακούνε τους εκπροσώπους των εκκλησιών. Ανταλλάσσουν απόψεις. Ενημερώνονται. Μοιράζονται πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Και εκφράζουν τις θέσεις τους. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το πώς ακούνε οι πατριάρχες και οι αρχιεπίσκοποι και ιδιαίτερα η υπομονή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη και η προσπάθειά του να βρει λύσεις, να ανταλλάξει απόψεις και να κατανοήσει όλα τα ζητήματα».

Ποιο είναι το μήνυμά σας στις ορθόδοξες γυναίκες;
«Για τον Χριστό άνδρες και γυναίκες είμαστε ίσοι. Και αυτό επισημαίνεται και στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η παρουσία μας εδώ στην Κρήτη ήταν μια σημαντική αρχή. Και εμείς οι γυναίκες της Μέσης Ανατολής μετέχουμε παντού στα ενοριακά συμβούλια, σε διοικητικές θέσεις, στα φιλόπτωχα ταμεία. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».