HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή κατά την τελετή αναγόρευσης της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ



D300_181

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή κατά την τελετή αναγόρευσης της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Σε πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ισότητα και Δικαιοσύνη ως βάση σταθερότητας της Παγκόσμιας Κοινωνίας – Η χριστιανική προσέγγιση», που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσική πόλη Καλούγκα από το «Διεθνές Ίδρυμα για την ενότητα  των Ορθοδόξων Εθνών», ο τιμώμενος σήμερα από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής: «Εργαζόμαστε νυχθημερόν για την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, μέσω της συνεργασίας των απανταχού Ορθοδόξων και με όλους τους θρησκευόμενους πληθυσμούς για την επικράτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη».
Ο Ιεράρχης από την Κρήτη, απόφοιτος της Θεολογικής μας Σχολής και νυν προκαθήμενος του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Πατριάρχης της αγάπης και της υπέρ του σύγχρονου κόσμου χριστιανικής μαρτυρίας, εργάζεται και μοχθεί για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών, λαών, ανθρώπων και πολιτισμών. Στην αχανή Αφρικανική Ήπειρο με τα ποικίλα προβλήματα, όπως πολεμικές συγκρούσεις, φυλετικές διακρίσεις, θρησκευτικό φανατισμό, φτώχεια, ξερίζωμα από την πατρίδα και πολλά άλλα, ο Μακαριώτατος με αποφασιστικότητα και τόλμη ανοίγει δρόμους για την επίλυσή των. Εμπνέει στον καθένα την ελπίδα, το φως, τη χαρά και το όραμα κατά πώς λέγει και ο ποιητής από την Αλεξάνδρεια «Του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ΄ εμπροστά μας σα μια σειρά κεράκια αναμμένα»[1].
Αυτό το φως έχει καταβολές  στην ιστορία και την πίστη, για να μπορεί να ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο, στους εγγύς και τους μακράν, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αφού όλοι κατά τον Μέγα Βασίλειο είμαστε αδέλφια, όλοι είμαστε παιδιά ένας πατέρα[2]. Το μήνυμα αυτό συνιστά αφετηρία, επιλογή και τρόπο προσέγγισης του ανθρώπου σήμερα, αλλά και πάντοτε.
Σημείο αναφοράς της ιεραποστολικής δράσης και της διάδοσης του ευαγγελικού κηρύγματος στον σύγχρονο κόσμο είναι ο άνθρωπος, ως εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν Θεού. Στην σπουδαιότητα αυτή του ανθρώπου παραπέμπει και ο λόγος του Χριστού∙ «Επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός, και περιεβάλετέ με»[3]. Με το ίδιο πνεύμα και τις αξιακές προτεραιότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας διατυπώθηκε και το κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την «αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω», το οποίο διαιρείται σε οκτώ επιμέρους θεματικές ενότητες αναφερόμενες στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου ως θεμέλιο για την ειρήνη, την αξία της ελευθερίας, την αποστολή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο, στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη, την ειρήνη ως αποτροπή του πολέμου, τις φυλετικές και λοιπές διακρίσεις, την αδελφοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και την προφητική αποστολή της Ορθοδοξίας: μαρτυρία αγάπης εν δικαιοσύνη∙ μέσα λοιπόν από όλα αυτά «αποκτά ψηλαφητό περιεχόμενο η ορθόδοξη ανθρωπολογία και ξεπροβάλλει η πανανθρώπινη και ελπιδοφόρα αξία χριστιανικών ιδεωδών σε αναφορά με τις οδυνηρές περιστάσεις του σημερινού κόσμου»[4].
D300_12
Στην εν λόγω Σύνοδο ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ ήταν παρών με λόγο ευθύνης και προτάσεις ρεαλιστικές για την αποστολή της Εκκλησίας της Αφρικής, για την επικουρίαν των πενομένων και των πτωχών την βοήθεια, για την της πίστεως αλήθεια και της αγάπης το ρίζωμα.
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτιμώντας την εν Κρήτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, σε σχετικό της κείμενο, μεταξύ των άλλων σημειώνει και τα εξής: «Οφείλουμε με ταπείνωση κάθε στιγμή να καταθέτουμε την μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως, την πληρότητα της θείας αποκαλύψεως την οποίαν η Εκκλησία μας διαφυλάττει. Πορευόμενοι στα ίχνη του Ιησού οφείλουμε να γινόμεθα όργανα καταλλαγής και να καλλιεργούμε την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, σεβόμενοι και προασπιζόμενοι την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους διαφορετικότητα. Από κοινού μετά των άλλων Εκκλησιών και θρησκευομένων καλούμεθα να εργασθούμε για την καταπολέμηση κάθε συστημικής αδικίας και του δαιμονικού, με όποια μορφή και αν εμφανίζεται και ακυρώνει τη  ζωή του βαρέως τραυματισμένου και αιμορραγούντος ποιμνίου μας».
Το Τμήμα Θεολογίας εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεται με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε επιστημονικό – εκπαιδευτικό επίπεδο στο πλαίσιο της από συναδέλφους διδασκαλίας μαθημάτων στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κογκό.
Υπογραμμίζοντες αυτήν την ακαδημαϊκή σχέση και αναγνωρίζοντες τις ποικίλες δράσεις του Μακαριωτάτου, για την σε συνεργασία με άλλες Εκκλησίες και θρησκεύματα συμβολή του στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, αλλά και τις πρωτοβουλίλες του για την αναβίωση του θεσμού των Διακονισσών χάρη των ποιμαντικών αναγκών της εν Αφρική Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά μας για την παρούσα τελετή αναγόρευσης της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματός μας. Τούτο αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στην Εκκλησία, την Θεολογία και την Ιεραποστολή.
«Η γη εορτάζει και χορεύει, αγάλλεται και ο ουρανός, τη Αναλήψει σήμερον, του ποιητού της κτίσεως»[5].
Ο υμνογράφος της σημερινής μεγάλης εορτής της Αναλήψεως υπογραμμίζει την συμπαντική χαρά και ευφροσύνη, αλλά και την της του ανθρώπου φύσεως ανύψωση «προς την αρχίφωτον δόξαν»[6].
Η χαρά αυτής της εορτής ως καρπός της Αναστάσεως του Κυρίου και της του παναγίου πνεύματος ελπίδος δεν απέχει από την χαρά που δημιουργεί στην Εκκλησία το έργο της Ιεραποστολής πρωτίστως στην Αφρική, το έργο του Χριστού που είπε∙ «Πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα, κηρύξατε το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει»[7] το έργο του παναγίου Πνεύματος του φωτίζοντος και στηρίζοντος και αγιάζοντος τον όλον άνθρωπον.
Πολλά τα έτη σας Μακαριώτατε
D300_238
[1] Ποίημα Κεριά, Κων/νος Καβάφης.
[2] Βλ. Μ. Βασιλείου, Ηθικοί Λόγοι, ΚΔ΄: Περί ελεημοσύνης, Λόγος δ΄, PG 32, 1161Α.
[3] Ματθ. 25,35.
[4] Πάντα τα Έθνη, Οκτ.-Δεκ. 2015, τεύχος 136, σ. 6.
[5] Τροπάριο δεύτερου Κανόνα του Όρθρου της Εορτής της Αναλήψεως.
[6] Από το Εξαποστειλάριο της Εορτής.
[7] Μάρκ. 16, 15.