Νίκος Τζωιτης, προλόγισμα
Ακολουθεί ένα διορατικό κείμενο για το σημερινό παγκόσμιο γιγνεσθαι του Δικηγόρου του Γαβριηλ Αρνελλου(1904-1985),το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1978 στην εφημερίδα Πελοπόννησο και από τότε αναδημοσιεύτηκε σε διαφορά έντυπα.
Το ακόλουθο άρθρο γράφτηκε σε μια περίοδο ,όπου επικρατούςαν στο παγκόσμιο γιγνεσθαι, ο διπολισμός ΗΠΑ και ΣΟβιετικης Ενώσεως , το οικονομικό άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα , προς ίδιον οικονομικό όφελος και πολιτικό αντιπερισπασμό στην Σοβιετική Ένωση και βέβαια μια προσπάθεια πολικής συσταστασης της λεογομενης ΕΟΚ.
Η χώρα μας τότε προσπαθούσε να ανασυσταθεί, μετά την περιπέτεια της Χούντας ,που είχε κακά σαν συνέπεια την Κυπριακή καταστροφή.
Ο Γαβριηλ ΑΡΝΕΛΛΟΣ υπήρξε μέλος του πνευματικού κινήματος χριστιανοκοινωνιστων ,Αλήθεια, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Μαθηματικό Ιωαννη Αρνελλο .
Η πορεία τους άρχισε το 1896 στην Πατρα.
Το Μότο τους ήταν τσάροι ,αυτοκράτορες βασιλεις αθτοκρατοριες προύχοντες , λαϊκοί και κληρικοί θα καταρρεύσουν, γιατί αποτελούν εμπόδιο προς την ένωση της ανθρωπότητας στο όνομα του Χριστού.
Και βέβαια περιφρονήθηκαν από τους πάντες
Ο Γαβριηλ Αρνελλος αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες ,μεταξύ των οποίων , πρωδιδακτατορικα στον εβδομαδιαία εφημερίδα Ελεύθερο του Πουρνάρα , και δημοσίευσε διαφορα πονήματα .
Το 1968 υπήρξε ο μοναδικος ελληνας που τόλμησε και έκανε ένσταση κατά του κύρους του δημοψηφίσματος των συνταγματαρχων , για την αποδοχή του νέου Συνταγματος,οι οποίοι επικαλούνταν ότι θα δημιουργήσουν την Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών ,με την ανοχή των τότε ποιμεναρχών.
Η εφημερίδα Καθημερινά σε μια επιφυλλίδα της, είχε αναφέρει το γεγονός αυτό.
Για την ιστορία ,επειδή οι χουντικοί δεν μπόρεσαν να του προσάψουν κάτι το μεπτό ,προκειμένου να υποβαθμίσουν την πρωτοβουλία του, τον ερώτησαν , πως ενός δικηγορος με τόσες νομικές ικανότητες δεν προέκυπτε να έχει περιουσιακά στοιχεία.
Τους απήντησε : ότι εαν του πουν με ποιο πόσον θα μπορουσε να εξαγοράσει τον θάνατο , μόνον τότε θα ήταν διατεθημενος να εξασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα προς απόκτηση πλούτου, υπενθυμίζοντας τους ,ότι τα φαύλα δεν θεραπεύονται δια των φαύλων.
Ήταν ενας πιστος διορατικος λαϊκός με ανοικτούς ορίζοντες και μακρυά από τυμπανοκρουσίες, ταγμένος στην αξία του οικουμενικού διαλόγου ,γιατί το θεωρούσε όφελος για την επιβίωση της ανθρωποτητας ,από την αλλαζωνεια των ανθρώπων
Το άρθρο ειναι μια ενδιαφέρουσα και κριτική γραφή του παγκόσμιου γιγνεσθαι.
Ακολουθεί το κείμενο: