HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

TO KENTΡO ΣYΓXAIΡEI TO AΡXIEΡATIKO ΤΟΥ ΜΕΛΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ κ. ΙΩΑΝΝΗ


Και φυσικά λυπάται και αποδοκιμάζει τα απαράδεκτα σχόλια του εν Ελλάδι πρακτορείου της Ρωσικής προπαγάνδας - που επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούν - υπογραμμίζοντας ότι στα όρια της πνευματικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης Λαγκαδά (όπως και ο εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) έπραξε τα κανονικώς ενδεδειγμένα. Στην σύνοδο της Ε.Ε. (και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αντίστοιχα) υπόκειται για διοικητικά και διαδικαστικά θέματα, με βάση την πράξη του 1928

https://www.romfea.gr/…/31560-meso-lagkada-i-anagnorisi-tis…


 Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
Κάντε κλικ εδώ για video και φωτογραφίες από το WebTV

Επ’ ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (12 Σεπτεμβρίου 2011) και της Ιεράς Μνήμης του εκ Βερτίσκου καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος εμαρτύρησε εις την περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας, ετελέσθη το εσπέρας της Τετάρτης 11 προς 12 Σεπτεμβρίου ε.έ., και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, Ιερά Αγρυπνία με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων την πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης, τόπος καταγωγής της Αγίας, η οποία και ευρίσκεται πλησίον της περιοχής του Βερτίσκου.
Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε εις τον Ιερό Ναό της Κυράννης, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος στο τέλος ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος στην μορφή του Οσίου Γαβριήλ του Ιβηρίτου, και στο γεγονός της ενθυμήσεως αυτής της ιστορικής στιγμής της ανευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, καθώς επίσης και στις λαμπρές τελετές που ακολούθησαν, τις οποίες και τίμησαν τότε με την υψηλή τους παρουσία, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αλλά και πλειάδα Αρχιερέων από όλη την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Όσσα και ο Βερτίσκος υπήρξαν κέντρα πνευματικής μαρτυρίας της Πίστεως μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στήριξαν ιδιαιτέρως το Γένος μας και δίδοντας την Ομολογία εκείνη προς τους εις Χριστόν πιστεύοντες.
Εν συνεχεία του λόγου ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την σπουδαιότητα της κατανοήσεως του γεγονότος ότι η Εκκλησία του Χριστού, είναι μία Κιβωτός Σωτηρίας, η οποία πορεύεται διά μέσου των αιώνων, την πορεία της αγάπης και δίδοντας ταυτόχρονα στους ανθρώπους, ευκαιρίες αιώνιου ζωής χωρίς καμία διάκριση.
«Αυτό πράττει η τοπική μας εκκλησία, αυτό ευλογεί το πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αυτό μαρτυρεί το Ιεραποστολικό Έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «είναι καιρός σήμερα οι άνθρωποι να ξεχάσουν αυτή την καθημερινότητα που τους οδηγεί σε έναν πολυδιάστατο και παράλογο βίο, από τον οποίο στο τέλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να χάσουν τον αληθινό προσανατολισμό, που είναι η οδός του Κυρίου».
«Σκοπός και πρώτη μας επιλογή θα πρέπει να είναι τα παραδείγματα από τους βίους και τις αποφάσεις της Αγίας Κυράννας και του Αγίου Γαβριήλ, οι οποίοι είχαν μία σταθερά πορεία προς τον Κύριο, επιλέγοντας τον σωστό τρόπο ζωής και τιμώντας την Αγία μας Ορθόδοξη Πίστη».
Καταλήγοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς που προσήλθαν με αγάπη και τίμησαν με την παρουσία τους το σπουδαίο αυτός γεγονός της για την περιοχή μας, καθώς και όλο το ευλαβές εκκλησίασμα που ήρθε από διάφορες περιοχές του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχει με ευλάβεια και να προσκυνήσει τα Λείψανα της Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας, ενώ προσκάλεσε άπαντες να προσεύχονται συνεχώς για την πνευματική ενότητα μας, για την ενότητα της Πίστεως μας και για την Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.
Εν συνεχεία, υπό του ήχου του ταλάντου και συνοδεία αντιπροσωπειών μοναχών και μοναζουσών, αλλά και των πολλών ευλαβών προσκυνητών που προσήλθαν κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας και της Εικόνος του Οσίου Γαβριήλ με κατάληξη τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011), όπου και πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβαμιώτατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ.κ. Χρυσοστόμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζυτομύρ και Πολίσκι κ.κ. Βλαδιμήρου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος, ο Οσσαίος στην καταγωγή, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος.
Τα αναλόγια των Ιερών Ναών κόσμησαν με την παρουσία τους και τον παραδοσιακό τρόπο ψαλσίματός τους, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος καθώς επίσης και οι εκλεκτοί ιεροψάλτες της Βυζαντινής χορωδίας της Μητροπόλεως μας «ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχων Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. Μουσικολογιώτατο κ. Γεώργιο Φερεντίνο, οι οποίοι έψαλλαν τους προβλεπόμενους ύμνους και τον κανόνα της ημέρας, κατά διάρκεια του Εσπερινού και της Ιεράς Λιτανεύσεως.
Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο ανεγνώσθησαν τα Κόλλυβα της Αγίας, και κατόπιν και πάλι λιτανευτικός, διασχίζοντας όλη την κωμόπολη, τα Ιερά Λείψανα επέστρεψαν στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται μόνιμα και σε περίοπτη θέση.