HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Кілька коментарів до московських рішень


Σχόλιο του Πανιερώτατου Αρχιεπισκόπου Τσερνιχίβ και Νιζχίν κ. Ευστράτιου, σχετικά με τις αποφάσεις του Πατριαρχείου της Ρωσίας

UKR/RUS
Кілька коментарів до московських рішень
1. Патріархія РПЦ і далі віддзеркалює кремлівське ставлення до дійсності.
Судіть самі: коли Путін не зміг зупинити європейський рух України, він «вивів Крим з юрисдикції Києва» та влаштував «громадянську війну».
Патр. Кирил виявляє такі ж наміри - не зумівши зупинити визнання автокефалії Української Церкви, він «виводить» у своє підпорядкування парафії/структури в інших Помісних Церквах, на які дотепер мав найбільший вплив, а в самих цих Церквах прагне розпалити «громадянську війну», підбурюючи ієрархів/духовенство до порушення прийнятих відповідною Церквою рішень.
Слідуючи саме цій логіці, РПЦ «вивела» частину парафій з колишнього Екзархату Вселенського Патріархату в Європі, тепер «виводить парафії» в Африці та закликає архієреїв/духовенство в Помісних Церквах, які вже визначилися, «не підтримувати» офіційно прийнятих рішень про визнання.
2. Якщо раніше «дипломатія» МП хоч і погано, але в цілому приховувала (щонайменше - не прагнула виставляти на показ) мережу лояльних до неї ієрархів і впливового духовенства в інших Помісних Церквах, то тепер Російська патріархія фактично закликає визначатися: «ви з нами чи зі своїми Помісними Церквами»?
Той сценарій, який багато разів МП відпрацювала в Україні на рівні парафій - якщо громада хоче піти від російської юрисдикції, то слід її поділити і «зубами» тримати хоча б найменший шматок - тепер запускають на рівні Помісних Церков. Зараз пара митрополитів у Греції вже відіграють таку роль, у Олександрійському Патріархаті поки що знайшлися лише окремі священики.
3. Тим самим залякують інші Помісні Церкви: якщо ви вИзнаєте автокефалію ПЦУ - «ми почнемо забирати ваші парафії» та «у вас самих з‘являться єпископи-повстанці».
4. Але насправді найбільше такі рішення матимуть довготривалі наслідки в середині РПЦ, адже руйнування принципу єдності Помісної Церкви вдарить по самій Московській патріархії: якщо вона словом і ділом закликає в інших Помісних Церквах не підкорятися загально-церковним рішенням, то яка підстава і для чого в самому Московському Патріархаті підкорятися рішенням п. Кирила/Синоду/правлячого архієрея?
«Копаючи» іншим Церквам «яму», Російська патріархія сама в неї впаде, особливо коли ослабне зовнішня політична підпорка.
5. Чи мають останні московські рішення щось спільного з благом Церкви, прагненням миру та єдності у Вселенському Православ‘ї, з канонічним порядком і з самим духом євангельської любові - судіть самі...
* * *
Несколько комментариев к московским решениям
1. Патриархия РПЦ и дальше отражает кремлевское отношение к действительности.
Судите сами: когда Путин не смог остановить европейское движение Украины, он «вывел Крым из юрисдикции Киева» и устроил «гражданскую войну».
Патр. Кирилл проявляет те же намерения - не сумев остановить признание автокефалии Украинской Церкви, он «выводит» в свое подчинение приходы/структуры в других Поместных Церквах, на которые до сих пор имел наибольшее влияние, а в самих этих Церквах стремится разжечь «гражданскую войну», подстрекая иерархов /духовенство к нарушению принятых соответствующей Церковью решений.
Следуя именно этой логике, РПЦ «вывела» часть приходов из бывшего Экзархата Вселенского Патриархата в Европе, теперь «выводит приходы» в Африке и призывает архиереев/духовенство в уже определившихся Поместных Церквах «не поддерживать» официально принятых решений о признании.
2. Если ранее «дипломатия» МП хоть и плохо, но в целом скрывала (как минимум - не стремилась выставлять на показ) сеть лояльных к ней иерархов и влиятельного духовенства в других Поместных Церквах, то теперь Российская патриархия фактически призывает определяться «вы с нами или со своими Поместными Церквами»?
Тот сценарий, который много раз МП отработала в Украине на уровне приходов - если община хочет уйти от российской юрисдикции, то следует ее разделить и «зубами» держать хотя бы маленький кусок - теперь запускают на уровне Поместных Церквей. Сейчас пара митрополитов в Греции уже играют такую ​​роль, в Александрийском Патриархате пока нашлись только отдельные священники.
3. Тем самым запугивают другие Поместные Церкви: если вы признаете автокефалию ПЦУ - «мы начнем забирать ваши прихода» и «у вас самих появятся епископы-повстанцы».
4. Но на самом деле больше всего такие решения будут иметь долговременные последствия внутри РПЦ, ведь разрушение принципа единства Поместной Церкви ударит по самой Московской патриархии: если она словом и делом призывает в других Поместных Церквах не подчиняться обще-церковным решениям, то какое основание и для чего в самом Московском Патриархате подчиняться решениям п. Кирилла/Синода/правящего архиерея?
«Копая» другим Церквам «яму», Российская патриархия сама упадет в нее, особенно когда ослабнет внешняя политическая подпорка.
5. Имеют ли последние московские решения что-то общее с благом Церкви, стремлением мира и единства во Вселенском Православии, с каноническим порядком и с самим духом евангельской любви - судите сами ...