HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 


Γράφει ο Γιάννης Αργυρίου, pollsandpolitics.gr

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, προεξάρχοντας σήμερα (24.10.2020), κατά την Θεία Λειτουργία επί τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, στη Μονή Παναγίας της Χρυσορροϊιατίσσης Πάφου, μνημόνευσε πριν από λίγο, για πρώτη φορά, τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Εκκλησία της Κύπρου διά του προκαθημένου της, έγινε η τρίτη Εκκλησία που την αναγνώρισε, μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Πρόκειται για μιαν ιστορική εξέλιξη, η οποία δίνει μία νέα δυναμική στο ζήτημα, καθώς φαινόταν ότι οι αναγνωρίσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας από τις κατά τόπου Ορθόδοξες Εκκλησίες είχαν βαλτώσει.

Η αναγνώριση αυτή έρχεται δύο σχεδόν χρόνια, από την απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει την μήνη του Πατριαρχείου Μόσχας και των δορυφόρων του, σταματώντας ακόμα και την μνημόνευση από μέρους του Πατριάρχη της Μόσχας, όλων των προκαθημένων που έχουν αναγνωρίσει τον Κιέβου, Επιφάνιο.

Η αναγνώριση από τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ. Χρυσόστομο, έρχεται σε μία χρονική στιγμή, που εξαιτίας των πρόσφατων περιπετειών της υγείας του, έχουν ανάψει τα σενάρια διαδοχής του, με αρκετά μέλη της Συνόδου να ταυτίζονται με τις ρωσικές θέσεις.

Λίγες ημέρες νωρίτερα πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε εκφραστεί με πολύ δηκτικά σχόλια εναντίον της εξωτερικής ρωσικής πολιτικής, λέγοντας πως υποδαυλίζει όλες τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Η πρώτη ρωσική αντίδραση για την σημερινή αναγνώριση, έρχεται από τον Πρωθιερέα Νικόλαο Ντανιλέβιτς της Εκκλησίας της Μόσχας στην Ουκρανία, ο οποίος με δημοσίευση του στα κοινωνικά δίκτυα απειλεί με σχίσμα την κυπριακή εκκλησία, ενώ «βλέπει» και ανταρσία των τοπικών επισκόπων, οι οποίοι δεν θα επιθυμούν πλέον να συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η αλήθεια είναι ότι από πλευράς εκκλησιαστικού και κανονικού δικαίου οι αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν τίθενται στη βάσανο άλλων τοπικών συνόδων. Καμία άλλη τοπική σύνοδος άλλης Εκκλησίας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει επί των κυριαρχικών αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σίγουρα οι Προκαθήμενοι έχουν ενημερώσει σχετικά τα μέλη των συνόδων τους, όπως το έπραξε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Το δικαίωμα όμως της μνημόνευσης άλλου Προκαθημένου είναι δικαίωμα του Προκαθημένου, όχι της Συνόδου. Και αυτό έπραξε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ασφαλώς και είχε ενημερώσει τη Σύνοδό του για το ότι προτίθεται να ασκήσει αυτό το εκ της θέσεώς του δικαίωμα.

Οι εξελίξεις θα είναι όπως φαίνεται ραγδαίες και η διακοπή μνημόνευσης του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου από τον Πατριάρχη Μόσχας, φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Από την άλλη πλευρά η πίεση στις υπόλοιπες Εκκλησίες, ιδιαιτέρως των ελληνόφωνων, αυξάνεται και έτσι δεν πρέπει να θεωρούμε απίθανη μία νέα αναγνώριση το επόμενο χρονικό διάστημα, με πιο πιθανή αυτή από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ή τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.