HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το νέο της όραμα για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στην οδό Cleveland, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ.

Το όραμα αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο έχει ως στόχο να εμπεδώσει τη θέση της Αρχιεπισκοπής στον πυρήνα της Ελληνοαυστραλιανής Ομογένειας και να καταστήσει την έδρα της σημείο αναφοράς και πνευματικό φάρο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου.

Σε περίοπτη θέση, σύμφωνα με το πολλά υποσχόμενο σχέδιο, βρίσκεται η αναβάθμιση των υποδομών και του ρόλου της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου. Μια καινούργια σελίδα θα ανοίξει για το πανεπιστημιακό Ίδρυμα – καύχημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μια σελίδα που θα γράφεται εφεξής και στην ελληνική γλώσσα.

Επιπροσθέτως, στις καινοτομίες του σχεδίου συγκαταλέγεται η δημιουργία ενός πρωτοποριακού Μουσείου με εκθέματα αντιπροσωπευτικά της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που έφεραν και μπόλιασαν στους Αντίποδες οι Έλληνες μετανάστες.

Αναλυτικότερα, το εκπονηθέν σχέδιο περιλαμβάνει πέντε στάδια και υπολογίζεται να υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα δύο δεκαετιών, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 27 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο στάδιο προβλέπει τη συντήρηση και ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας του Σύδνεϋ που σχεδίασε ο περίφημος αρχιτέκτονας Edmund Blackett (κτίσμα του 1848), δηλαδή του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με κόστος περίπου $2 εκατ. Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν τη Θεολογική Σχολή και τις διοικητικές υπηρεσίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με πρόβλεψη για τη δημιουργία του Μουσείου της Ομογένειας, αλλά και νέας Βιβλιοθήκης. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις καθίστανται απαραίτητες αφενός λόγω της συσσωρευμένης φθοράς και των δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει στις υφιστάμενες υποδομές προϊόντος του χρόνου, αφετέρου για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που θα προκύψουν από τις νέες χρήσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι το φιλόδοξο έργο έχει σχεδιαστεί από τον βραβευμένο Ελληνοαυστραλό αρχιτέκτονα κ. Angelo Candalepas. Ο κ. Candalepas τόνισε πως το εκπονηθέν σχέδιο ανάπτυξης “εκπληρώνει το καθήκον του θεματοφύλακα μιας σημαντικής τοποθεσίας, ένα καθήκον που συνίσταται στο να διασφαλιστεί ότι η τοποθεσία αυτή και ο περιβάλλων χώρος θα είναι εδώ για πολλές γενιές ακόμα”. “Τα κτίρια είναι σημεία πολιτισμικής αναφοράς και έχουν τη δύναμη να φέρνουν πιο κοντά τις κοινότητες μεταξύ τους”, συμπλήρωσε.

Ο Επίτιμος Γραμματέας και Μέλος του Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ Νικόλαος Πάππας, ανέφερε σχετικά με το έργο: “Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο έργο, το οποίο προσφέρει στην Εκκλησία τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη νεολαία και τις οικογένειες”.

Ο Δρ Φίλιππος Καρυατλής, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, σημείωσε πως οι νέες εγκαταστάσεις θα προσφέρουν στη Σχολή τη δυνατότητα να επεκτείνει και να εμπλουτίσει το πρόγραμμα σπουδών της, έτσι ώστε να συμπεριλάβει συναφείς τομείς, όπως η Συμβουλευτική και η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας. “Η Σχολή διαθέτει πλήθος σπουδαστών που επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και την κατανόηση της Θεολογίας και της Πίστης μέσα από προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές”, ανέφερε, “και αυτό το καινούριο σχέδιο ανάπτυξης ενδυναμώνει τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Εκκλησία μας στην εμβάθυνση αυτής της γνώσης για τις επόμενες γενιές”.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το σχέδιο ανάπτυξης των εγκαταστάσεων στο Ρέντφερν αποτελεί όραμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακάριου. Ο ίδιος, πεπεισμένος ότι το συνολικό έργο θα επιδράσει αναζωογονητικά στην ήδη ανθούσα Ομογένεια της Αυστραλίας, δήλωσε: “Η Αρχιεπισκοπή αποτελεί έναν ιερό χώρο και το επίκεντρο της Ελληνορθόδοξης παρουσίας στην Αυστραλία. Τα νέα κτίρια και οι σχεδιασθείσες εγκαταστάσεις θα μας φέρουν πιο κοντά και, κυρίως, θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους μας να έχουν τον δικό τους χώρο μέσα στην Αρχιεπισκοπή και τη Θεολογική μας Σχολή”. Παράλληλα, συμπλήρωσε: “Με αυτό το σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε όλους τους Ελληνοαυστραλούς, έτσι ώστε να διατηρήσουν μια βαθύτερη σχέση με την Εκκλησία και με τον πατρογονικό μας πολιτισμό, τη γλώσσα μας και τις παραδόσεις μας”.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη βάσιμη προσδοκία ότι, μετά την περάτωση των δρομολογούμενων έργων, οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει ανάμεσα στα εμβληματικού χαρακτήρα κτίρια του Σύδνεϋ, δεσπόζοντας στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης ως ένας πόλος έλξης του ενδιαφέροντος πολιτών και ερευνητών, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο ανάπτυξης μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

 vema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.