HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ, ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ιωάννης Λότσιος, Δρ.

 O Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος απευθύνουν Κοινή Δήλωση, έκκληση για την Κλιματική Αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη. Το κοινό μήνυμα έρχεται εν μέσω της Εποχής της Δημιουργίας του 2021 που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, η οποία παρουσιάζει «μια ευκαιρία να προσευχηθούμε και να φροντίσουμε για τη δημιουργία του Θεού». Έρχεται επίσης καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στη Γλασκώβη της Σκωτίας, για να συζητήσουν το μέλλον του πλανήτη μας.

 Η Κοινή Δήλωση για την Προστασία της Δημιουργίας εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Justin Welby, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Αναφέρει συγκεκριμένα:«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τρεις μας αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον επείγοντα χαρακτήρα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, τον αντίκτυπό της στη συνεχή φτώχεια και τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας. Μαζί, εκ μέρους των κοινοτήτων μας, απευθυνόμαστε στην καρδιά και στο μυαλό κάθε χριστιανού, κάθε πιστού και κάθε ατόμου καλής θέλησης. Στην Κοινή Δήλωση που απευθύνεται προς όλους τους ανθρώπους έχει ως σύνθημα την «Επιλογή ζωής». Οι Χριστιανοί Ηγέτες καλούν τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για την Κλιματική Αλλαγή και τον Κορονοϊό. 

            Οι Προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής, Ορθόδοξης και Αγγλικανικής Εκκλησίας, επισημαίνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της περιβαλλοντικής κρίσης, της φτώχειας και της σημασίας της παγκόσμιας συνεργασίας: «Η φύση είναι ανθεκτική, αλλά λεπτή», τονίζουν οι θρησκευτικοί ηγέτες. «Τώρα, αυτή τη στιγμή, έχουμε την ευκαιρία να μετανοήσουμε, να γυρίσουμε αποφασισμένοι, να κατευθυνθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πρέπει να επιδιώκουμε τη γενναιοδωρία και τη δικαιοσύνη με τους τρόπους που ζούμε, δουλεύουμε και χρησιμοποιούμε χρήματα, αντί για εγωιστικό κέρδος ».

Στο Κοινή Δήλωση αναφέρεται: «Καλούμε τον καθένα, ανεξάρτητα από την πεποίθησή του ή την κοσμοθεωρία του, να προσπαθήσει να ακούσει την κραυγή της γης και των ανθρώπων που είναι φτωχοί, εξετάζοντας τη συμπεριφορά του και δεσμεύοντας ουσιαστικές θυσίες για χάρη της γης που έδωσε ο Θεός  σε εμάς.....Αυτό όμως συνεπάγεται την πραγματοποίηση αλλαγών. Ο καθένας από εμάς, ξεχωριστά, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τους πόρους μας. Αυτός ο δρόμος απαιτεί μια όλο και πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εκκλησιών στη δέσμευσή τους να φροντίζουν τη δημιουργία. Μαζί, ως κοινότητες, εκκλησίες, πόλεις και έθνη, πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους συνεργασίας για να σπάσουμε τα παραδοσιακά εμπόδια μεταξύ των λαών, να σταματήσουμε τον ανταγωνισμό για πόρους και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Η Κοινή Δήλωση δίνει μια σαφή προειδοποίηση: «Σήμερα, πληρώνουμε το τίμημα ... Το αύριο θα μπορούσε να είναι χειρότερο» και καταλήγει ότι: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του κοινού μας οίκου εξαρτώνται από αυτό...Αυτό όμως συνεπάγεται την πραγματοποίηση αλλαγών. Ο καθένας από εμάς, ξεχωριστά, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τους πόρους μας. Αυτός ο δρόμος απαιτεί μια όλο και πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εκκλησιών στη δέσμευσή τους να φροντίζουν τη δημιουργία. Μαζί, ως κοινότητες, εκκλησίες, πόλεις και έθνη, πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους συνεργασίας για να σπάσουμε τα παραδοσιακά εμπόδια μεταξύ των λαών, να σταματήσουμε τον ανταγωνισμό για πόρους και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται η αδικία και η ανισότητα: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σκληρής δικαιοσύνης: η απώλεια βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες των ενεργειών μας, αφού έχουμε καταναλώσει άπληστα περισσότερους πόρους της γης από ό, τι μπορεί ο πλανήτης να προσφέρει. Αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης μια βαθιά αδικία: οι άνθρωποι που βιώνουν τις πιο καταστροφικές συνέπειες αυτών των καταχρήσεων είναι οι φτωχότεροι στον πλανήτη και είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι για την πρόκλησή τους ».

 Η ΚΟΙΝΉ ΔΗΛΩΣΗ

 JOINT STATEMENT ON CLIMATE CHANGE BY POPE FRANCIS, ECUMENICAL PATRIARCH BARTHOLOMEW AND ARCHBISHOP JUSTIN WELBY OF CANTERBURY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.