HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ ΕΝΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Τα συνεχόμενα περιστατικά παρεμπόδισης μετάβασης ενοριών από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία στην Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία τράβηξαν το ενδιαφέρον της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας για θέματα εθνοπολιτικής και ελευθερίας συνείδησης. Για αυτό η υπηρεσία κάλεσε τις ενορίες που θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η έκφραση της βούλησης των πιστών τους να απευθύνονται σε αυτήν για ανεξάρτητη γνωμάτευση και βοήθεια.

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σχετικά με παρεμπόδιση εκ μέρους περιφερειακών διοικήσεων, ειδικότερα του Κιέβου, σε θρησκευτικές κοινότητες να αλλάζουν την υπαγωγή τους από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία Πατριαρχείου Μόσχας (σ.σ. την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία) σε Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Κρατική Υπηρεσία για θέματα εθνοπολιτικής και ελευθερίας συνείδησης εφιστά την προσοχή στις θρησκευτικές οργανώσεις όσον αφορά τη δυνατότητα κατάθεσης των δικαιολογητικών (σ.σ. της μετάβασης) για ανεξάρτητο επαγγελματικό έλεγχο» αναφέρει η συγκεκριμένη υπηρεσία στην σελίδα της στο Facebook. 

Στην υπηρεσία εθνοπολιτικής σημειώνουν ότι σέβονται την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης των πολιτών και πάντα θα το υπερασπίζονται σεβόμενοι την ουκρανική νομοθεσία. «Εάν μια θρησκευτική κοινότητα πιστεύει ότι η περιφερειακή κρατική διοίκηση χειρίστηκε λανθασμένα τα έγγραφα εγγραφής της, μπορεί να καταθέσει αντίγραφα αυτών των εγγράφων στην υπηρεσία μας μαζί με αντίγραφο των απαντήσεων της περιφερειακής κρατικής διοίκησης (εάν η περιφερειακή κρατική διοίκηση έδωσε επίσημες απαντήσεις στα θρησκευτικά κοινότητα). Σε αυτήν την περίπτωση, η υπηρεσία μας θα είναι σε θέση να αναλύσει τη συμμόρφωση των υποβληθέντων εγγράφων με την ισχύουσα νομοθεσία και να ξεκινήσει επίσημο διάλογο με την περιφερειακή κρατική διοίκηση. Χάρη στην ολοκληρωμένη ανάλυση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, θα είναι δυνατά εποικοδομητικά βήματα για την προστασία της ελεύθερης βούλησης των πιστών», ανέφερε η υπηρεσία εθνοπολιτικής. 

Τα τεχνάσματα του Πατριαρχείου Μόσχας

Μετά την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία πολλές ενορίες δήλωσαν την πρόθεσή τους να αφήσουν το Πατριαρχείο Μόσχας και να περάσουν στη νεοσύστατη και νόμιμη Ουκρανική Εκκλησία. Καθώς η νομοθεσία της Ουκρανίας θεωρείται από τις πλέον ελεύθερες όσον αφορά τα ζητήματα πίστης και θρησκείας, η κάθε ενορία είναι από μόνη της νομικό πρόσωπο, το οποίο για την ουκρανική νομοθεσία θεωρείται «θρησκευτική κοινότητα». Το αν αυτό αυτή υπάγεται στη μια ή στην Εκκλησιαστική δομή είναι κάτι που επιλέγει η ίδια η ενορία και το δηλώνει στο καταστατικό της.

Για μια τέτοια μετάβαση απαιτείται η γενική συνέλευση των ενοριτών -που σε πολλές περιπτώσεις είναι το σύνολο των κατοίκων ενός χωριού- και η ψηφοφορία για την αλλαγή του καταστατικού. Προκειμένου να εγκριθεί το νέο καταστατικό, στο οποίο θα φαίνεται ότι έγινε η μετάβαση, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη ενισχυμένης πλειοψηφίας των ενοριών, δηλαδή των δύο τρίτων εξ αυτών.

Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων όπου αυτή η διαδικασία έχει ακολουθηθεί, άτομα προσκείμενα στο Πατριαρχείο Μόσχας προσφεύγουν στα δικαστήρια αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας. Καθώς όμως, παρά την καθυστέρηση, όλες οι υποθέσεις τελεσιδικούν υπέρ της μετάβασης, το Πατριαρχείο Μόσχας χρησιμοποιεί και άλλα «εργαλεία» όπως πίεση σε ορισμένους κρατικούς λειτουργούς προκειμένου οι υποθέσεις να μην προχωρούν, δηλαδή -για παράδειγμα- να μην κατατίθενται στα μητρώα των περιφερειακών διοικήσεων τα νέα καταστατικά με πρόσχημα κάποια γραφειοκρατικά κολλήματα ή και χωρίς κανένα πρόσχημα.

Τεράστιο πρόβλημα στην περιφέρεια Κιέβου

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος. Όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι τοπικές αρχές δημιουργούν προσκόμματα στην καταχώρηση των καταστατικών στα μητρώα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αφότου ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα θα ξεκινήσει νέο μεγάλο κύμα μεταβάσεων των ενοριών προς την Ουκρανική Εκκλησία. 

«Άλλαξε η κυβέρνηση και πολύ συχνά κατά τόπους δεν υπάρχει υποστήριξη, ούτε καταχωρούν τα καταστατικά στα μητρώα. Ας πάρουμε την περιφέρεια του Κιέβου. Από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση δεν επανακαταχωρήθηκε ούτε ένα καταστατικό. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τα καταστατικά προς επανακαταχώρηση των ενοριών βρίσκονται στην αρμόδια υπηρεσία αλλά δεν καταχωρούνται. Δεν το αιτιολογούν με κανέναν τρόπο, πιάνονται από νομικά (σ.σ. νομικίστικα) κολλήματα για να αρνηθούν (σ.σ. να μην καταχωρήσουν τα καταστατικά)» δήλωσε ο Μακαριώτατος.

Η αντίδραση του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας

Τέτοια ακριβώς προβλήματα είναι εκείνα που προκάλεσαν την παρέμβαση του ουκρανικού κράτους και τις δηλώσεις της υπηρεσίας εθνοπολιτικής. Βεβαίως αμέσως υπήρξε η αντίδραση των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπός της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας πρωθιερέας Μικολάι Ντανιλέβιτς εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με την συγκεκριμένη ανακοίνωση κατηγορώντας την υπηρεσία εθνοπολιτικής ότι προωθεί τα συμφέροντα μιας εκκλησιαστικής οργάνωσης έναντι άλλης και μίλησε για «παραβίασης της αρχής της ισότητας και της αντικειμενικότητας».

Η υπηρεσία εθνοπολιτικής με τη σειρά της απάντησε στον πρωθιερέα λέγοντας ότι αυτή η δυνατότητα απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους πιστούς, οι οποίοι θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους θίγονται: «Αυτό πρέπει να γίνει εάν η θρησκευτική κοινότητα έχει αμφιβολίες για την ορθότητα της εργασίας με τα έγγραφά της στην περιφερειακή κρατική διοίκηση». 

-Π.Μ.-

 df.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.