HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΙ!

 

Δρος Ιωάννου Λότσιου

Στη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Ρωσίας Κυρίλλου την Κούβα το 2016 και στην Κοινή Δήλωση αναφέρθηκαν στην από κοινού αποδοκιμασία κάθε είδους εχθρότητας και βιοπραγίας στην Ουκρανία. Ακόμα παραπάνω αναφέρεται και στην από κοινού εργασία, διακονία για την κοινωνική αρμονία στην χώρα αυτή. Χαρακτηριστικά η παράγραφος 26 επισημαίνει:

«Θλιβόμεθα δια την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, η οποία η αντιπαράθεση ήδη στοίχισε πολλές ζωές, προκάλεσε αναρίθμητα δεινά στους φιλήσυχους ανθρώπους και βύθισε την κοινωνία σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Καλούμε όλες τις πλευρές της συγκρούσεως σε σύνεση, κοινωνική αλληλεγγύη και έμπρακτες ενέργειες οι οποίες να αποβλέπουν στην ειρήνευση. Καλούμε τις Εκκλησίες μας στην Ουκρανία να εργάζονται προς επίτευξη της κοινωνικής ομόνοιας, να αποφεύγουν τη συμμετοχή στον ανταγωνισμό και να μην υποστηρίζουν την περαιτέρω εξέλιξη της συγκρούσεως»[1].Για την εκκλησιαστική κατάσταση επίσης στην παράγραφο 27, αναφέρει:

«Εκφράζουμε την ελπίδα στην υπέρβαση του σχίσματος μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία με βάση τις υφιστάμενες κανονικές αρχές και στην ἐν ειρήνῃ και ὁμόνοιᾳ συνύπαρξη όλων των Ορθοδόξων χριστιανών στην Ουκρανία, ενώ οι Ρωμαιοκαθολικές κοινότητες της χώρας να συνεργούν σε αυτό προκειμένου να αναδειχθεί η πλέον ολοφάνερη η χριστιανική μας αδελφοσύνη».

Πρόσφατα όμως με την αρξαμένη στρατιωτική εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ο Πατριάρχης Κύριλλος στις 27 Φεβρουαρίου 2022, σε ομιλία του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός[2] Ταυτίστηκε με τις θέσεις του Πούτιν. Το ενδιαφέρον στράφηκε στην μέριμνα του αμάχου πληθυσμού και όχι την καταδίκη της ρωσικής εισβολής ή επίπληξης του Προέδρου της Ρωσίας. Από την άλλη μεριά στην Ουκρανία έχουμε τους δύο Προκαθημένους, τον Επιφάνιο και τον Ονούφριο. Ένας με Τόμο και ένας δίχως Τόμο Αυτοκεφαλίας. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος ονόμασε τον πόλεμο αδελφοκτόνο πόλεμο. Τον παρομοίασε με τον Κάιν και τον Άβελ. Και στην περίπτωση αυτή στη θέση του Άβελ είναι η Ουκρανία. Η αντίδραση του κλήρου και των πιστών, η παύση του μνημόσυνου του Πατριάρχη Κυρίλλου, φέρνουν έναν εκκλησιαστικό διχασμό και ένα σοβαρό σχίσμα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Από την άλλη μεριά ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ο Κιέβου Επιφάνιος δεν καταδικάζει μόνον την εισβολή ζητεί και την άμεση συνεργασία και προσευχή για χάρη του λαού της Ουκρανίας με τον Μητροπολίτη Ονούφριο.  Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας[3] ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Καρδινάλιο Konrad Krajewski, προσωπικό Εκπρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ουκρανία. Εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου, ο Καρδινάλιος Krajewski κατέθεσε τη συμπόνια του λαού της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την προσευχή του για ειρήνη στην Ουκρανία, για τη φροντίδα των θυμάτων πολέμου και των προσφύγων: «Είμαστε ευγνώμονες στον Πάπα, καθώς και στους Καθολικούς και όλους τους Χριστιανούς στον κόσμο που προσευχήθηκαν για ειρήνη για την Ουκρανία και για την υποστήριξη του λαού μας κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Στην πολυσυζητημένη δεύτερη συνάντηση μεταξύ Πάπα και Πατριάρχου Ρωσίας, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορεί να αγνοήσει τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που βρίσκονται στην Ουκρανία, ούτε επίσης και την Ελληνόρυθμη Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, ούτε επίσης και τους Ορθόδοξους. Κατά την προσωπική μας γνώμη χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός για την επικείμενη συνάντηση, αν ποτέ γίνει, για την οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί η υπόθεση της Ουκρανίας και η περί «Αγίας Ρωσίας» θέσεις του Πατριάρχη Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.