HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ

 Οικουμενικόν Πατριαρχείον

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Στον Μ.Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εκ προσώπου του Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Πανιερ. Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βισγκορόντ κ. Αγαπητός, εκ προσώπου του Μακαρ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, Ιεράρχες άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο Εξοχ. κ. Boyko Borisov, πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, και πιστοί από την Πόλη, και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Αμέσως μετά τον Μ.Εσπερινό ο Παναγιώτατος απένειμε το Οφφίκο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον Αιδεσιμολ. κ. Ταράσιο Krochak, κληρικό των υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ουκρανικών Ορθοδόξων παροικιών εν Καναδά και κατά σάρκα πατέρα του Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ιακώβου. Στην ομιλία του προς το νέο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου ο Πατριάρχης ανέφερε ότι με την απονομή του οφφικίου, που είναι από τα υψηλότερα που απονέμονται σε Πρεσβυτέρους, η Μητέρα Εκκλησία θέλησε να τιμήσει την υπερτεσσαρακονταετή διακονία του π. Ταρασίου, κατά την οποία υπηρέτησε ταυτόχρονα, επί εικοσιπέντε χρόνια, σε δύο Κοινότητες ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του και στη διοίκηση της εκεί Αρχιεπισκοπής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σύζυγό του πρεσβυτέρα Bohdanna, η οποία σε όλη αυτή την πορεία στάθηκε ακλόνητη στο πλευρό του π. Ταρασίου, αφιερώνοντας τη ζωή τους στην Εκκλησία. Τους επαίνεσε μάλιστα διότι ενσταλάξαν στην καρδιά του υιού τους την αγάπη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. “Στην πραγματικότητα και οι δύο αγαπήσατε τόσο πολύ τη Μητέρα σας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως που δώσατε τον μονάκριβο υιό σας στην υπηρεσία της. Είμαστε πολύ ευγνώμονες και σας συγχαίρουμε και ελπίζουμε το παράδειγμά σας να βρει πολλούς ακόμη μιμητές!”, τόνισε ο Παναγιώτατος, και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι στο πρόσωπο του π. Ταρασίου θέλησε να τιμήσει και το Ουκρανικό ποίμνιο του Πατριαρχείου στον Καναδά, διαβεβαιώνοντας όλα τα εκεί πνευματικά παιδιά του για το συνεχές ενδιαφέρον του Πατριάρχου τους για την πνευματική τους ευημερία και πρόοδο. 

Στην ομιλία του ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ταράσιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμή που του επεφύλαξε, καθώς επίσης και για τη διαρκή μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς Ουκρανικής καταγωγής του Καναδά.

“Η μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την κανονική τάξη και την πνευματική προκοπή των Ουκρανών Ορθοδόξων Χριστιανών δεν σταμάτησε με όσους διαβιούν στον Καναδά. Αυτό το ενδιαφέρον της Μητέρας Εκκλησίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπως μαρτυρεί η Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας το 2019. Αυτή η ιστορική πράξη επέτρεψε τη θεραπεία και την επιστροφή αμέτρητων ψυχών στο Κοινό Ποτήριο. Αυτή η πράξη προκάλεσε μεγάλη πνευματική χαρά, όχι μόνο στον πολύπαθο ευσεβή λαό της Ουκρανίας, αλλά και στους ανθρώπους ουκρανικής καταγωγής στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είμαι ευγνώμων που ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μού επέτρεψε να υπηρετήσω για πολλά χρόνια στον Θείο Αμπελώνα Του υπό τη σεβαστή και πολύτιμη ηγεσία Σας!”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Ταράσιος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη σύζυγό του και τον υιό τους, Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο, για την στήριξη που του προσέφεραν όλα τα χρόνια της διακονίας του.

Στη συνέχεια απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτέκδικου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολ. κ. Γεώργιο Τανισκίδη, Νομικό, Πρόεδρο του Δ.Σ. της ελληνικής Τραπέζης Optima.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντα ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Υμείς, Εντιμολογιώτατε και προσφιλέστατε Άρχων, δεν διεκρίθητε μόνον ως νομικός και δικηγόρος, αλλά εξόχως εις τον χώρον της οικονομίας και προ παντός εις τον νευραλγικόν τραπεζικόν τομέα. Από του έτους 2019 είσθε ο Πρόεδρος της Τραπέζης Optima. Εκπροσωπείτε τον δυναμισμόν της οικονομικής ζωής, η καλή λειτουργία της οποίας είναι ουσιαστικός παράγων αναπτύξεως, ευημερίας, κοινωνικής προόδου και ειρήνης. Η οικονομία δεν είναι μόνον διαχείρισις αριθμών και ποιοτικών μεγεθών, αλλά ζη και αυτή, όπως και η πολιτική, από αρχάς τας οποίας δεν έχει δημιουργήσει η ιδία, αλλά οφείλει να σέβεται και να υπηρετή. 

Έχομεν ακλόνητον την βεβαιότητα, ότι αι μεγάλαι σύγχρονοι προκλήσεις, και εις τον χώρον της οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν επί τη βάσει πραγματιστικών μόνον αποφάσεων και τεχνοκρατικών επιλογών. Χωρίς να είμεθα οικονομολόγος, πιστεύομεν ότι η λεγομένη «ιδιονομία της οικονομίας» όχι μόνον δεν είναι πανάκεια, αλλά ότι οδηγεί εις νέα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, θεωρούμεν ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή απέναντι εις τον οικονομισμόν, και αυτή είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξις, η οποία συνδυάζει οικονομικάς στατηγικάς με την κοινωνικήν δικαιοσύνην, με την αρχήν της αλληλεγγύης και με σεβασμόν προς το φυσικόν περιβάλλον. 

Προφανέστατα, η βιώσιμος ανάπτυξις δεν περιλαμβάνει μόνον οικονομικάς παραμέτρους. Δεν υπάρχει μέλλον, εάν δεν σεβώμεθα τας πνευματικάς αξίας και τας οικουμενικάς ηθικάς και ανθρωπιστικάς αρχάς. Όταν φαλκιδεύεται το ανθρώπινον πρόσωπον και θίγεται η ακεραιότης της δημιουργίας, δεν είναι δυνατόν να ομιλώμεν περί αναπτύξεως και προόδου. 

Είμεθα υπερήφανοι, διότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πρωτοπορεί εις τον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και εις την προώθησιν του πολιτισμού της αλληλεγγύης. Εις το έργον αυτό συμβάλλουν και οι 1300 περίπου ανά την οικουμένην Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης Εκκλησίας. Εις τον κοινόν αυτόν καλόν αγώνα καλείσθε να συνεισφέρετε και υμείς, Εντιμολογιώτατε, και ως μέλος της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου «Παναγία η Παμμακάριστος», η οποία εκπροσωπείται κατά την χειροθεσίαν σας υπό του Γενικού Γραμματέως αυτής Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντή, ομοτίμου Καθηγητού Πανεπιστημίου και στενού και επιλέκτου συνεργάτου ημών”. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος, συνεχάρη τον Εντιμολ. κ. Τανισκίδη για τα φιλογενή αισθήματα του και τον σεβασμό του προς τη Μεγάλη Εκκλησία. “Τιμάτε την καταγωγήν σας από τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας. Εις το πρόσωπόν σας συνυπάρχουν η ευφυία και το σύγχρονον πνεύμα, ομού με το Ρωμαίικον φιλότιμον και την αίσθησιν διά τα ουσιώδη της ζωής. Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων ως η υμετέρα Εντιμολογιότης. Σας συνοδεύουν αι ευχαί του Πατριάρχου σας και πάντων των παρόντων και συμπροσευχομένων κατά την ιεράν ταύτην στιγμήν.”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Άρχων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στο διαχρονικό και στοργικό ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου για την αναβίωση της λειτουργικής ζωής στη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο, καθώς και σε Πατριαρχικές ιεραποδημίες στις περιοχές αυτές κατά τις οποίες παρέστη και εκείνος ως προσκυνητής. Διαβεβαίωσε δε τον Πατριάρχη ότι και υπό τη νέα ιδιότητά του, ως Άρχων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στην αποστολή και τη διακονία του Οικουμενικού Θρόνου.

 

______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.