HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΑΛΩΝΩΝ κ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με διάχυτα τα αισθήματα πνευματικής χαράς τελέστηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως στην Κατερίνη.
Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος προέστη της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την χειροτονία του νέου Επισκόπου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων κ. Ιγνατίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου.
Με τον κ. Ιγνάτιο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας (Εκκλησία της Κρήτης), Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο οικείος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος.
Τον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος.
Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Αρούσης κ. Αγαθόνικος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).
Πλήθος λαού με επικεφαλής την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων, πολλοί Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές από τις Ιερές Μονές της Πιερίας συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι και με θέρμη αναφώνησαν την ιαχή – ευχή “Άξιος”!
Άλλωστε ο Επίσκοπος ως γέννημα θρέμμα της Κατερίνης, εισήλθε στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης στον Ναό της Αναλήψεως από τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους Αγαθόνικο και ευδόκησε τώρα να χειροτονηθεί Επίσκοπος στον ίδιο Ναό. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη της Κατερίνης καθώς και στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και δέχθηκε τις εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές Αρχιερέων, Ιερέων και ευλαβών πιστών.
Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Ιγνάτιος αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη σε όσους τον ευεργέτησαν, σε όσους τον ενίσχυσαν πνευματικά και τον δυνάμωσαν με την αγάπη τους, ενθυμήθηκε με συγκίνηση τους αειμνήστους γονείς του, εξέφρασε ευγνωμοσύνη και κατέθεσε σεβασμό προς τον Οικ. Πατριάρχη και τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο που τον επέλεξε ως Βοηθό του για να του συμπαρασταθεί στο πολύπλευρο και ευθυνοφόρο έργο του.
Χαρακτήρισε τη θητεία του στην Ιερά Σύνοδο μεγάλο Σχολείο ζωής και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και τους υπαλλήλους της Συνόδου.Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου μαζί με τις ευχές του για την ονοματική του εορτή, εξαίροντας την αγαστή συνεργασία που είχαν καθώς και την μεγάλη πατρική αγάπη που του έδειξε.
Τέλος απευθυνόμενος προς τον άγιο Δημητριάδος, τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, τον ευχαρίστησε ως Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου για τη μετάγγιση της φλόγας του Αγίου Πνεύματος, που τον κατέστησε Επίσκοπο της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας!
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κατέθεσε τη μαρτυρία του για την ευδόκιμη και καρποφόρα πολυχρόνια διακονία του νέου Επισκόπου ως Γραμματέως της περιωνύμου Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, διά της οποίας εκπροσώπησε επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος και διορθόδοξες και διαχριστιανικές συναντήσεις και επαφές, αξιοποιώντας τα πλούσια χαρίσματά του, όπως η πολυγλωσσία του και η άρτια θεολογική του κατάρτιση.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, ανέλυσε δι’ ολίγων το ύψιστο έργο του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία, που είναι να γίνεται παράγοντας ενότητας σε έναν κόσμο που επενδύει στον διχασμό, σε μια εποχή εκκοσμικευμένη και ένα κόσμο αποϊερομένο.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε την αξία και τη σημασία της συμμετοχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους ορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, όπως επεσήμανε: “Μαρτυρούμε την αλήθεια της ορθοδόξου πίστεως, την αλήθεια της Μίας, Αγίας, Καθολογικής και Αποστολικής Εκκλησίας, τηρώντας την παράδοση της Ορθοδοξίας, η οποία δεν φοβάται να ανοίγεται και να διαλέγεται καθώς έχει τη συνείδηση ότι κατέχει εν πληρότητι την αλήθεια της πίστεως”.
Κάλεσε τον νέο Επίσκοπο να συνεχίσει το έργο του, πλέον, πλησίον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ως Βοηθός του στην Εκκλησία των Αθηνών, διακονώντας με αγάπη, ταπείνωση και θυσιαστικό φρόνημα τον Λαό του Θεού”.
Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος μοίρασε τα αντίδωρα στους πιστούς, δεχόμενος τις ευχές τους και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΑΛΩΝΩΝ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, (κατά κόσμον Μωυσής) Σωτηριάδης, του Δημητρίου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1961, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1984.

Έλαβε τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master/Licenza) Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης το 1987, ενώ το 1988 παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ως υπότροφος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και οικότροφος του Almo Collegio Capranica.

Παρακολούθησε παραδόσεις Βυζαντινής Ιστορίας, Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ασχολήθηκε με έρευνα σε Γερμανικές Πανεπιστημιακές και Εκκλησιαστικές Βιβλιοθήκες κατά τα έτη 1988-1991 ως υπότροφος της Συνόδου των Γερμανών Επισκόπων και της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Κολωνίας.

Καρείς μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα του 1992, από τον Καθηγούμενο, μακαριστό Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμoνα έλαβε το μοναχικό όνομα Ιγνάτιος, από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης το 1992 και Πρεσβύτερος το 1997λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από το μακαριστό Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικο.

Το έτος 1998 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.

Υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, στην οποία ανήκει ως Ιεροκήρυξ.

Δίδαξε ιστορία και θεολογία της εικόνας στην «Καραπιπέρειο Σχολή Αγιογραφίας» της Κατερίνης και ιστορία της Βυζαντινής Παλαιογραφίας στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.

Από το 1995 είναι Διευθυντής της «Βαρναβείου Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης» Κατερίνης, την οποία οργάνωσε, εξόπλισε και εμπλούτισε.

Υπηρέτησε στη Μέση και Εκκλησιαστική Εκπαίδευση ως φιλόλογος (1995-2000).

Το 2000 αποσπάσθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εισήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου και διορίστηκε αρχικά Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων (2000-2001) και στη συνέχεια Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (2001-2005).

Το 2001 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, «με άριστα».

Kατόπιν αποφάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολούθησε μαθήματα εκκλησιαστικής διπλωματίας στην Pontificia Accademia Ecclesiastica της Ρώμης (2003-2005) ως υπότροφος του "Ιδρύματος Ελληνισμού Δαμιανού" και οικότροφος του Βελγικού Κολλεγίου.

Από τον Οκτώβριο του 2005 και ως το Σεπτέμβριο του 2012 υπηρέτησε, μετά από Συνοδική απόφαση, στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε. με έδρα τις Βρυξέλλες.

Από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006 μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελγικού Γαλλόφωνου Πανεπιστημίου της Louvain.

Κατά τα έτη 2003 έως 2005 και με πρωτοβουλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, συνεργάστηκε με την Αποστολική Βατικανή Βιβλιοθήκη για τη συνέκδοση του πανομοιότυπου του Μηνολογίου του Βασιλείου του Β΄.

Στη συνέχεια συμμετείχε στις ενέργειες για τη μεταφορά των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης από τη Βενετία στην Αθήνα (2015 και 2017 αντίστοιχα).

Το 2005 συνόδευσε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην επίσκεψη του στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη - Παύλου Β΄, ενώ το 2006 υπήρξε μέλος της επίσημης συνοδείας του: α) στην Γενεύη, κατά τν επίσκεψη της έδρας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ και β) στην Ρώμη επί  Βενεδίκτου του ΙΣΤ΄ και συνέβαλε στην παραχώρηση αποτμήματος της αλυσίδας του Αποστόλου Παύλου ως δώρο στην Αποστολική Εκκλησία των Αθηνών, το οποίο σήμερα κοσμεί τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Πρωτεύουσας της Ελλάδος.

Το 2007 υπήρξε υπεύθυνος οργάνωσης της Επίσημης Επίσκεψης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην Αγία Έδρα επί Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ και μετέβη στη Ρώμη ως μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας.

Το 2009 συνόδευσε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β’, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία των επίσημων συζητήσεων για το πρόβλημα της φτώχειας στην Ευρώπη, επί Προεδρίας του Manuel Barroso.

Μετά την επιστροφή του στην Ιερά Σύνοδο, διορίστηκε με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄ και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, θέση που διατήρησε μέχρι την εκλογή του εις Επίσκοπον (9.10.2023).

Στις 16.4.2016 συνόδευσε την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ στη Λέσβο, ως διερμηνέας Αυτού κατά την συνάντηση του με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο.

Κατόπιν προσκλήσεως της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ, δίδαξε στα στελέχη αυτής περί της δομής της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ρόλου Αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως του ΥΠΕΞ και αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, μετέβη στον ΟΗΕ Γενεύης και ομίλησε μεταξύ διεθνών προσωπικοτήτων για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγχρόνως οργάνωσε τη μετάβαση της εικοσιπενταμελούς Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετέβη ως μέλος Αυτής στο Κολυμπάρι Χανίων Κρήτης (9.6.2016) για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κατά την Επίσημη Επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (4-6.12.2021) υπήρξε ο επίσημος διερμηνέας του Μακαριωτάτου και υπεύθυνος οργάνωσης της Επίσκεψης.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος σε αποστολές, συνελεύσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε Έφορος Πολιτισμού του παλαιότερου και σημαντικότερου πολιτιστικού Συλλόγου της Πιερίας «Εστία Πιερίδων Μουσών».

Συνέγραψε την Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους (1999 Α΄ τόμος), μετέφρασε στα ελληνικά από τα ιταλικά α) τον τόμο «Icone Mariane. Storia e culto» (1997 Città Nuova Ed.), β) το ιταλικό βιβλίο «Reliquiari Bizantini a Venezia» του E. Morini στον τόμο «Ιερά λείψανα Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία», (έκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2005), και υπήρξε ο επιμελητής του επετειακού τόμου του Δήμου Κατερίνης «Κατερίνη. Εβδομήντα χρόνια ιστορία, κοινωνία, πολιτισμός» (2001).

Υπήρξε Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ευρωπαϊκή ένταξη της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του «Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» (ΚΕΚ/CEC), και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη θεολογία της Δημιουργίας του «Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Περιβαλλοντικού Δικτύου» (ECEN).

Επίσης υπήρξε εκλεγμένο Ορθόδοξο μέλος των Προπαρασκευαστικών Επιτροπών για τις Γενικές Συνελεύσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC/KEK) της Λυών (2009), της Βουδαπέστης (2013), όπου εξελέγη μέλος της νέας εικοσαμελούς Κεντρικής Επιτροπής (New Governing Board), για μια πενταετία και του Novi Sad (2018), όπου εξελέγη και πάλι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την Ολομέλεια του ΚΕΚ για μια δεύτερη πενταετία μέχρι την Γενική Συνέλευση του Ταλίν της Εσθονίας (2023). Συγχρόνως, υπηρέτησε το ΚΕΚ ως μέλος της Επιτροπής Διαλόγου με τις Ρωμαιοκαθολικές Συνόδους της Ευρώπης.

Συμμετείχε ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Γενικές Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), το 2013 στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας και το 2022 στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα και έχει γνώσεις της ρωσικής.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.