HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Η «WASHINGTON POST» ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

(AP Photo/Derec Gatopolulos, FILE)

Η εφημερίδα «Washington Post» αφιέρωσε εκτενές δημοσίευμα με φωτογραφίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή το πρόσφατο περιβαλλοντολογικό συνέδριο που διοργάνωσε στην Ελλάδα και το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Σαρωνικό.
Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε γράψει εκτενώς για το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 200 σύνεδροι από το όλο τον Κόσμο.
Το δημοσίευμα της «Washington Post» ξεκινά υπογραμμίζοντας πως στο νησί των Σπετσών ο ηγέτης 300 εκατομμυρίων χριστιανών παγκοσμίως είπε σε μία ομάδα εκ 200 και πλέον θρησκευτικών ηγετών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών πως όταν πρόκειται για το περιβάλλον πρέπει να περάσουν πέρα από την ακαδημαϊσμό.
Τονίζει πως «ο Ορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος είπε πως «αυτό που απομένει για μας είναι να κηρύττουμε αυτό που εφαρμόζουμε. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο από το μυαλό στην καρδιά. Είθε ο Θεός να κατευθύνει τη διακονία σας προς τους ανθρώπους και την μέριμνά σας για το περιβάλλον».
Στο δημοσίευμα αναγράφεται ότι το περιβάλλον έχει ορίσει την πατριαρχία του 78χρονου Βαρθολομαίου για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Το συνέδριο εν πλω αυτόν τον μήνα ήταν το ένατο που έχει διοργανώσει από το 1990. Το τωρινό επικεντρώθηκε στην Αττική, το λεκανοπέδιο το οποίο περιβάλλει την Αθήνα και επεκτείνεται στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τον Νοέμβριο του 1997 είχε ομιλήσει στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας όπου χαρακτήρισε ως αμαρτίες την κακοποίηση του φυσικού κόσμου., την καταστροφή των δασών, των θαλασσών, των ποταμών και των υδάτων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με την δραστηριοποίηση του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την ίδια μέρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκλήρωνε το συνέδριο στην Ελλάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συγκεντρώσει τους ηγέτες από διεθνείς εταιρίες ενέργειας και επενδύσεων στο Βατικανό για να συζητήσουν την πορεία προς την κλιματική αλλαγή.
Σε μία εποχή που πολιτικοί ηγέτες έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικοί ή έχουν αναφανδόν απορρίψει πολιτικές γύρω από τα την εκπομπή καυσαερίων, αρκετοί θρησκευτικοί ηγέτες έχουν αναγάγει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σε κορυφαία πνευματική προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα όμως αγωνίζονται για να εμπνεύσουν μερικούς από τους εκκλησιαζομένους τους να επιδοθούν και αυτοί σε δράση.
Στο άρθρο αναγράφεται επίσης πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος διαμένει στην Κωνσταντινούπολη έχει αφιερώσει πολλά χρόνια συγκεντρώνοντας ανόμοιους συμμάχους μαζί ενώ προσπαθεί να προσανατολίσει εκ νέου την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το έτος 1989 ο προκάτοχός του, Πατριάρχης Δημήτριος ο Α, καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημάς προσευχής και προστασίας της Δημιουργίας, και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επεκτείνει αυτή την πρωτοβουλία.