HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ ΤΟΥ ΔΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΕΡΟΥ


Η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ του Δρ. κ. Αλεξάνδρου Παπαδερού θα γίνει την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 (19:00-21:00) στην αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Δελμούζος» του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Τον έπαινο του τιμωμένου θα εκφωνήσει o καθηγητής κ. Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης. Μετά την αναγόρευσή του ο τιμώμενος κ. Αλέξανδρος Παπαδερός θα μιλήσει με θέμα: «Πρόσωπον προς Πρόσωπον».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ
Δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΕΝΑΡΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ-ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Θεόδωρο Ξ. Γιάγκου
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ από τον Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας Στυλιανό X. Τσομπανίδη
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Θεόδωρο Ξ. Γιάγκου
ΕΠΙΔΟΣΗ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΑΑΚΕΓΑΣ ΤΙΜΗΣ από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ από τον τιμώμενο Δρ. Αλέξανδρο Πατταδερό με θέμα: «Πρόσωπον προς Πρόσωπον»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Δρ. Αλέξανδρος Κωνσταντίνου Παπαδερός γεννήθηκε στον Λιβαδά Σέλινου Κρήτης [09.02.1933). Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ [1952-1956). Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Mainz της Γερμανίας. Παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, θρησκειολογίας και Κοινωνιολογίας. Ειδικεύτηκε στη Συγκριτική Επιστήμη των Πολιτισμών/Πολιτισμολογία. Ύστερα από την έγκριση της διδακτορικής διατριβής του [Metakenosis. Griechenlands kulturelle Herausforderung durch die Aufklarung in der Sicht des Korais und des Oikonomos, MAINZ 1962, σελ. 303 – Η Πολιτιστική Πρόκληση της Ελλάδας από τον Διαφωτισμό κατά τον Κοραή και τον Οικονόμο) αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου [28 Φεβρ. 1962). Διορίσθηκε στη θέση του Επιστημονικού Βοηθού/Επιμελητή στο Σεμινάριο Συγκριτικής Επιστήμης των Πολιτισμών (1.1.1962-30.9.1963). Ο Αλέξανδρος Παπαδερός ίδρυσε μαζί με τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σέλινου Ειρηναίο (Γαλανάκη) την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, της οποίας υπήρξε πρώτος Γενικός Διευθυντής [1962-2008). Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας αυτής πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα 1.965 συνέδρια. Έχει λάβει μέρος σε πολλές επίσημες αποστολές προς Εκκλησίες, έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις σε πολλές χώρες όλων των ηπείρων και υπήρξε ομιλητής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Πρότασή του για ίδρυση Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης οδήγησε στη σύσταση Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας, της οποίας είναι Πρόεδρος και συντονίζει τις εργώδεις προσπάθειες για την επίτευξη του υψηλού αυτού σκοπού.
Διετέλεσε:
  • Επί σειρά ετών (από το 1962) Επιστημονικός Σύμβουλος της Δεύτερης Γερμανικής Τηλεόρασης (ZDF) με αρμοδιότητα τον χώρο της Ορθοδοξίας.
  • 1965-Ιούλιος 1967, Μέλος του νεοσύστατου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Απολύεται από τη χούντα και επανέρχεται στην υπηρεσία το 1974, στην οποία θα παραμείνει έως το 1999.
  • 1982-1984, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Συνιδρυτής και πρώτος αιρετός Πρόεδρος (1973-83) της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (Ε.ΘΕ.Κ.), του πρώτου καλλιτεχνικού θεσμού πολιτισμικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα.
  • 1974-2003, Αιρετό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ, Γενεύη, 126 Εκκλησίες-Μέλη), ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από τον Σεπτέμβριο του 1992 έως τον Μάρτιο του 1993 διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου αυτού.
  • Επί πολλά έτη μέλος Επιτροπών, αποστολών και Γενικών Συνελεύσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ).
  • Πάνω από 30 έτη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου των Χριστιανικών Ακαδημιών της Ευρώπης.
  • 1989, Επισκέπτης Καθηγητής στο McCormick Theological Seminary/Σικάγο.
  • 1995-1999, Μέλος της Συγκλήτου του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εκπαιδευτικό-πολιτισμικό πρόγραμμα “Cultural Routes- Monastic nfluence».
  • Από το 2001 Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Τιμητικές διακρίσεις:
  • Οφίκιο του Άρχοντος Υπομνηματογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον αείμνηστο Πατριάρχη Αθηναγόρα (1968).
  • Παράσημα των Πατριαρχείων Αντιόχειας, Μόσχας, Βουκουρεστίου, Σόφιας, της Αρμενικής Εκκλησίας του Λιβάνου, της Εκκλησίας της Αιθιοπίας κ.ά
  • Ομοσπονδιακό Παράσημο Γερμανίας από τον Πρόεδρο Richard von Weizsacker (1992).
Συγγραφικό έργο:
Από το 1953 και εξής έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και εφημερίδες συνολικά 450 και πλέον δημοσιεύματα σε διάφορες γλώσσες (βιβλία, μελέτες, άρθρα, λήμματα σέ Εγκυκλοπαίδειες). Το εύρος της θεματολογίας των δημοσιευμάτων του είναι τεράστιο. Έχει γράψει κείμενα φιλοσοφικού, θεολογικού, θρησκειολογικού, κοινωνιολογικού, παιδαγωγικού, ιστορικού, λαογραφικού περιεχομένου, καθώς επίσης και κείμενα αισθητικής και γλωσσολογικού ενδιαφέροντος. Έγραψε τα κείμενα και είχε την ευθύνη εκτέλεσης και δημοσίευσης δύο Ορατόριων.
Γενικός βιβλιογραφικός κατάλογος στο: alexandros.papaderos.org