HOLY AND GREAT COUNCIL DOCUMENT

Draft Synodical Document

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ

 Συνέντευξη του Επισκόπου  Δονάτου Ολιβέριο της Επαρχίας Λούγκρο της Καλαβρίας στο Vatican News για την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετάφραση απο το επίσημο site της Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου

Να γίνετε γέφυρες  μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Προχθές το απόγευμα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α στις ιταλικές Αλβανικές καθολικές κοινότητες του Βυζαντινού ρυθμού της Εκκλησιαστικής Επαρχίας του Lungro.  Ο Επίσκοπος Oliverio: Ο Πατριάρχης μας ζήτησε να ενισχύσουμε την αγάπη και την ενότητα, γενόμενοι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Η ίδια φιλία, η ίδια αδελφική αγάπη, η ίδια κοινωνία προθέσεων που ενώνει τον Πάπα Φραγκίσκο με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο Α, πρέπει να είναι σε θέση να ενώνει καθολικούς και ορθόδοξους σε όλο τον κόσμο. Η ελπίδα του επίσκοπου Lungro, Σεβασμιοτάτου Donato Oliverio, μετά την ιστορική επίσκεψη του Βαρθολομαίου, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Επαρχίας, είναι ότι η Εκκλησία στην Καλαβρία και πέραν από αυτήν συνεχίζει να αναπνέει με δύο πνεύμονες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σήμερα. Ο Ιεράρχης  βεβαίωσε για την ατμόσφαιρα χαράς που έχουν δημιουργήσει σε  ολόκληρη την κοινότητα σε αυτές τις δύο μέρες τα γεμάτα γεγονότα και εορτασμούς και επαναφέρει έντονα το μήνυμα του Πατριάρχη σε ολόκληρη την Εκκλησία του Lungro: να είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, να ανοίξει νέους δρόμους ανάμεσα στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη και τελικά να βοηθήσει στη θεραπεία των τραυμάτων της διαίρεσης, ακυρώνοντας το σκάνδαλο της μαρτυρίας ενός διαιρεμένου Χριστού:
Απ.- Έχουμε ζήσει αυτές τις μέρες με μια μεγάλη χαρά. Ο Παναγιότατος κ.κ.  Βαρθολομαίος, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, τίμησε την εκκλησία μας κάνοντας μια επίσκεψη που θα παραμείνει στην ιστορία των Εκκλησιών της Καλαβρίας.
Ποια ήταν τα λόγια που παρέδωσε ο Bartolomeo σε ολόκληρη την επαρχία του Lungro; Υπήρχε ένα μήνυμα που παρέμεινε στις καρδιές;
Απ.- Σίγουρα! Σε εμάς ως Εκκλησία του Lungro, που έχει εγγενή οικουμενική προσφορά, ο Πατριάρχης είπε ότι απαιτείται να ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να εργαστεί έτσι ώστε, η ευλογημένη ημέρα της πλήρους ένωσης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας να είναι πάντα πιο κοντά. Αυτό το οικουμενικό ταξίδι μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, του οποίου το Lungroαποτελεί το αντικείμενο μιας συγκεκριμένης και αποτελεσματικής οικουμενικής δράσης, ανοίγει νέους δρόμους και ευκαιρίες για αμοιβαία γνώση, για κατεδάφιση των τειχών και αμοιβαία εμπιστοσύνη, εξαλείφοντας κάθε αμφιβολία και υποψία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στους πιστούς της Επαρχίας του Lungroότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αγαπά πολύ την Επαρχία, η οποία είναι μια πραγματικότητα που για πέντε αιώνες έχει διακηρύξει το βυζαντινό ρυθμό στην Ιταλία, όχι ως κάτι εξωτερικό, αλλά ως απόδειξη εσωτερικής και βαθιάς πίστης που συνδέει την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με τις κοινότητες της Επαρχίας του Lungro.
Πριν έρθει στην Καλαβρία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και πριν από αυτό υπήρξε η επιστολή του Ποντίφικα για τα λείψανα του Αγίου Πέτρου που δώρισε στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης: μια επιβεβαίωση - όπως είπε - για την πορεία που έχει πραγματοποιηθεί και συνεχίζεται για να έρθουν οι δύο Εκκλησία πιο κοντά.
Η αγάπη που συνδέει τις δύο πραγματικότητες, σύμφωνα με τον Πατριάρχη, είναι η ίδια που μοιράζεται με τον Πάπα Φραγκίσκο: οι δύο είναι ενωμένοι με αδελφική αγάπη και μια φιλία που επιθυμούν να επεκταθούν μεταξύ του Ιερού Κλήρου και των πιστών των δύο αδελφών Εκκλησιών ώστε μια μέρα, όταν το θελήσει ο Θεός, να  οδηγήσει στην πλήρη ενότητα των Εκκλησιών μέσα από μία νόμιμη ποικιλομορφία. Μια αγάπη που μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές και τις διαιρέσεις και που θα μπορέσει να σβήσει το σκάνδαλο των Χριστιανών που κινδυνεύουμε να δίνουμε μία μαρτυρία ενός Χριστού διηρημένου.
Πέρα από τις συναντήσεις στους επίσημους εορτασμούς, μπορείτε να μοιραστείτε μια στιγμή προσευχής, προσωπικής αντιπαράθεσης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο;
Απ.- Ναι, προσευχηθήκαμε μαζί και ευχαριστήσαμε τον Κύριο για αυτόν τον αλληλένδετο οικουμενισμό, όπως είχε  οριστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Παύλο 6ο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Πιστεύω πραγματικά στο τέλος αυτής της επίσκεψης ότι οι κοινότητές μας και όλες οι χώρες της Επαρχίας μπορούν να γίνουν χώροι συναντήσεων για αδελφικές ανταλλαγές μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Καθολικών Χριστιανών.