Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΑΓΙΑ & ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ



 Σοφία Καρεκλά, Orthodoxia info
Tο έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της επιχειρεί να καλύψει το Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης με τη διοργάνωση πολύωρου επιμορφωτικού προγράμματος.

«Το Τμήμα Θεολογίας από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνει η Σύνοδος γιατί τη θεωρούμε πολύ σημαντική. Από πολύ νωρίς είχαμε πει ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στα θέματα της Συνόδου όχι μόνο στο πλαίσιο των μαθημάτων μας αλλά και σε ένα δια βίου πρόγραμμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.
"Αγία & Μεγάλη Σύνοδος": Σεμινάριο ενάντια στην παραπληροφόρηση από το Τμ. Θεολογίας
Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Ιστορικό πλαίσιο- προκλήσεις- προοπτικές» είναι ο τίτλος του προγράμματος επιμόρφωσης που φέρει την έγκριση της Δομής Διά Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε από καθηγητές του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ που παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά τόσο στην μακρά και χρονοβόρα διαδικασία της προετοιμασίας της Συνόδου όσο και στις εργασίες της.
«Ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας λάβαμε την πρωτοβουλία αυτή ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη διαφώτισης του ποιμνίου της Εκκλησίας. Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιείται εντός πανεπιστημίου για να διασφαλίσουμε την ακαδημαϊκότητά του και να πληρούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζει η Δομή Δια Βίου Εκπαίδευσης», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Ηλίας Ευαγγέλου.
"Αγία & Μεγάλη Σύνοδος": Σεμινάριο ενάντια στην παραπληροφόρηση από το Τμ. Θεολογίας
Ηλίας Ευαγγέλου, Αναπληρωτής καθηγητής Τμ Θεολογίας ΑΠΘ
Ποιο είναι το περιεχόμενο του επιμορφωτικού προγράμματος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο; «Θα ασχοληθούμε με την ιστορία της Συνόδου, πότε ξεκίνησε και γιατί, τις προσπάθειες για την πραγματοποίησή της, τους βασικούς σταθμούς των προσυνοδικών διαδικασιών, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, τα θέματα που έμειναν απ’ έξω, τα κείμενα που προέκυψαν, ποιες Εκκλησίες δεν συμμετείχαν και γιατί», απαντά ο εμπνευστής του προγράμματος αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Στυλιανός Τσομπανίδης.
"Αγία & Μεγάλη Σύνοδος": Σεμινάριο ενάντια στην παραπληροφόρηση από το Τμ. Θεολογίας
Στυλιανός Τσομπανίδης, Αναπληρωτής καθηγητής Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ
«Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ζώσα. Να τονίσουμε την προσπάθειά της για ανακαίνιση που σημαίνει σύζευξη της διδασκαλίας και της θεολογίας της Εκκλησίας με τη ζωή. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και έναν αιώνα», συμπληρώνει ο κ. Τσομπανίδης.
Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα; «Σε θεολόγους, ιερείς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Ο καθένας από την μαθητεία του στο πρόγραμμα αυτό θέλουμε να γίνει μεταλαμπαδευτής των προβληματισμών της ιστορίας του παρόντος και του μέλλοντος της Συνόδου και να το μεταφέρει όπου πρέπει. Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί κακοπροαίρετοι, αμαθείς, με σκοπιμότητες που έχουν τη δική τους νοοτροπία και σκέψη και δεν πρέπει να κυριαρχήσουν αυτές οι φονταμενταλιστικές τάσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας», επισημαίνει ο κ. Σκαλτσής.
"Αγία & Μεγάλη Σύνοδος": Σεμινάριο ενάντια στην παραπληροφόρηση από το Τμ. Θεολογίας
«Ένας ιερέας με τον οποίο συνομιλούσαμε μας είπε “δώστε μας επιχειρήματα, δώστε μας εφόδια, γιατί γινόμαστε δέκτες αντιλήψεων και επιθέσεων από ανθρώπους οι οποίοι είτε δεν γνωρίζουν και έχουν παραπληροφορηθεί είτε δεν θέλουν να μάθουν και εμμένουν στην άποψή τους”. Το πρόγραμμα απαντά και σε αυτή την ανάγκη. Να δώσει την πραγματική διάσταση της Συνόδου ώστε αυτοί που θα το παρακολουθήσουν να γνωρίσουν τι πραγματικά έγινε στη Σύνοδο, να μάθουν την ιστορία της και να προβληματιστούν για τις προοπτικές της», προσθέτει ο κ. Ευαγγέλου.
«Το πρόγραμμα στοχεύει, και πιστεύουμε θα βοηθήσει, στην άμβλυνση και την μείωση των αντιδράσεων απέναντι στη Σύνοδο. Έχουμε χρέος ως ακαδημαϊκό ίδρυμα να βοηθήσουμε την Εκκλησία. Οι μητροπολίτες έχουν την ανάγκη μας. Εμείς εδώ είμαστε ελεύθεροι στη σκέψη μας και πρέπει να την πούμε υπεύθυνα», υποστηρίζει ο κ. Σκαλτσής.
«Η Σύνοδος δεν σταμάτησε εδώ. Συνεχίζεται με την αποδοχή των αποφάσεών της. Εδώ είναι που χρειάζεται η σύζευξη της ακαδημαϊκής διάστασης με την εκκλησιαστική. Ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε. Αυτό που λείπει είναι η ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας. Θα πρέπει να ενημερωθεί το πλήρωμα για να μπορέσει να δεχθεί τις αποφάσεις της Συνόδου. Έχουμε ευθύνη και σε προσωπικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο να συνεισφέρουμε στο έργο της Εκκλησίας ώστε να αναπτυχθεί διάλογος, να συνδεθεί η Σύνοδος με το σήμερα και τη ζωή των ανθρώπων», εξηγεί ο κ. Τσομπανίδης.
"Αγία & Μεγάλη Σύνοδος": Σεμινάριο ενάντια στην παραπληροφόρηση από το Τμ. Θεολογίας
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα έχει συνολική διάρκεια 60 ωρών. Θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2017- Ιανουαρίου 2018 στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η διδασκαλία γίνεται από καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος θα χορηγηθούν βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό επιμόρφωσης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα πατώντας εδώ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά: σύντομο βιογραφικό σημείωμα και τίτλους σπουδών.