Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ., ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΓΙΟΖΑΦ ΡΑΤΣΙΓΚΕΡ-ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ XVI», ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., είναι ο πρώτος ορθόδοξος στον οποίο απονέμεται το διεθνές βραβείο του Ιδρύματος «Γιόζαφ Ράτσιγκερ-Βενέδικτος XVI», που εδρεύει στο Βατικανό.

Η τιμητική διάκριση αποτέλεσε έκπληξη και για τον ίδιο τον καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, Ιωάννη Κουρεμπελέ, ο οποίος δεν είχε υποβάλλει υποψηφιότητα και έμαθε για την βράβευσή του από μια επιστολή που έλαβε από την επιτροπή του Ιδρύματος. 
Μέλη της επιτροπής παρακολούθησαν ομιλία του κ. Κουρεμπελέ πριν από έναν χρόνο σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία μίλησε για το έργο του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ και τις ενέργειές του για την προσέγγιση των δύο εκκλησιών. 
«Είναι μια επιβράβευση για την επιστημονική μου παρουσία, το θεολογικό μου έργο και την θεολογική μου γραφή. Οπωσδήποτε αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, για τον επιπλέον λόγο ότι γίνομαι ο πρώτος ορθόδοξος που το λαμβάνει», λέει στο «Έθνος» ο κ. Κουρεμπελές, προσθέτοντας ότι αν ο διάλογος των δογμάτων, στην προκειμένη περίπτωση του ορθόδοξου και του ρωμαιοκαθολικού, γίνεται σε επιστημονικό επίπεδο είναι όχι απλώς χρήσιμος, αλλά και απαραίτητος. 
«Ο διάλογος που γίνεται με ειλικρίνεια και σύνεση είναι δόκιμος. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι να σέβεται ο ένας συνομιλητής τις αρχές του άλλου. Κανείς δεν κινδυνεύει και κανείς ποτέ δεν έχασε από έναν διάλογο πάνω σε επιστημονική βάση. Αντίθετα, δεν προσθέτει κάτι ένας διάλογος-καρικατούρα», δηλώνει ο καθηγητής. 
Ειδικά για τον διάλογο στο θεολογικό πεδίο έκφρασης αναφέρει ότι «η θεολογική επιστήμη που δεν απαξιώνει την αναζήτηση της αλήθειας στην ιστορία και στο παρόν, όταν μάλιστα γίνεται εξωστρεφής, μπορεί να κάνει ελκυστική την ταυτότητά της. Η επιστημονική θεολογία εκ των πραγμάτων διαλέγεται με τις ερευνητικές εκτιμήσεις και συγγραφές, όπως οφείλει να κάνει κάθε επιστήμη. Το ότι από έναν άλλο χριστιανικό ομολογιακό χώρο δίνεται έπαινος στην επιστημονική συγγραφή ενός ερευνητή που δεν ανήκει στον ίδιο χώρο, δείχνει πως η θεολογική έρευνα μπορεί να γίνει σημείο και τόπος διαλογικής συνάντησης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βατικανού, “Osservatore Romano”, το βραβείο «Ράτσιγκερ» (όπως είναι το κοσμικό όνομα του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄) απονέμεται από κοινού στον 51χρονο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ιωάννη Κουρεμπελέ και στον 82χρονο καθηγητή θεολογίας και ερευνητή της μεσαιωνικής θεολογίας με πολύ ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις, Ινός Μπίφι, ο οποίος δίδαξε μέχρι την συνταξιοδότησή του στη Θεολογική Σχολή του Μιλάνο. 
Το βραβείο δίνεται από το 2011 και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 50.000 ευρώ. Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι απονέμεται  στους δύο διαπρεπείς θεολόγους «με σκοπό να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη της εκκλησίας σε αυτές τις προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για τις σημαντικές επιστημονικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις τους». 
«Στη θεολογική επιστήμη όταν ο λόγος της δεν παραγκωνίζει την εκζήτηση της αλήθειας και δεν την στοχοποιεί, κάνει την θεολογική γνώση χρήσιμη για τον άνθρωπο και το κοινωνικό γίγνεσθαι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Κουρεμπελές που θα βρεθεί στην έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στο Βατικανό, στις 26 Νοεμβρίου για την τελετή απονομής. 
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ (κατά κόσμον Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσιγκερ), με καταγωγή από την Βαυαρία, ήταν ο 265ος πάπας, επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αλλά και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλης του Βατικανού. Μετά την παραίτησή του, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 έλαβε τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας» και συνεχίζει να προσφωνείται ως «Η Αγιότητά σας, Βενέδικτε ΙΣΤ΄». 
Από τις 19 Απριλίου του 2005, όταν εξελέγη από το κονκλάβιο, εργάστηκε σκληρά για τον διάλογο με άλλες θρησκείες, καθώς και με τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα. 
Εν μέσω πολλών αντιδράσεων τον Νοέμβριο του 2006 επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου Α΄, ενώ μετά την πρωτοφανή κίνηση της παραίτησής του, απομονώθηκε και συνεργάτες του λένε πως περνά την ημέρα του με μελέτη και προσευχή. 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ethnos.gr


A theologian and an Orthodox professor are the winners of the 2016 Ratzinger Prize

lastampa.it


turin
The winners of the 2016 Ratzinger Prize, which is to be awarded on 26 November at the Apostolic Palace in the Vatican, are Inos Biffi and Ioannis Kourempeles. 

Mgr. Biffi, a professor, theologian and liturgist of international renown, who has also authored hundreds of books and essays, was awarded the Prize for his Opera Omnia, a collection of his writings, most of which are on theology and medieval philosophy. Twenty volumes have already been published, while the rest are currently in the preparation phase. The other winner is Ioannis Kourempeles of the Faculty of Theology in Thessaloniki, Greece. A member of the Orthodox Church, he is associate professor in the Department of Theology at the Aristotle University of Thessaloniki. 

The Ratzinger Prize, awarded by the Vatican Foundation Joseph Ratzinger Benedict XVI, is given as a sign of the Church’s gratitude to scholars and professors who have stood out for their scientific research in the theological field.