Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΊΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΕΤΆΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, ΛΌΓΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ



Ιωάννης Λότσιος Δρ.
Χωρίς την παρουσία της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εορτασθεί η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης για την Εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, λόγο της πανδημίας, όπως αναφέρει το Società per l’Informazione Religiosa.
Ο Καρδινάλιος Κούρτ Κόχ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, αναφέρει σε Επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Όπως αναφέρει ο Καρδινάλιος λόγο της κατάστασης που αναπτύχθηκε από την πανδημία Covid-19, πραγματοποιήθηκαν λειτουργικοί περιορισμοί στις Εορτές υπό του Πάπα Φραγκίσκου, για να μην εξαπλωθεί ο ιός της πανδημίας.
Για τον λόγο αυτό, αναφέρει ο Καρδινάλιος με την ευκαιρία της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με τους περιορισμούς αυτούς, χωρίς και την συμμετοχή της παρουσίας μεγάλη μερίδος πιστών, όπως έγινε και κατά την περίοδο του Πάσχα.
Ο Καρδινάλιος Κόρχ ολοκληρώνοντας τη Επιστολή του προς την Α.Θ.Π. τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκφράζει την ελπίδα το έλεος του Θεού να ξεπεραστεί η παρούσα κατάσταση, μια άνευ προηγουμένου εμπειρία και επιπλέον οι τακτικές επαφές και σχέσεις θα μπορέσουν να συνεχιστούν μετά την παρέλευση του καλοκαιριού. Επισημαίνει ο Καρδινάλιος Κόρχ, ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η ανταλλαγή των Αντιπροσωπειών μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρώμης, πραγματοποιείται με την ευκαιρία των αντίστοιχων Εορτών, Θρονικών Εορτών, την 29ην Ιουνίου στη Ρώμη και την 30ην Νοεμβρίου εις την Κωνσταντινούπολη. Η ανταλλαγή των Αντιπροσωπειών αποτελεί σημείο της μεγάλης και αυξανόμενης αδελφικής σχέσης μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που αναπτύχθηκε από την ιστορική συνάντηση του 1964 μεταξύ του Πάπα Παύλου VI και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα.