Οικουμενικόν Πατριαρχείον
Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Επί τη η μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων, προεξήρχε, σήμερα, Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022, στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Ναό της πόλεως των Ιωαννιτών.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Προύσης κ. Ιωακείμ και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων.
Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερώθεος και Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Επίσης, παρέστησαν, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Εξοχ. κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Εντιμ. κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Ελλογιμ. κ. Μωυσής Ελισάφ, τοπικοί βουλευτές, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και τοπικών Αρχών, και πλήθος πιστών.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, σημείωσε, μεταξύ άλλων:
“Επιπολαίως θεωρών, θα έλεγε κανείς ότι της σημερινής πανηγύρεως προεξάρχει ο ομιλών. Ακριβέστερον όμως εξετάζων το πράγμα θα αντιληφθή ότι τον ύμνον ημών επισφραγίζει και προεξάρχει της πανηγύρεως ο ένθεος ασκητής του Στομίου της Κονίτσης, του Αγίου Όρους, της Σιναιτικής ερήμου, και αύθις του Αγίου Όρους, του Τιμίου Σταυρού και της Παναγούδας. Ο μονοχίτων και πάμπτωχος εις τα υλικά, ο την πορφύραν και τον βύσον πασών των αγίων ευαγγελικών αρετών πολυτελώς ενδεδυμένος την ψυχήν, και πλούσιον τον αμητόν των υπέρ του Χριστού και του ανθρώπου κατορθωμάτων του απολαύων εν τη Δεσποτική και αθανάτω τραπέζη της Βασιλείας των Ουρανών! Ο άξιος πάντων των Μακαρισμών του Χριστού! Εκείνος, με το ταπεινόν μοναχικόν του τριβώνιον και το καλογηρικόν του κουκούλιον της αθωότητος, προηγείται και σάκκων, και ράβδων, και μιτρών και ωμοφορίων, κινούμενος υπόπτερος, με αγγελικήν ευχέρειαν, μεταξύ ουρανίου και επιγείου Ναού, μεταξύ Χριστού και Χριστιανών, μεταξύ Στρατευομένης και Θριαμβευούσης Εκκλησίας, θριαμβευτής αυτός προ πολλού του καλού αγώνος της ευσεβείας και της κατά Θεόν τελειώσεως, όλως φωτολαμπής και τον της δικαιοσύνης στέφανον επί της κεφαλής ήδη φέρων, ον ο Δίκαιος Κριτής δικαίως και αξίως του προσέφερεν! Άτυφος πάντοτε και ταπεινός, αλλά και μαχητής ανυποχώρητος και γενναίος, εις τον της Πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν Χριστόν μόνον αφορών, τον Χριστόν αναπνέων, προς τον Χριστόν διά παντός κινούμενος και προς τον Χριστόν απαρεγκλίτως οδηγών διά της θεοφωτίστου συμβουλής και διδαχής του τους Χριστιανούς. Προς τον Χριστόν ανυστάκτως ανέφερεν ο Άγιος νυχθημερόν τα αιτήματα, τας ανάγκας, τους φόβους, τας αγωνίας, τους κινδύνους, τα προβλήματα, τους κλυδωνισμούς εις το πολυτάραχον του βίου πέλαγος, τας ελπίδας και τας προσδοκίας, όχι μόνον όσων είχον την ευλογίαν να τον πλησιάσουν, να τον γνωρίσουν και να του ανοίξουν εμπιστευτικώς την καρδίαν των, αλλά και όλων όσοι, εις το πλαίσιον των μεγάλων χαρισμάτων της διοράσεως και προφητικής προοράσεως που του είχε χαρίσει το Πνεύμα το Άγιον, έβλεπεν από την μόνωσιν του κελλίου του να ευρίσκωνται εις ανάγκην και κίνδυνον και σύγχυσιν ανά τα πέρατα της οικουμένης! Το ίδιον ακριβώς πράττει και αυτήν την ώραν με μεγαλυτέραν ευχέρειαν και παρρησίαν, με περισσοτέραν ευχαρίστησιν και με βεβαίαν την ευμενή απόκρισιν του Θεού, εφ’ όσον, ως γνωστόν, «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη» (Ιακ. ε΄, 16) και επίσης «θέλημα των φοβουμένων Αυτόν ποιήσει και της δεήσεως αυτών εισακούσεται» ο Κύριος (Ψαλμ. 144, 19).
Έλλην γνήσιος της θεοσεβεστάτης και αγιοτόκου Καππαδοκίας, με όσα εύφημα και μεγάλα τούτο σημαίνει, είχε πάντοτε μίαν ιδιαιτέραν θέσιν εις την καρδίαν του υπέρ της Πατρίδος και του Γένους, ο πατριωτικώτερος ίσως όλων των νεωτέρων Αγίων. Αλλά την ιδίαν ώραν ήτο επίσης ανοικτός εν αγάπη εκτενεί προς πάντα άνθρωπον παντός γένους και πάσης γηίνης πατρίδος, γνωρίζων ότι πάντες τυγχάνομεν τέκνα του ιδίου Πατρός και, κατά σάρκα αδαμιαίαν, συγγενείς. Είναι αξιοσημείωτος αλλ’ ουδόλως ανερμήνευτος η προς τον τιμώμενον Άγιόν μας μεγάλη ευλάβεια των Χριστιανών του Λιβάνου, της Συρίας, της Ρωσσίας, της Κύπρου, ακόμη και της μακρινής Αυστραλίας, την οποίαν είχε προ πολλών ετών επισκεφθή και περιοδεύσει! Και δεν μας εκπλήσσει το ότι παντού συνεχώς εγείρονται νέοι ναοί και παρεκκλήσια επ’ ονόματί του, όπως συνέβη και εδώ εις την περιώνυμον Ηπειρωτικήν πρωτεύουσαν. Ο Άγιος Παίσιος ήτο, ως γνωστόν, αξιεπαίνως ευαίσθητος εις τα της ακριβείας της Ορθοδόξου Πίστεως, χωρίς όμως ψευδοζηλωτικάς αγκυλώσεις και ακρότητας, καθ’ όσον ήτο γνήσιον κατά πάντα τέκνον της Εκκλησίας και ηγάπα υπερβαλόντως και εσέβετο βαθύτατα τους θεόθεν πιστευθέντας τους οίακας της ποιμαντικής ευθύνης. Αυτό είναι ακριβώς η αιτία διά την οποίαν όλοι εκείνοι οι ψευδοζηλωταί, οι καπηλευόμενοι μετά πολλής υποκρισίας την άγρυπνον φυλακήν τάχα του αλωβήτου της Ορθοδόξου Πίστεως, ως οι καταληψίαι της Μονής Εσφιγμένου, η οποία (οποία ειρωνεία!) είναι η πρώτη Μονή της μετανοίας και της μοναχικής κουράς του Αγίου Παισίου, αρνούνται με αλαζονικήν επιμονήν να κύψουν τον σκληρόν των αυχένα ενώπιον των θαυμασίων του Θεού και να αποδώσουν προσκύνησιν και τιμήν εις τον νέον Του Άγιον! Αλλά δεν τους έχει ανάγκην ο Άγιος, διότι όχι μόνον αι μυριάδες μυριάδων των πιστών ανά την υφήλιον μαρτυρούν, αλλά και οι λίθοι ακόμη κράζουν και βοούν μεγαλοφωνότατα την Χάριν που του εχάρισεν ο Θεός, την κατά πάσαν ώραν και στιγμήν βεβαιουμένην με πλήθος σημείων, με πλήθος ιάσεων, με πλήθος θαυμάτων!”
Και ο Παναγιώτατος συνέχισε:
“Τα Ιωάννινα πλέον διαθέτουν, αγαπητοί, ένα ακόμη ταχύν εις αντίληψιν προστάτην Άγιον! Ένα ακόμη έφορόν των και θερμόν πρέσβυν των τα προς τον Θεόν! Και ο ναός αυτός του Αγίου Παισίου θα είναι ισοβίως δίκαιον εγκαύχημα του καλού Ποιμενάρχου της Θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως του Οικουμενικού Θρόνου αγαπητού αδελφού κυρίου Μαξίμου, και των τιμίων συνεργατών του, και όλων όσοι παντοιοτρόπως ειργάσθησαν ή συνεισέφεραν διά την ανέγερσιν και τελείωσίν του! Δι’ όλους αυτούς λέγομεν το: «Αγίασον, Κύριε, τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου Σου»! και το «Μνήσθητι, Κύριε, των κτιτόρων της αγίας εκκλησίας ταύτης»! Προς τούτοις, ο Ναός του Αγίου Παισίου θα είναι καθημερινώς πρόχειρον καταφύγιον όλων των πιστών, και ιδιαιτέρως όλων των πονεμένων αδελφών μας και εκδεχομένων την θείαν αρωγήν και βοήθειαν! Ο Νεομάρτυς Γεώργιος αφ’ ενός, ο άλκιμος και ευσταλής φουστανελοφόρος ήρως της Εκκλησίας και του Γένους και ο περίσεμνος Όσιος Παίσιος αφ’ ετέρου, εξ ίσου ήρως της Εκκλησίας και του Γένους, θα είναι πάντοτε οι κραταιοί σκεπασταί της πόλεως και του Λαού της και η προς αυτούς έμπρακτος τιμή και ευλάβεια θα είναι ο έπαινος των Γιαννιωτών και όλων των Ηπειρωτών! Είμεθα βέβαιοι ότι σήμερον συγχαίρουν μαζί μας και αι μακάριαι ψυχαί των αοιδίμων Μητροπολιτών Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου και Σεραφείμ Τίκα, των μετά ταύτα Αρχιεπισκόπων Αθηνών και πάσης Ελλάδος γενομένων, του μεγάλου Γερμανού Καραβαγγέλη, του Δημητρίου Παπά και του Θεοκλήτου Σετάκη, διά να περιορισθώμεν εις εκείνους της εποχής του Αγίου Παισίου, καθώς και του ομοσκήνου του εις τον χορόν των Αγίων, του από Ιωαννίνων Μητροπολίτου Ηρακλείας και Ραιδεστού Αγίου Γρηγορίου του Καλλίδου!”
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, “τον συνετόν και σώφρονα οιακοστρόφον της καθ’ Ελλάδα Αγιωτάτης Εκκλησίας, διά τον κόπον εις τον οποίον υπεβλήθη να έλθη μέχρις Ιωαννίνων και να τιμήση μαζί μας τον Άγιον Παίσιον και να καλωσορίση τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, για την παρουσία του στα Ιωάννινα”, καθώς και την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Ιωάννίνων κ. Μάξιμο, για το λαμπρό ποιμαντικό έργο του και την αφοσίωσή του προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. “Είθε ο Θεός να τον στηρίζη και να ευλογή πάντοτε δαψιλώς τας θεοφιλείς και φιλογενείς και φιλανθρώπους πρωτοβουλίας και ενεργείας του!”, ευχήθηκε ο Πατριάρχης.
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, ο επιχώριος Μητροπολίτης, οι Σεβ. Αρχιερείς, οι επίσημοι και πλήθος λαού, με την ευκαιρία της ονομασίας, από τον Δήμο Ιωαννιτών, της πλατείας όπου βρίσκεται ο Ναός ως πλατείας “Πατριάρχου Βαρθολομαίου”, παρακολούθησαν εκδήλωση με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς από νέους και νέες τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.
Στην ομιλία του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την τιμή που του επεφύλαξε ο Δήμος Ιωννιτών.
“Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως απεδέχθημεν την τιμήν αυτήν, την οποίαν αποδίδομεν εις την άρχουσαν και πάσχουσαν Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, εις την σεβασμίαν Ιεραρχίαν του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, εις τον φιλόχριστον, ευσεβή και φιλάγιον λαόν των Ιωαννίνων και συμπάσης της Ηπείρου, εις τους αοιδίμους προκατόχους ημών μακαριστούς Πατριάρχας και εις τους εν απάση τη δεσποτεία Κυρίου Ορθοδόξους Χριστιανούς, θεωρούντες αυτήν ως ένδειξιν υιικού σεβασμού εκ μέρους του Εντιμοτάτου Δημάρχου της πόλεως των Ιωαννίνων, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Ιερωτάτου και προσφιλούς ποιμενάρχου της Επαρχίας, ουχί εις το ταπεινόν πρόσωπον ημών, αλλά προς τον ύπατον θεσμόν του Γένους, τον οποίον εκπροσωπούμεν και τον οποίον προσεπαθήσαμεν φιλοτίμως και εν ευθύτητι καρδίας, «ως υπηρέτης Χριστού και οικονόμος μυστηρίων Θεού» (πρβλ. Α´ Κορ. δ´, 1), να διακονήσωμεν διά την δόξαν του Χριστού και την σωτηρίαν του ανθρώπου, επί τριακονταετίαν όλην και πλέον.
Ευχαριστούντες εκ βάθους καρδίας τον εκλεκτόν Δήμαρχον κ. Μωυσέα Ελισάφ και τους συν αυτώ συνεργάτας διά την λίαν τιμητικήν δι’ ημάς απόφασίν των αυτήν, ικετεύομεν τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν να ενισχύη ένα έκαστον εξ υμών εις την ζωήν του και εις τα θεοφιλή του έργα, περιπτυσσόμενοι δε υμάς εν πατρική αγάπη, σας προτρέπομεν και σας παρακαλούμεν να μη λησμονήτε εις τας προσευχάς σας την Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως και την ημετέραν Μετριότητα, διά να συνεχίσωμεν, δι᾽ όσον καιρόν επιτρέψη εις ημάς η χάρις του Θεού, την ταπεινήν διακονίαν ημών, λειτουργούντες αμέμπτως τω λαώ του Χριστού και τη οικουμένη απάση μετά πατρικής αγάπης, ειρήνης, ησύχως και εν Αγίω Πνεύματι, ώστε «ουκ ελάττω παραδώσωμεν» των όσων παρελάβομεν.”
Νωρίς το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Κέντρο Ανακυκλώσεως Ιωαννίνων όπου τέλεσε τα εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ι.Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου, οι οποίες ενέπνευσαν και ενθάρρυναν την τοπική Μητρόπολη να εφαρμόσει πολιτικές ανακύκλωσης, που βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για το ενδιαφέρον και τις σχετικές πρωτοβουλίες τους. Συγκεκριμένα είπε, ανάμεσα σε άλλα:
“Έχει λεχθή, ότι στην εποχή μας διεξάγεται ένας «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» ενάντια στη φύση. Είναι βέβαιον ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη, με δική της υπαιτιότητα, με το πιο δύσκολο και μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρη την ιστορία της. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας νομίζουν ότι αρκεί μία περιστασιακή αντιμετώπιση των συνεπειών, χωρίς να ενδιαφέρωνται για τα αίτια του προβλήματος. Άλλοι εθελοτυφλούν και διακηρύσσουν ότι η φύση έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται συνεχώς και να αυτοθεραπεύεται από τα τραύματα που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι εξακολουθούν να ονειρεύωνται ακόμη μεγαλύτερες καταναλωτικές επιδόσεις για την ανθρωπότητα στο μέλλον. Το οικολογικό πρόβλημα απεκάλυψε ότι ο κόσμος μας αποτελεί ενότητα, ότι τα προβλήματά μας είναι παγκόσμια και κοινά. Είναι ιδιαιτέρως προκλητικό, η ανθρωπότητα να γνωρίζη τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης και να συμπεριφέρεται ως να μη εγνώριζε.
Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε υπερήφανοι, επειδή από το 1989 μέχρι και σήμερα, αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης, για την ανάδειξη των ανθρωπολογικών, ηθικών και πνευματικών ριζών των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Προτείνουμε λύσεις, βασισμένες στην Ορθόδοξη Παράδοση, στη θεολογία, στην ίδια τη ζωή της Εκκλησίας, η οποία είναι «εφαρμοσμένη οικολογία», ιδίως ως ευχαριστιακή χρήση της δημιουργίας και ως ασκητικό ήθος. Απευθυνόμαστε στους εκπροσώπους της πολιτικής, των θρησκειών και του πολιτισμού, προς τους επιστήμονες, προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Φυσικά, μεριμνούμε για να αποκτήση η νεολαία οικολογική συνείδηση και ευθύνη. Η παιδική ηλικία είναι ιδιαιτέρως πρόσφορη περίοδος και για περιβαλλοντική αγωγή. Είναι βέβαιον, ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη οικολογικής ευαισθησίας είναι η σωστή οικολογική παιδεία, η οποία πρέπει να αποτελή βασική διάσταση της σύγχρονης εκπαίδευσης.”
Τον Πατριάρχη καλοσώρισε, επίσης, ο Εντιμ. κ. Παναγιώτης Μούργος, Τεχνικός Σύμβουλος του Φορέα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ο οποίος ενημέρωσε για το πρόγραμμα και την ανταπόκρισή σε αυτό της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων.
Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος περιηγήθηκε στο Πάρκο της Ανακύκλωσης, που περιβάλλει την Σχολή, σε μία συμβολική κίνηση έριξε πλαστικά μπουκάλια στον κάδο ανακύκλωσης και στη συνέχεια επισκέφθηκε και τον υπό ανέγερση Ι.Ναό του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Τα θυρανοίξια του Ναού
Τη Δευτέρα, παραμονή της εορτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του νεόδμητου Ναού, και ακολούθως προέστη του Μ. Εσπερινού της εορτής, συμπροσευχόμένου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Επίσης, συμπροσευχήθηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Δαμιανός, Ηγούμενος της Ι.Μονής Αγίας Αικατερίνας Σινά, οι Σεβ. Αρχιρείς που συνοδεύουν τον Παναγιώτατο, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Γρεβενών κ. Δαυίδ και Άρτης κ. Καλλίνικος, Κληρικοί και Μοναχοί.
Παρέστησαν ο εξ Ιωαννίνων Εξοχ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Εξοχ. κ. Γεώργιος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Εντιμ. κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Ελλογιμ. κ. Μωυσής Ελισάφ, βουλευτές και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και τοπικών Αρχών, και πλήθος πιστών.
Στην ομιλία του ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην υπερτριακονταετή διακονία του Παναγιωτάτου στον Οικουμενικό Θρόνο και στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε, μεταξύ άλλων, για την προώθηση της Πανορθοδόξου ενότητος και του διαχριστιανικού διαλόγου, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, αναφέρθηκε και στο νεόδμητο Ι. Ναό του Αγίου Παϊσίου, απονέμοντας τιμητικές διακρίσεις και το μετάλλιο της Μητροπόλεως σε πρόσωπα που συνέβαλαν καθοριστικά για την γρήγορη ανέγερσή του.
Ο Παναγιώτατος, κατόπιν ευμενούς εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου, απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου σε τέσσερις κληρικούς της Ι.Μ. Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στους Αιδεσιμολ. κ.κ. Στυλιανό Σίμπα, Γεώργιο Μουρατίδη, Χρήστο Αντώνη, και Ηλία Σέπερη.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων:
Ήδη, η προς τον Θεοφόρον Παίσιον αγάπη του φιλαγίου Ποιμενάρχου των Ιωαννίνων και η ευλάβεια και γενναιόφρων συνδρομή των ευσεβών Ηπειρωτών, ήγειρε προς τιμήν του Αγίου τον ωραίον τούτον Ναόν, του οποίου τα ιερά Θυρανοίξια προσεκλήθη να τελέση ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ευχαριστούμεν από καρδίας, Ιερώτατε και αγαπητέ αδελφέ κ. Μάξιμε, διά την ευγενή πρόσκλησίν σας να έλθωμεν και να ευλογήσωμεν την ιστορικήν και θεοτήρητον Μητρόπολίν σας, και εντός του πλαισίου της Πατριαρχικής ημών επισκέψεως, να τελέσωμεν τα Θυρανοίξια ταύτα. Είναι δε ο πρώτος Ναός του Αγίου Παισίου που έχομεν την χαράν και ευλογίαν να τελέσωμεν Θυρανοίξια αυτού, μετά την εν ώραις αισίαις Πατριαρχική και Συνοδική ομοφώνω αποφάσει αναγραφήν του ονόματος του σεπτού Γέροντος εις τας δέλτους του Αγιολογίου της Εκκλησίας την 13ην Ιανουαρίου 2015. Μετά πολλής όθεν της συγκινήσεως και της πνευματικής αγαλλιάσεως κατευλογούμεν το περατωθέν άγιον έργον, αναφωνούντες: «Άγιος ο Ναός Σου, Κύριε, θαυμαστός εν δικαιοσύνη»! Ευχόμεθα ο Κύριος να το αποδεχθή ευμενώς ως θείον κατοικητήριόν Του και σκήνωμα της δόξης Του, να το κατακοσμήση με θεία και υπερκόσμια χαρίσματα, να το καταστήση λιμένα χειμαζομένων, ιατρείον παθών, καταφύγιον ασθενών, διδασκαλείον αρετής και φυγαδευτήριον δαιμόνων. Ναί, Κύριε, έστωσαν οι οφθαλμοί Σου ανεωγμένοι επί τον Ναόν τούτον ημέρας και νυκτός, και τα ώτα Σου προσέχοντα εις την δέησιν των εν φόβω Σου και ευλαβεία εν αυτώ εισιόντων και επικαλουμένων το πάντιμον και προσκυνητόν όνομά Σου! Έχετε, άγιε Ιωαννίνων, πλήρη την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και τα θερμότατα συγχαρητήρια ημών επί τη αναλήψει και ολοκληρώσει τοιούτου θεοπρεπούς και θεαρέστου έργου!
Αλλά την χαράν ημών, αγαπητοί, αυξάνει κατακορύφως η μεθ’ ημών σεβασμία παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του οποίου η προς τον τιμώμενον Άγιον ιδιαιτέρα ευλάβεια τυγχάνει εις πάντας γνωστή. Η Μήτηρ Κωνσταντινούπολις λοιπόν και αι κλειναί Αθήναι, μαζί με τα ωραία Ιωάννινα και όλην την εύανδρον και Εθνευεργέτιδα Ήπειρον, υποκλίνονται απόψε ευλαβώς ενώπιον του εκλεκτού τέκνου της Καππαδοκίας, του φιλοχρίστου τιθηνήματος της Κονίτσης, του φωτολαμπούς νέου αστέρος του καθ’ ημάς Ορθοδόξου Μοναχισμού, του ανδρός ο οποίος εις τας ημέρας μας εφανέρωσε πολυειδώς και πολυτρόπως πειστικώτατα την αλήθειαν του Χριστού και του Ευαγγελίου! Ενώπιον ενός εκ των κυριωτέρων συντελεστών της αναγεννήσεως εις την εποχήν μας του Ορθοδόξου Μοναχισμού εν Αγίω Όρει και αλλαχού”.
Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος, οι Ιεράρχες, κλήρος και λαός παρακολούθησαν εκδήλωση, στον προαύλειο χώρο του Ι. Ναού, με παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, αλλά και της Μ. Ασίας, από νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ι. Μητροπόλεως “Επίλεκτο Ensamble”.
Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη από τους Ηπειρώτες
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφίχθη με ιδιωτικό αεροσκάφος την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, αργά το απόγευμα, στο αεροδρόμιο “Βασιλεύς Πύρρος” των Ιωαννίνων, όπου τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, πλαισιούμενος από κληρικούς της εκκλησιαστικής Επαρχίας του.
Αργότερα, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, επισκέφθηκε το εν Ιωαννίνοις Μετόχι της Ι. Μονής Αγίας Αικατερίνας Σινά, όπου τον υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Ηγούμενος αυτής Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Δαμιανός, με Μετοχιάτες πατέρες.
Το πρωί της επομένης, Δευτέρα, 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου και της τιμίας συνοδείας του μπροστά από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο αμέσως μετά τελέστηκε Δοξολογία.
Παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής Εξοχ. κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Εξοχ. κ. Γεώργιος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Εντιμ. κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Ελλογιμ. κ. Μωυσής Ελισάφ, βουλευτές και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και τοπικών Αρχών, και πλήθος πιστών.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους μακραίωνας ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς των Ιωαννίνων και ολόκληρης της Ηπείρου με το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας, επισημαίνοντας την βαθύτατη πίστη και τις μεγάλες ευεργεσίες προς την Εκκλησία και το Γένος, σημαντικών Ηπειρωτών.
Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων:
“Ζώντες και κινούμενοι εις μίαν εποχήν με πολλάς προκλήσεις, με νωπάς εισέτι τας συνεπείας της οικονομικής κρίσεως και με την πανδημίαν να ταλανίζη επί διετίαν και πλέον την ανθρωπότητα όλην, αναλογιζόμεθα και πάλιν την σημασίαν την οποίαν έχει η Εκκλησία μας και τον ζωτικόν ρόλον τον οποίον δύναται να διαδραματίση εις την ζωήν του λαού, ειδικώς μάλιστα κατά την σημερινήν δυσχερή συγκυρίαν. Δεν θα ήτο υπερβολή να είπωμεν ότι η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιόν μας. Όχι μόνον διότι συντρέχει εις πολλαπλάς υλικάς και λοιπάς ανάγκας του λαού, όπως άλλως τε γνωρίζετε τούτο εξ ιδίας εμπειρίας, ένεκα των ποικίλων φιλανθρωπικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του φιλευσπλάγχνου Μητροπολίτου σας, αλλά κυρίως διότι η Εκκλησία μας είναι η μόνη ήτις δύναται να βοηθήση τον άνθρωπον, ώστε να είναι χαράς πεπληρωμένος, ακόμη και όταν δεν ευημερή υλικώς, διδάσκουσα αυτόν να έχη τον νούν και την καρδίαν του προσηλωμένα εις τον Χριστόν. Και δεν λέγομεν ταύτα διά να σμικρύνωμεν το μέγεθος των αναγκών και των προβλημάτων του λαού, αλλά διά να υπενθυμίσωμεν ότι διά τον Χριστόν ουδέν αδιέξοδον, ουδεμία κρίσις, ουδεμία δυστυχία υπάρχει, η οποία να μη ευρίσκη ανάπαυσιν και λύσιν.
Ως ταπεινοί διάκονοι της μαρτυρικής Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, σας διαβεβαιούμεν ότι εις τον καθημερινόν αγώνα σας έχετε τας θερμάς ημών Πατριαρχικάς ευχάς και προσευχάς διά πάσαν προκοπήν εις τον βίον σας, κυρίως όμως διά την πνευματικήν σας πρόοδον και ψυχικήν σας σωτηρίαν. Σας διαβεβαιούμεν, επίσης, διά την εν Χριστώ καύχησίν μας, καθώς βλέπομεν τα εν Ιωαννίνοις κατά πνεύμα τέκνα μας να αγωνίζωνται σθεναρώς, διά να κρατήσουν την πίστιν και τας παραδόσεις μας, τα ιερά και τα όσια του Γένους μας. Ευχαριστούμεν πάντας υμάς, και κυρίως τον Ιερώτατον και φίλτατον αδελφόν Μητροπολίτην Ιωαννίνων κ. Μάξιμον, διά την συγκινητικήν και λίαν τιμητικήν υποδοχήν και διά τους θερμούς του λόγους, διά των οποίων απέδωκεν εις την Μητέρα Εκκλησίαν και τον Πατριάρχην του Γένους τα τροφεία τιμής και σεβασμού. Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως διά την ευλογημένην παρουσίαν ενταύθα του Μακαριωτάτου αδελφού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον οποίον ευχαριστούμεν εκ βάθους καρδίας.”
Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλεως των Ιωαννίνων, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ελλογιμ. κ. Μωυσής Ελισάφ, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και ακολούθως το Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο Περιφερειάρχης Εντιμ. κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, πλαισιούμενος από συνεργάτες του.
Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων:
“Ως ευκόλως αντιλαμβάνεσθε, πάσα ημετέρα τοιαύτη Ιεραποδημία ως Οικουμενικού Πατριάρχου εις Ήπειρον μόνον τυπική δεν δύναται να θεωρηθή. Άλλως τε, εν Κωνσταντινουπόλει, και να ηθέλομεν, ουδόλως θα ηδυνάμεθα να λησμονήσωμεν την εύγονον Ήπειρον, την κοιτίδα πολλών εκ των Μεγάλων Ευεργετών του ευσεβούς ημών Γένους, καθώς λόγω των πολλών εντεύθεν, δάκρυσι και πόνοις τον της ξενιτείας τραχύν δρόμον ακολουθησάντων και εις την ευκλεή Βασιλίδα μετακομισάντων, διεδόθη παρ΄ημίν αμέσως μετά το μαρτύριον αυτού η μνήμη του προστάτου και πολιούχου υμών Γεωργίου του νεομάρτυρος και πολλοί εκ των Ναών ημών διαθέτουν εικόνισμα περίπυστον του σπουδαίου τούτου ήρωος της πίστεως, ως επί παραδείγματι ο Άγιος Νικόλαος Τζιμπαλί και ο Άγιος Γεώργιος Πύλης Αδριανουπόλεως.
Γνωρίζομεν, εξ άλλου, κύριε Περιφερειάρχα, τον αγώνα τον οποίον δίδετε διαχρονικώς συν τοις άλλοις και υπέρ της προστασίας και διασώσεως της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής υμών κληρονομίας και ειλικρινώς συγχαίρομεν. Έχομεν την βεβαιότητα ότι η μετά του οικείου ποιμενάρχου, Ιερωτάτου αδελφού και συλλειτουργού κυρίου Μαξίμου και των εκατέρωθεν συνεργών συμπαράταξις και σύμπραξις υμών θέλει είναι εχέγγυον διά την περαιτέρω πνευματικήν και λοιπήν ανάπτυξιν και προώθησιν των απασχολούντων τον φίλτατον λαόν θεμάτων, διό και περαίνοντες την σύντομον ταύτην ημετέραν προσφώνησιν ευχόμεθα εκ κέντρου καρδίας, όπως ο μόνος Δεσπότης και Κύριος φωτίζη και οδηγή την πορείαν υμών και των υφ΄υμάς, ώστε να συνεχίσητε μετά του αυτού ζήλου την καλήν διακονίαν της Περιφερείας Ηπείρου, η δε Χάρις και το έλεος Αυτού να είναι πάντοτε βίωμά σας αναφαίρετον και πηγή εμπνεύσεως.”
Το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Βελλάς, όπου τέλεσε τον Αγιασμό στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου και της “Φάρμας Βελλάς”. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τη σύγχρονη Μονάδα και τα προϊόντα που παράγονται εκεί, ενώ ο Διευθυντής του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων Ελλογιμ. κ. Μιχαήλ Αλεξίου, ενημέρωσε για το θεματικό Ι.Ε.Κ. Βελλάς. Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος προσκύνησε στο αρχαίο Καθολικό της Μονής, και αργότερα παρεκάθησε σε γεύμα στην τράπεζα της ιστορικής Σχολής Βελλάς. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το ανακαινισμένο από την Ι. Μητρόπολη, λεγόμενο “Σπίτι της Βασίλισσας”.
_______
Φωτογραφίες:Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.