Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Зустрічі делегації ВРЦіРО з очільниками ватиканських інституцій


25 січня 2023 р. після ранкової аудієнції у Папи Римського Франциска делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій мала зустрічі з очільниками низки ключових ватиканських інституцій. Православну Церкву України представляв Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, якого супроводжував архієпископ Чернігівський Євстратій.

Першою у Апостольському палаці відбулася зустріч з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним секретарем Святого Престолу (керівником уряду), та архієпископом Полом Галлахером, Секретарем з відносин із державами (очільником дипломатичної служби). Чільні офіційні особи Святого Престолу високо оцінили досягнення ВРЦіРО в діалозі та співпраці, які є свідченням великого потенціалу релігійної спільноти України. Також вони підтвердили засудження агресії проти України, від якої страждає не лише наш народ, але яка несе загрозу для безпеки світу.

«Війна – це образа Бога, – підкреслив кардинал Паролін. – Запевняю вас, що кожного ранку, коли  ми збираємося в Держсекретаріаті, ми молимося за Україну і думаємо, як ми можемо допомогти Україні та що ми можемо зробити, щоби в Україну прийшов справедливий мир».

Звертаючись до кардинала Пароліна і архієпископа Галлахера Блаженнійший Митрополит Епіфаній сказав:

«Ваша Еміненціє, Ваша Екселенціє!

Сердечно дякуємо вам за цю зустріч. Щойно ми мали зворушливе і тепле спілкування зі Святійшим Папою Франциском. Для нас, як представників релігійної спільноти та громадянського суспільства України, важливо продовжити діалог з Апостольською столицею.

Російська агресія проти України зруйнувала не лише наші міста і села, але і завдала серйозного удару по міжнародній системі дипломатії, багатосторонніх угод і права. Росія гарантувала нам безпеку і недоторканість кордонів, ми віддали ядерну зброю, але всі ці гарантії були цинічно порушені.

Відтак політика умиротворення агресора знову довела свою згубність і безперспективність. Так само було і перед II Світовою війною. Зараз Україна захищає не лише себе і свою свободу, але і свободу та безпеку Європи. Тому нам потрібна вся допомога, яку можливо надати, в тому числі дипломатична і моральна.

Святий Престол має великий досвід міжнародної праці і тому ми сподіваємося на подальшу підтримку, щоби систему міжнародного права і безпеки, яку Росія зруйнувала і потопала, було відновлено. Ми вдячні за все зроблене Святим Престолом дотепер у досягненні цієї мети і сподіваємося на подальші кроки.

Зокрема ми вітаємо зусилля зі звільнення полонених та депортованих, особливо турбує нас доля дітей. Тисячі українських дітей насильно вивезені в Росію, їх примусово усиновлюють. Ми просимо посильного сприяння у справі повернення їх до рідних, повернення на Батьківщину.

Ми цілком підтримуємо ініціативу зі створення міжнародного трибуналу для осудження воєнних злочинів та актів геноциду, які вчинила та продовжує чинити Росія. Зло має бути викрите і осуджене для того, щоби воно не мало сили нищите мирне майбутнє нинішнього та майбутніх поколінь.

Ще раз дякую за цю зустріч та засвідчую нашу відкритість до подальшої співпраці».

Загалом під час зустрічі протягом понад години відбувся плідний обмін думками між її учасниками.

Далі, після короткої екскурсії визначними залами та каплицями Апостольського палацу, делегація Ради відвідала Дикастерію сприяння християнській єдності, де мала зустріч з її очільником кардиналом Куртом Кохом.

Окрім ознайомлення з діяльністю Ради основною темою виступів було засудження ідеології «русского міра», яка, подібно до ідеології «Ісламської держави», експлуатує релігійну риторику для виправдання терору, геноциду, агресивної війни. На шкідливості цієї ідеології та згубності її наслідків наголосили у своїх виступах Митрополит Епіфаній та Верховний Архієпископ Святослав Шевчук.

Також вони та інші виступаючі підкреслили важливу роль релігійної спільноти у зціленні духовних ран, завданих російською агресією. «Ми прагнемо миру, але миру не оманливого, а справедливого, миру, який означатиме відновлення територіальної цілісності України, відшкодування Росією завданих нею нашій країні матеріальних збитків», –  зазначив, зокрема, Предстоятель ПЦУ.

«Немає миру без справедливості» – сказав кардинал Кох, підкресливши своє співстраждання українському народу. «Що ми можемо ще зробити для вас?» – запитав він. Глава УГКЦ владика Святослав від імені Ради запросив кардинала Коха здійснити візит до України, який би став новою віхою в розвитку відносин між релігійною спільнотою України та Апостольською столицею.

З нагоди завершення Тижня молитов за єдність християн кардинал Кох підкреслив важливість такої молитви. «Христос Сам молиться за єдність, про що читаємо в Євангелії від Іоана, тож і ми маємо це робити, наслідуючи Його приклад» – сказав кардинал, висловивши радість з приводу того, що цього ж дня ввечері делегація Ради долучиться до молитви, яку з нагоди згаданого тижня звершить Папа Франциск в базиліці апостола Павла за мурами.

Завершальною в ряду зустрічей делегації з очільниками інституцій Ватикану стала вечеря з архієпископом Клаудіо Гуджеротті, колишнім Апостольським нунцієм в Україні, який нещодавно був призначений префектом Дикастерії Східних Церков.

 

Пресслужба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.