Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ο π. ΦΙΤΖΕΡΑΛΝΤ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ

Ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης Θωμάς Φιτζέραλντ. Πηγή: Θεολογική Σχολή. 
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Θωμάς Φιτζέραλντ του κλάδου της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της Ιστορικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ήταν ομιλητής στον επίσημο Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στην Ουάσιγκτον. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Chieti και Κρήτη: Δύο Ιστορικά Γεγονότα».

Ο π. Θωμάς παρουσίασε μια ενδελεχή πραγματεία επί του θέματος «Τι έχει αλλάξει στα πενήντα Χρόνια Διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών».
Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από εκατό Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί Θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ανάμεσά τους ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του διεξαγόμενου επίσημου Διαλόγου ανάμεσα σε Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμό, καθώς επίσης και ο π. Hyacintle Destivelle, του Ποντιφικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Ρώμης για την προαγωγή της ενότητας των Χριστιανών.
Ο π. Θωμάς Φιτζέραλντ, ο οποίος διετέλεσε κοσμήτωρ παλαιότερα τόσο στο Ελληνικό Κολέγιο όσο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, έχει μία μακρόχρονη συμβολή και συμμετοχή στον Θεολογικό Διάλογο τόσο με τον Ρωμαιοκαθολικισμό όσο και με τον Προτεσταντισμό.
Είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Θεολογικού Διαλόγου Βόρειας Αμερικής. Μεταξύ των ετών 1994 και 2000 αντιπροσώπευσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη της Ελβετίας. Επίσης, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Οικουμενική Κίνηση.