Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΚΥΡΙΛΛΟ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Χρυσόστομος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη και με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ανέφερε ότι «πέρασε στην ιστορία, είναι γεγονός», ενώ πρότεινε τη σύγκληση και μιας δεύτερης Μεγάλης Συνόδου και μάλιστα «λίαν συντόμως».
Παράλληλα, αποκάλυψε τις συζητήσεις που είχε με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο. Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας την τελευταία στιγμή προσπάθησε ανεπιτυχώς να τορπιλίσει τη Σύνοδο, με την αποχή του από αυτή, αλλά συμπαρασύροντας και άλλα τρία Πατριαρχεία να μην συμμετάσχουν, Αντιοχείας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος μίλησε και για το μεγάλο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, στην οποία υφίστανται ουσιαστικά δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εκείνη που ανήκει στο Πατριαρχείο της Μόσχας και εκείνη που έχει αποσχισθεί ζητούσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώριση και Αυτοκεφαλία.
Από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.
Ρωτήσαμε τον Μακαριότατο ποιες είναι οι σκέψεις του ένα χρόνο έπειτα από τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη. «Νομίζω -είπε- ότι η Μεγάλη Σύνοδος ήδη πέρασε στην ιστορία, είναι γεγονός. Δεν έχει επιλύσει όλα τα θέματα που μας απασχολούσαν και μας απασχολούν» και συμπλήρωσε «είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι λίαν συντόμως πρέπει να γίνει και δεύτερη Μεγάλη Σύνοδος η οποία να προετοιμασθεί καταλλήλως. Μας χρειάζονται όλοι, δεν περισσεύει κανείς και πρέπει με πολλή περίσκεψη, με αγάπη και ζήλο να πλησιάσει ο ένας τον άλλον ούτως ώστε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία πάση θυσία πρέπει να υπερπηδηθούν, πρέπει να λυθούν».
Αναφορικά με το αν υπήρξε καμία σύγκληση από εκείνους που δεν συμμετείχαν και συγκεκριμένα τα Πατριαρχεία, Ρωσίας, Αντιοχείας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος είπε, πως «όταν πήγα τον Νοέμβριο εις την εκδήλωση για τα εβδομήντα χρόνια του Πατριάρχου Μόσχας, παρόλο που είχαμε διαφωνήσει στη Σύναξη των Προκαθημένων τον Γενάρη του 2016 στο Σαμπεζύ στη Γενεύη, είχα ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του και του είπα ότι λυπήθηκα που δεν ήλθατε στην Σύνοδο. Βέβαια είχε εσωτερικά προβλήματα και δεν ήλθε, αλλά του είπα ότι ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί στη Σύνοδο και σας απασχολεί πρώτιστα εσάς ήταν το θέμα του Ημερολογίου.
»Εμείς στην Κύπρο τώρα τα τελευταία χρόνια κάναμε πανεπιστήμια, εσείς επί αιώνες έχετε πανεπιστήμια. Εσείς πρώτοι πήγατε στο φεγγάρι. Εχετε αστρονόμους διεθνούς φήμης και θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν για την ορθότητα του νέου Ημερολογίου και θα μπορούσατε να υπερπηδήσετε αυτό το πρόβλημα που έχει η Εκκλησία σας αυτή τη στιγμή. Ελάτε να καθίσουμε να συνεργασθούμε και οι δικοί σας να σας πουν ποιο είναι το ορθόν και να το πράξουμε. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας. Δεν σας εχτρευόμαστε. Ισως να νομίσατε ότι η Εκκλησία Κύπρου εχθρεύεται τη Μόσχα, κάθε άλλο, θέλουμε τη συνεργασία».
Εξήγησε ότι «περισσότερο γι’ αυτό πήγα, για να του πω πως αν θέλετε συνεργασία θα την έχετε. Του είπα του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου πως ‘αυτή η διάσταση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης πρέπει να σταματήσει, πρέπει να συνεργασθούμε όλοι με αγάπη’ και συμφώνησε μαζί μου».
Οταν τον ρωτήσαμε τι νομίζει ότι πρέπει να γίνει με το θέμα της Ουκρανίας όπου υπάρχουν ουσιαστικά δύο Εκκλησίες και υπάρχει αίτημα στο Φανάρι για χορήγηση Αυτοκεφαλίας, ο Μακαριότατος υπογράμμισε ότι «το θέμα της Ουκρανίας είναι το ίδιο που μας κάνουν εμάς οι Τούρκοι. Τότε με τον κομμουνισμό που όλες οι χώρες οι γύρω της Ρωσίας ετέθησαν όλοι κάτω από τον κομμουνισμό προώθησαν και τις Βαλτικές Δημοκρατίες και την Ουκρανία και στη Γεωργία δύο Επαρχίες -έγινε και πόλεμος εκεί πριν τέσσερα χρόνια-, αλλά και στις Ανατολικές Επαρχίες της Ουκρανίας που τόσος πόλεμος έγινε και χάθηκαν τόσες ζωές η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ρώσοι. Το δημοκρατικό είναι να γίνει ένα δημοψήφισμα να φανεί τι θέλει ο λαός. Αυτή τη στιγμή σ’ αυτές τις Επαρχίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ρώσοι».
Συμπλήρωσε πως «λυπούμαστε που έχει γίνει αυτό το πράγμα αλλά το ήξεραν ότι το ογδόντα τοις εκατό του πληθυσμού ήταν Ρώσοι».
Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σε δύσκολη θέση, καθότι η μια μερίδα ζητάει Αυτοκεφαλία, η άλλη να είναι προσαρτημένη στη Μόσχα, τι πρέπει να γίνει;», ο Μακαριότατος απεκάλυψε πως «εγώ ο ίδιος κάλεσα τον Ουκρανό πρέσβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και του είπα δεν είναι σωστό η πολιτεία να ανακατεύεται στα της Εκκλησίας και να βγάζει νόμους, αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την ίδια τη χώρα και για τον Ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας. Να καλέσετε και την επίσημη Εκκλησία που είναι κάτω από το Πατριαρχείο Μόσχας και τους Σχισματικούς να τα βρουν και είμαι σίγουρος ότι κάποτε θα πάρει Αυτοκεφαλία, πότε θα την πάρει δεν μπορώ να ξέρω».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «εγώ θέλω να είμαι δίκαιος, οι Ρώσοι εκεί στο Κίεβο στον ποταμό βαπτίσθηκαν, οι θρησκευτικές ρίζες των Ρώσων είναι εκεί. Αλλά και Αυτοκεφαλία να πάρει η Ουκρανία, εκεί στο Κίεβο πρέπει να γίνει μία νησίδα η οποία θα υπάγεται στον Μόσχας, θα είναι Εξαρχία και θα υπάρχει πάντοτε Μητροπολίτης Εξαρχος εκεί και θα υπάγεται στη Μόσχα, διότι είναι οι θρησκευτικές τους ρίζες και πρέπει να σεβόμεθα. Είναι μεγάλη χώρα η Ουκρανία, έχει τόσο πληθυσμό και σίγουρα πρέπει να γίνει Αυτοκεφαλία, αλλά όχι βεβιασμένα πράγματα, αυτή είναι η άποψή μου».