Το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε διαδικτυακά από τη Θεολογική Σχολή “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυσή της.
Η συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου στους εορτασμούς της σημαντικής αυτής επετείου για τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ του Λιβάνου σηματοδότησε την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθότι για πρώτη φορά ο Ποιμενάρχης της πέμπτης ηπείρου προσεκλήθη και συμμετείχε σε μια τέτοιου υψηλού χαρακτήρα εκδήλωση της Αντιοχειανής Εκκλησίας.
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ανέπτυξε το θέμα: “Βιοηθικές προκλήσεις κατά την αρχή της ζωής και η Ορθόδοξη Εκκλησία”. Εξετάζοντας τα ζητήματα των εκτρώσεων μετά από βιασμό ή αιμομιξία, ή όταν τα αποτελέσματα του προγενετικού ελέγχου δεν είναι τα αναμενόμενα, αναλύοντας ακόμη τις προκλήσεις που προκύπτουν από την έρευνα και χρήση των βλαστικών κυττάρων, καθώς και τις πρακτικές της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους αυτών των θεμάτων, με κριτήρια που αντλούνται από τη θεολογία του προσώπου και την αξία του εμβρύου. “Η προσέγγιση των ζητημάτων της αρχής της ζωής υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης Βιοηθικής σημαίνει προσέγγιση του ανθρώπου και των αναγκών του με απόλυτο σεβασμό και άπειρη φιλανθρωπία, θεωρώντας το έμβρυο ως εικόνα Θεού”, τόνισε, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας “ότι βασικός στόχος της Ορθόδοξης Θεολογίας είναι να ενώνεται ο άνθρωπος με τον Θεό και να συνειδητοποιεί ότι είναι δημιούργημα με αιώνια προοπτική”.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σύγχρονου ανθρώπου, επισήμανε ωστόσο ότι και οι λύσεις που προτείνονται πρέπει να βασίζονται σε ηθικά και πνευματικά κριτήρια. “Γι᾽ αυτό η Εκκλησία”, συμπλήρωσε, “δεν επιθυμεί να επιβάλλει ένα καλό, όπως αυτή το κρίνει και το στοιχειοθετεί, αλλά περιγράφει το ήθος, δημιουργεί τα κριτήρια και κατόπιν καλεί τον καθένα από μας να αξιολογήσει τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις”.
Υπενθυμίζεται ότι το βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταπτυχιακές σπουδές του στη Χριστιανική Ηθική, στην Ιστορία Επιστημών και στη Βιοηθική, καθώς επίσης και Διδακτορικό Δίπλωμα, με θέμα την κλωνοποίηση, το οποίο έλαβε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ίδρυσε και διευθύνει την Εκδοτική Σειρά “Παντοδαπά της Βιοηθικής” που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει εκδώσει ήδη τους τρεις πρώτους τόμους, ενώ από το 2018 είναι Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μετά από την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας απάντησε στα αγγλικά σε σειρά ερωτημάτων, που ετέθησαν από το κοινό που παρακολούθησε τη διαδικτυακή εκδήλωση και αφορούσαν σε διλήμματα τα οποία ανακύπτουν σε θέματα Βιοηθικής.
Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια για την πρόοδο, τόσο της Θεολογικής Σχολής, όσο και του Πατριαρχείου Αντιοχείας γενικότερα, ενώ μετέφερε και τις πατρικές και πατριαρχικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.