Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

«Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ»

 
                                «Η ένωση των πιστών θα γίνει με την αδελφοποίηση των Ρουμάνων»

 Orthodoxia News Agency

Μία συνάντηση με θέμα «Ρουμανική Ποιμαντική Φροντίδα στα σύνορα της χώρας» διοργανώθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Οι Επίσκοποι της Ουγγαρίας και της Νότιας Βεσσαραβίας μίλησαν για το καθήκον των Ρουμάνων να υποστηρίξουν τους αδελφούς τους έξω από τα σύνορα της χώρας.

«Η ένωση των πιστών θα δημιουργηθεί με την αδελφοποίηση των Ρουμάνων και όχι με πολιτικά μέσα» τόνισε ο Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν.

Ο Επίσκοπος  Ουγγαρίας κ. Σιλουανός έθεσε το ζήτημα της χριστιανικής Ορθόδοξης ποιμαντικής φροντίδας σε μια χώρα με έντονη εθνικιστική φλέβα, όπου, όπως στον πρώην σοβιετικό χώρο, υπάρχει η τάση να εξομοιώνονται οι ντόπιοι με άλλες εθνικότητες. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της εθνικής ιδιαιτερότητας και της ταυτότητας της πίστης.

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι της αρχαιότητας των Ρουμάνων που ζουν στο σημερινό έδαφος της γειτονικής Ουγγαρίας είναι το γεγονός ότι έχουν τις πιο επιβλητικές εκκλησίες, ανέφερε ο Ιεράρχης.

Πρόσθεσε ότι η αφιέρωση της χρονιάς του 2021 από το Πατριαρχείο Ρουμανίας στην Ρουμανική διασπορά αποτελεί πραγματική βοήθεια για κοινότητες στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενωθούν με τους Ρουμάνους της χώρας.

Οι δύο Ιεράρχες ανέπτυξαν την ιστορία των περιοχών που διακονούν σε σχέση με το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

«Η ένωση της Βεσσαραβίας με τη Ρουμανία δεν θα επιτευχθεί μέσω της πολιτικής βούλησης, αλλά μέσω της αδελφοποίησης μεταξύ Ρουμάνων» δήλωσε ο Επίσκοπος της Νότιας Βεσσαραβίας. «Ο δεσμός συγγένειας, η ιθαγένεια, οι σχέσεις μεταξύ ενοριών, οι αμοιβαίες επισκέψεις, η ομιλία της ίδιας γλώσσας και η διδασκαλία στα ρουμανικά και με ρουμανικά εγχειρίδια είναι απαραίτητα για το σκοπό αυτό» πρόσθεσε.

Ο Επίσκοπος κ. Βενιαμίν τόνισε επίσης τον σημαντικό πολιτιστικό ρόλο της Εκκλησίας. Συμπερασματικά, οι συμμετέχοντες είχαν ως στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων του Βουκουρεστίου και εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.