Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

 

                                    Το Πατριαρχείο Αντιοχείας για το ζήτημα του εμβολίου

 Orthodoxia News Agency

«Η Εκκλησία θεωρεί ότι το ζήτημα του εμβολιασμού δεν αποτελεί ειδικότητα του πεδίου των θεολογικών και πνευματικών μελετών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Αντιοχείας. 

Όπως σημειώνεται, το Πατριαρχείο προέβη σε αυτή την ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της Covid-19, που ταλαιπωρεί τον κόσμο σήμερα, και την παραγωγή των εμβολίων, που έχουν ανοίξει ένα πεδίο συζητήσεων για το αν είναι αποτελεσματικά ή όχι.

«Κάθε πιστός έχει το δικαίωμα να πάρει αυτή την απόφαση σε συνεννόηση με τον γιατρό του», υπογραμμίζεται, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για οποιαδήποτε πολιτική ή εμπορική εκμετάλλευση του θέματος των εμβολίων, ειδικά κατά της παρακράτησής τους από συγκεκριμένους κύκλους και της διανομής τους με τρόπο που αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων».

Η Εκκλησία της Αντιόχειας, μετά από συνεννόηση μεταξύ του Προκαθημένου της, Πατριάρχου κ.κ. Ιωάννου, με τους Ιεράρχες διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Στην Ποιμαντική Επιστολή που εκδόθηκε το 2019, η Εκκλησία επαναβεβαίωσε «την ιερότητα της ζωής και την αναγκαιότητα σεβασμού της παράλληλα με την εμπιστοσύνη της στην επιστημονική εξέλιξη». Στο ίδιο πλαίσιο και πιστεύοντας στον βασικό ρόλο, που διαδραματίζει η επιστημονική πρόοδος σε όλη την διάρκεια των αιώνων, η Εκκλησία ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα και τους επιστήμονες, και ευλογεί κάθε σωστή πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και ανακουφίζει την ανθρώπινη ταλαιπωρία. Ως εκ τούτου, προσεύχεται για όλους εκείνους που εργάζονται, για να προστατεύσουν και να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών, των επιστημόνων, των ιατρών, των νοσηλευτών, και όλων των εργαζομένων υγείας στα νοσοκομεία. Η ίδια προσεύχεται για την προστασία τους, καθώς, ειδικά σε αυτή την πανδημία, επέδειξαν μοναδική αφοσίωση, συνεχή επαγρύπνηση, και ηρωική αυτοθυσία. Μακάρι ο Θεός να τους ενισχύσει με τη χάρη Του. Ας είναι πιστοί συνάδελφοι με τον Χριστό μας, τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας. Η Εκκλησία προσεύχεται, επίσης, για τη θεραπεία όλων των αρρώστων, τη φροντίδα των οικογενειών τους και την ανάπαυση των ψυχών όσων αναχώρησαν με την ελπίδα της ανάστασης και της αιώνιας ζωής.

2. Αφού οι επιστήμονες έχουν ετοιμάσει ένα σύνολο εμβολίων για τη νόσο Covid-19 και εξετάζουν διάφορες ιατρικές αναφορές και συμβουλεύονται τους ειδικούς, η Εκκλησία θεωρεί ότι το ζήτημα του εμβολιασμού δεν αποτελεί ειδικότητα του πεδίου των θεολογικών και πνευματικών μελετών, αλλά μάλλον του τομέα των ιατρικών επιστημών και των αρχών της. Αποτελεί προσωπική επιλογή. Κάθε πιστός έχει το δικαίωμα να πάρει αυτή την απόφαση σε συνεννόηση με τον γιατρό του.

3. Αυτή η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ζωή, καθώς οι ειδικοί δεν έχουν βρει ακόμη θεραπεία γι’ αυτήν παρά την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, η οποία ελπίζουμε να είναι αποτελεσματική. Έτσι, η Εκκλησία εφιστά την προσοχή των πιστών της στη σημασία της συνέχισης της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές, πριν ή μετά τον εμβολιασμό, προκειμένου να διατηρηθεί περαιτέρω η ασφάλεια της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι τα παρόντα εμβόλια έγιναν σε χρόνο ρεκόρ με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τεχνολογική πρόοδο, τις συντονισμένες επιστημονικές προσπάθειες και την προμήθεια απαραίτητων πόρων.

4. Η Εκκλησία προειδοποιεί για οποιαδήποτε πολιτική ή εμπορική εκμετάλλευση του θέματος των εμβολίων, ειδικά κατά της παρακράτησης τους από συγκεκριμένους κύκλους και της διανομής τους με τρόπο που αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων.

5. Η Εκκλησία καταλαβαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές υπάρχουσες απόψεις, που προκύπτουν από φόβους και ανησυχίες που διασπείρονται στα μέσα ενημέρωσης, σε μια ατμόσφαιρα φόβου, άγχους και εκφοβισμού. Αυτή την ατμόσφαιρα προκαλεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος της δημόσιας υγείας και οι πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν και εξακολουθούν να ασκούνται. Κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με βάση την επιθυμία τους να διατηρήσουν το δώρο της ζωής, αλλά χωρίς να παραμελούν την πίστη και το πνευματικό τους υπόβαθρο. Η Εκκλησία επιβεβαιώνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές γνώμες και τις διάφορες θέσεις τους, παραμένουν παιδιά της. Τους καλεί να διατηρήσουν το δεσμό της ειρήνης, της ενότητας και της αγάπης που μας φέρνει κοντά στον Χριστό.

6. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα προληπτικά μέτρα και οι εμβολιασμοί είναι ευεργετικά για τη σωματική μας ασφάλεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία της πνευματικής μας ασφάλειας, μεταξύ μας και του Θεού, των συνανθρώπων μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ζούμε σε αποξένωση από τον Θεό, σε μια σύγκρουση με τον αδελφό μας και σε μια εισβολή στο ζωτικό μας περιβάλλον μέσω μιας αχόρταγης κατανάλωσης των πόρων του. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με την αλλαγή συμπεριφοράς μας μέσω της ειλικρινούς μετάνοιας, την επιστροφή στο Θεό με προσευχή και μια ζωή μετάληψης και λειτουργίας. Πρέπει να απαρνηθούμε ό, τι βλάπτει τον εαυτό μας, τον αδερφό μας και το περιβάλλον μας. Καλούμαστε να ζήσουμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, είμαστε ευγνώμονες για τα δώρα και τα ελέη του Θεού και αναφλέγουμε την ελπίδα μας μέσω της ανάγνωσης των Αγίων Γραφών, των βίων των αγίων και των διδασκαλιών τους. Η μόνιμη συντροφιά με τον Θεό και όλους τους αγίους του υποκινούν τον αγωνιστή της εκκλησίας να ενταχθεί στη θριαμβεύουσα εκκλησία.

7. Τέλος, η χαρά που έρχεται από την πεποίθησή μας ότι ο Χριστός είναι μαζί μας μέχρι το τέλος του χρόνου μας κάνει συντρόφους στο δρόμο με τους Πατέρες μας, που ακολούθησαν τον δρόμο του αγώνα σε κάθε χρόνο και τόπο. Αυτή η χαρά μας ενισχύει μπροστά σε κάθε κακό και ανομία, και μας κάνει να τους συμπαρασταθούμε, με τη χάρη του Θεού και μέσω συντονισμένων προσπαθειών, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο ταξίδι μας, ώστε ο Θεός να δοξασθεί με τα λόγια και τις πράξεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.