Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΟΜΙΛΙΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 


Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Καταπέλτης ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Σταϊνμάιερ.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, παρέστη στην πρώτη ημέρα της 11ης Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών που διεξάγεται στην Καρλσρούη, και τα όσα δήλωσε θα πρέπει να χτυπήσουν “καμπανάκι” στις πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Ο Φ. Σταϊνμάιερ τόνισε αρχικά ότι είναι χαρούμενος που η πρώτη συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια, διεξάγεται στη Γερμανία.

Τόνισε δε τη θέση της Γερμανίας, ότι ο αντισημιτισμός παραμένει πάντα μια ιδεολογία μίσους και εξτρεμισμού, και ότι η ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία αλλά και σε όλο τον κόσμο, αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις Εκκλησίες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Όπως τόνισε, η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας δικαιολογεί και στηρίζει τον πόλεμο της πολιτικής της ηγεσίας στην Ουκρανία.

“Οι ηγέτες της Ρωσικής ΕΚκλησίας οδηγούν όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία τους σε έναν επικίνδυνο και λάθος δρόμο, που έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύουν. Δικαιολογούν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενάντια στους δικούς τους και στους δικούς μας αδελφούς και αδελφές.

Πρέπει να μιλήσουμε και εδώ, σε αυτή την αίθουσα, σε αυτή τη Συνέλευση, ενάντια σε αυτή την προπαγάνδα που στοχεύει στην ελευθερία και στα δικαιώματα των πολιτών μιας άλλης χώρας, αυτόν τον εθνικισμό που αυθαίρετα ισχυρίζεται ότι τα αυτοκρατορικά όνειρα μιας δικτατορίας για ηγεμονία είναι θέλημα Θεού”.

Και συνέχισε ο Γερμανός πρόεδρος: “πόσα παιδιά, γυναίκες, άνδρες, έχουν γίνει θύματα αυτού του μίσους και της εγκληματικής βίας. Βομβαρδισμοί και στοχευμένες επιθέσεις σε αστικά κτήρια, σε πολυκατοικίες, σε νοσοκομεία, σε εμπορικά κέντρα, σε σταθμούς και δημόσιους χώρους. Εγκλήματα πολέμου που γίνονται μπροστά στον κόσμο.

Εδώ σήμερα, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Πρέπει να το πούμε με το όνομα του. Να το καταγγείλουμε. Πρέπει ως χριστιανική κοινότητα, να δώσουμε τη δέσμευση μας για την αξιοπρέπεια και για την ασφάλεια και την ελευθερία της Ουκρανίας”.

Ο Φ. Σταϊνμάιερ ευχαρίστησε ξανά την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας που βρίσκεται στη Συνέλευση.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας εδώ σήμερα. Το γεγονός ότι είναι εδώ, δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο. Περιμένω από τη Συνέλευση να μην τους χαριστεί για αυτόν τον βίαιο πόλεμο και στην κριτική του ρόλου των ηγετών της εκκλησίας τους. Ναι, οι Χριστιανοί καλούνται και πάλι να γίνουν γεφυροποιοί. Αυτό είναι και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα μας. Αλλά το χτίσιμο γεφυρών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα μας, απαιτεί προθυμία και από τις δύο πλευρές.

Μια γέφυρα δεν μπορεί να κατασκευαστεί αν η μία πλευρά γκρεμίσει τους στύλους που τη στηρίζουν. Εν όψει της Συνέλευσης, εκφράστηκε η άποψη ότι ο διάλογος τουλάχιστον θα μπορούσε να καταστεί δυνατός. Ναι, αλλά ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Ο διάλογος πρέπει να φέρει στο φως αυτό που συμβαίνει. Ο διάλογος πρέπει να επιστήσει την προσοχή στην αδικία, πρέπει να εντοπίσει τα θύματα και τους θύτες, και τους υποστηρικτές τους.

Ωστόσο ο διάλογος που δεν προχωράει πέρα από τα ευχολόγια και τις ασαφείς γενικεύσεις, μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να γίνει πλατφόρμα δικαίωσης και προπαγάνδας. Τι είδους διάλογο θα κάνουμε εδώ; αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει η ΣΥνέλευση και η στάση της Γερμανίας -Μιλάω επίσης εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- είναι σαφής σε αυτό”.

Ο Γερμανός πρόεδρος συνέχισε ακόμη λέγοντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες Ρώσοι Ορθόδοξοι ιερείς οι οποίοι δημοσίως έχουν αντιταχθεί στον πόλεμο και έχουν πάρει θέση παρά τις απειλές από το καθεστώς Πούτιν.

“Απευθύνομαι σε αυτά τα γενναία άτομα, το παράδειγμα των οποίων μας θυμίζει την ευθύνη των θρησκειών για την ειρήνη: παρόλο που δεν μπορείτε να είστε εδώ τώρα και να μιλήσετε, σας ακούμε. Μακάρι η φωνή σας να βρει ηχώ και σε αυτή τη Συνέλευση”.

Αναφερόμενος ξανά στην ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας, τόνισε πως έχει ευθυγραμμιστεί με τα εγκλήματα του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε δε ότι αυτή η ολοκληρωτική ιδεολογία, μεταμφιεσμένη ως θεολογία, οδήγησε στην καταστροφή πολλών θρησκευτικών χώρων στην ουκρανική επικράτεια.

“Κάθε Χριστιανός που έχει ακόμη την πίστη του, το μυαλό του και τα λογικά του, δεν μπορεί να δει το Θέλημα του Θεού σε όλο αυτό”, υπογράμμισε.

Photo: Albin Hillert/WCC

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.