Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

 
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ευλογεί την επιθετικότητα – ομιλία του Μητροπολίτη Ευστρατίου στη Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτη Ευστρατίου στη συνεδρίαση της Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Ο 45χρονος ιερέας Ροστισλάβ Ντουνταρένκο ήταν ιερέας της ενορίας στο χωριό Γιασνογορόντκα, 40 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Βοηθούσε τους πολίτες εθελοντές, που έστηναν οδόφραγμα στην είσοδο του χωριού τους. Όταν οι ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν άοπλους πολίτες, ο πατήρ Ροστισλάβ σήκωσε τον σταυρό πάνω από το κεφάλι του προσπαθώντας να τους προστατεύσει. Εκείνη την στιγμή πυροβολήθηκε. Ήταν 5 Μαρτίου 2022, δύο εβδομάδες αφότου η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε ένα απρόκλητο πλήρους κλίμακας πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Τους τελευταίους έξι μήνες, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 376 παιδιά, 15 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες και ένας απρόκλητος πόλεμος πλήρους κλίμακας συνεχίζεται τη στιγμή, κατά την οποία μιλάμε.
Αγαπητοί συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι της Συνέλευσης!
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!
Πρώτον, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την απόφαση σας να προσκαλέσετε εκπροσώπους των διαφόρων Εκκλησιών της Ουκρανίας να ενωθούν μαζί σας σήμερα και να μας επιτρέψετε να μοιραστούμε τον πόνο μας.
Η χριστιανική ιστορία της Ουκρανίας πηγαίνει πίσω στην αποστολική εποχή, όταν ο απόστολος Ανδρέας έφερε για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο στα εδάφη μας – στην Κριμαία και κατά μήκος του Δνείπερου.
Για περισσότερα από χίλια χρόνια, από το Βάπτισμα των κατοίκων της πρωτεύουσας μας, της πόλης του Κιέβου, που διέταξε ο ηγεμόνας του αρχαίου Ουκρανικού κράτους, ο άγιος Πρίγκιπας Βολοντίμιρ, η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας τηρεί την χριστιανική του πίστη.
Σύμφωνα με τα τελευταία κοινωνιολογικά δεδομένα, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των Ουκρανών αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί, σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτούς, πάνω από το 50 τοις εκατό ταυτίζονται με την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ σήμερα.
Δυστυχώς, παρά αυτή την αρχαία και μοναδική Ουκρανική χριστιανική παράδοση, παρά την ποικιλομορφία των χριστιανικών δογμάτων, που υπήρχε από καιρό στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί δεν είχαν τη δική τους φωνή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για δεκαετίες. Μιλούσαν για εμάς χωρίς εμάς.
Σας ευχαριστούμε, που μας δώσατε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκ μέρους μας σήμερα και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!
Τα τραγικά γεγονότα του πολέμου, που η Ρωσία εξαπέλυσε και διεξάγει βάναυσα εναντίον του λαού μας, σαφώς απαιτούν αλλαγές. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για πλήρη ένταξη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και εκ μέρους εκατομμυρίων πιστών, που ενώνονται σε περισσότερες από 7.000 ενορίες, σας ζητάμε να υποστηρίξετε το αίτημα μας.
Για περισσότερους από τρεις αιώνες η Ρωσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια η Σοβιετική Ένωση προσπάθησαν να διαγράψουν την ταυτότητα του Ουκρανικού λαού. Η γλώσσα μας απαγορεύτηκε για χρήση και μελέτη, η Εκκλησία μας προσαρτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως όργανο αυτοκρατορικής πολιτικής.
Ένα από τα θέματα της τρέχουσας Συνέλευσης είναι η μοναδικότητα και η πρωτοτυπία. Για αιώνες η αυτοκρατορική Ρωσία ήθελε να στερήσει από τον Ουκρανικό λαό την ταυτότητα μας. Ο αναγνωρισμένος στόχος του τρέχοντος πολέμου, τον οποίο διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, είναι ένας - «αποουκρανοποίηση της Ουκρανίας». Η Ρωσία συνεχίζει, όπως εδώ και αιώνες, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία και τη ρητορική της αποικιοκρατίας, για να μας καταστρέψει.
Αλλά παλεύουμε με επιτυχία για την ελευθερία μας, για το ανεξάρτητο μέλλον μας. Η αλήθεια είναι στο πλευρό του Ουκρανικού λαού. Και, όπου είναι η αλήθεια, υπάρχει ο Θεός, και, όπου είναι ο Θεός, υπάρχει η νίκη.
Είναι αδύνατο να πω όλα, όσα θέλω και έχω να πω σε μια σύντομη ομιλία, αλλά προσεύχομαι, ότι τις μέρες, που θα είμαστε εδώ, και τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να ακούσω και να μιλήσω, να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις και να συνεργαστώ με όλους.
Στην αρχή της συνάντησης μας αναφέρθηκε η παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Αυτή η παραβολή είναι μια έκκληση να είσαι ελεήμων σε κάποιον, που δεν γνωρίζεις αλλά που χρειάζεται βοήθεια και προστασία. Σήμερα οι Ουκρανοί δέχονται επίθεση από ληστές. Πολλοί από εσάς δεν ξέρετε πολλά για εμάς και για κάποιους είμαστε τόσο ξένοι, όσο οι Σαμαρείτες για τους Εβραίους. Ωστόσο, εμείς, οι Χριστιανοί της Ουκρανίας, και γενικά ο Ουκρανικός λαός, χρειαζόμαστε και ζητάμε από τον καθένα σας έλεος, προσευχές και πρακτική βοήθεια. Μην προσπερνάτε τα βάσανα και τον πόνο μας, όπως ο ιερέας και ο Λευίτης από την παραβολή!
Είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλους, όσοι έχουν ήδη δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν την καλοσύνη του Σαμαρείτη στους Ουκρανούς. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προσευχή για μια δίκαιη ειρήνη και τη νίκη της αλήθειας στην Ουκρανία. Παρακαλώ – συνεχίστε να προσεύχεστε. Οι προσευχές των δικαίων μπορούν να μετακινήσουν βουνά.
Σας ευχαριστούμε για την ανθρωπιστική βοήθεια, για τη βοήθεια σας στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τόσα πολλά χρειάζονται τώρα και τόσα θα χρειαστούν στο μέλλον, για να ξαναχτιστούμε μετά τον πόλεμο! Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και θα είμαστε ευγνώμονες για οποιαδήποτε υποστήριξη.
Και αυτό, που μπορείτε να κάνετε, για να βοηθήσετε την Ουκρανία αυτή τη στιγμή, είναι να δείτε την αλήθεια και να παλέψετε για αυτήν. Είμαστε ευγνώμονες στην ηγεσία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για τη δημόσια υποστήριξη τους προς την Ουκρανία από την αρχή της πλήρους κλίμακας επιθετικότητας της Ρωσίας, ιδίως μέσω μιας έκκλησης προς τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ευλογεί την επίθεση, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δικαιολογεί εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας. Ελπίζουμε, ότι η Συνέλευση θα μπορέσει να βρει τα κατάλληλα λόγια και ενέργειες, για να συνεχίσει να είναι μάρτυρας της αλήθειας.
Είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου στο Κίεβο και πιστεύουμε, ότι ο πιο εντατικός διάλογος μας θα είναι χρήσιμος, ένας διάλογος όχι για λόγους κοινοτοπιών ή για να δικαιολογήσει το κακό μέσω της προπαγάνδας αλλά για την επιβεβαίωση αυτών των αρχών της αλήθειας και της αγάπης για την ειρήνη, που είναι θεμελιώδεις για αυτό το Συμβούλιο.
Εκ μέρους του Προκαθήμενου μας Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Επιφανίου και εκατομμυρίων πιστών Ουκρανών Χριστιανών, μεταφέρω τα συγχαρητήρια μας. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους με καλούς καρπούς εργασίας στο όνομα Του!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.