Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΖΩΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


 Τζέιμς Μάρτιν (Fr. James Martin, SJ)  English  |  ру́сский

Μια από τις πιο εποικοδομητικές και γόνιμες συνεργασίες μεταξύ Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών, και Προτεσταντών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κίνημα υπέρ ζωής, το οποίο για πάνω από 40 χρόνια έχει προσπαθήσει να δώσει ζωντανή μαρτυρία στο Χριστιανικό μήνυμα ότι κάθε ζωή είναι ιερή, αρχίζοντας από την ζωή ενός βρέφους στην μήτρα. Ενώ κάθε Χριστιανική παράδοση περιλαμβάνει και ορισμένα άτομα που κακολογούνε και κρίνουν ο ένας τον άλλον, σ ’αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα σχεδόν όλοι έχουν συνασπιστεί, και συνεργάζονται πιστά για το κίνημα «υπέρ ζωή» (prolife).
Αλλά εάν πραγματικά πιστεύουμε πως το ανθρώπινο ον είναι ιερό, και θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα αυτού το οικουμενικού οράματος, τότε πρέπει όλοι μας να αφήσουμε πίσω τις διαιρέσεις της κομματικής πολιτικής και να φέρουμε το κίνημα υπέρ ζωής στο αναπόφευκτο του πέρας. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζουμε την ιερότητα κάθε ζωής, όχι μόνο αυτών στην μήτρα.
Σιγά σιγά οι Χριστιανοί όλων των παραδόσεων έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι για να είμαστε πραγματικά υπέρ ζωής πρέπει να είμαστε επίσης και υπέρ κοινωνικής δικαιοσύνης.
Εάν μου επιτρέπετε, θα μιλήσω από προσωπικής απόψεως. Το να είναι κάποιος υπέρ-ζωή δεν σημαίνει μόνο να είναι ενάντια στην έκτρωση. Δεν πρέπει να παλεύουμε μόνο για την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος και της ανθρώπινης ψυχής από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά και για την αξιοπρέπεια του ίδιου ανθρώπου και της ίδιας ψυχής μέχρι το τέλος της ζωής τους. Γιατί η ζωή δεν τελειώνει με τον τοκετό. Κάποιος που είναι πράγματι υπἐρ ζωής είναι υπέρ της όλης ζωής, υπέρ κάθε σταδίου ζωής, και υπέρ κάθε σταδίου ζωής για κάθε άνθρωπο. Κι αυτό γιατί κάθε ζωή είναι ιερή, επειδή κάθε ζωή έχει δημιουργηθεί από τον Θεό.
Το να είμαι υπέρ-ζωή σημαίνει ότι υποστηρίζω οτιδήποτε θα βοηθήσει οποιονδήποτε άνθρωπο ανά τον κόσμο να ζήσει την ζωή του με υγεία, ευτυχία, και ικανοποίηση.
Αυτό σημαίνει ότι είμαι υπέρ της φροντίδας των απόρων, υπέρ μισθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, υπέρ της οικονομικά προσιτής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπέρ κατάλληλης στέγασης, υπέρ ενός ανθρώπινου εργασιακού περιβάλλοντος, υπἐρ ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπἐρ υπηρεσιών παιδικής μέριμνας, και υπέρ περίθαλψης των ηλικιωμένων και των ασθενών. Σημαίνει ότι υποστηρίζω την φροντίδα και την περίθαλψη για τους περιθωριοποιημένους ανάμεσά μας: τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους εκτοπισμένους, τους άστεγους, τους ανέργους, τους αναπήρους, τις ανύπαντρες μητέρες, τις κακοποιημένες γυναίκες, τις καταδιωκόμενες μειονότητες, και γενικά όλους αυτούς που αισθάνονται αποκλεισμένοι, χλευασμένοι, μόνοι, περιφρονημένοι, ή φοβισμένοι.
Αυτό σημαίνει ότι όταν μια οποιοδήποτε ομάδα ανθρώπων (όπως πρόσφατα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες) διώκεται η γίνεται στόχος επιθέσεων, αισθάνομαι πως έχω ευθύνη να μιλήσω όσο δύναμαι. Ξέρω ότι έχω μόνο μία φωνή, αλλά πρέπει να την υψώσω. Είμαι κατά της σιωπής, ειδικά ενόψει των αδικιών που υποφέρουν οι εν Κυρίω αδελφοί και αδελφές μας.
Σημαίνει ότι είμαι κατά του βασανισμού, γιατί θίγει βαθύτατα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαι κατά της θανατικής ποινής, που είναι η μεγαλύτερη προσβολή στην ανθρωπότητα των ενήλικων. Είμαι κατά της κακομεταχείρισης και της κακοποίησης στις φυλακές. Είμαι κατά του πόλεμου, και δεν πιστεύω πως είναι μια αποδοτική η αποτελεσματική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων.
Σημαίνει επίσης ότι είμαι, ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα, κατά της βίας, και ειδικά της βίας κατά των εθνικών, θρησκευτικών, η σεξουαλικών μειονοτήτων.
Σημαίνει ότι σέβομαι τη ζωή κάθε πλάσματος, και επομένως πιστεύω πως πρέπει να φροντίζουμε τον κόσμου στον οποίο ζούμε, και να προστατεύουμε όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την όλη δημιουργία.
Σημαίνει ότι είμαι υπέρ της ειρήνης, υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της συμφιλίωσης.
Όσα περισσότερα χρόνια είμαι ιερέας, όσο πιο πολύ χρόνο ζω σ ‘αυτήν την γη, όσο πιο πολύ προσεύχομαι, ακούω, και παρατηρώ Χριστιανούς άλλων παραδόσεων, τόσο πιο πολύ πείθομαι πως η ζωή είναι κάτι το απερίγραπτα όμορφο και άγιο.
Προσεύχομαι ότι ο οικουμενισμός του κινήματος υπέρ ζωής θα προχωρήσει στην επόμενη φάση- την διακήρυξη του ζωοδόχου μηνύματος του Ευαγγελίου, που είναι όχι μόνο υπέρ ζωής, αλλά υπέρ όλης και των όλων ζωής.

Ο π. Τζέιμς Μάρτιν είναι Ιησουΐτης ιερέας και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αμερική».
To ιστολόγιο Δημόσια Ορθοδοξία επιδιώκει να προωθήσει συζήτηση και συνδιάλεξη, παρέχοντας ένα φόρουμ για διαφορετικές απόψεις σε σχέση με σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Οι απόψεις που εκφράζονται σ’ αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά του συγγραφέως και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των εκδοτών, των μεταφραστών, ή του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδώ.