Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 30 ετών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Αυτή η επίσκεψη καθίσταται ιστορική όχι μόνον επειδή τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας συμπίπτουν χρονικά με τα 30 χρόνια της Πατριαρχικής διακονίας του Παναγιώτατου αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωτοιεράρχη στην Ουκρανία μετά την ένωση των ορθοδόξων της Ουκρανίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Επιπλέον βάρος στην σημαντική επίσκεψη δίνει το γεγονός της τεράστιας αντίστασης που προέβαλαν οι εχθροί της Ουκρανίας και οι εχθροί της ενότητας της παγκόσμιας ορθοδοξίας, οι οποίοι κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες για την τρομοκράτηση, τον εκβιασμό, τις απειλές και άλλες μεθόδους, με τις οποίες το Κρεμλίνο επιχείρησε να παρεμποδίζει την άφιξη του Βαρθολομαίου στο Κίεβο. Κόντρα σε όλες τις προσπάθειες της Μόσχας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε. Και αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα.
Αλλά κατά τη διάρκεια της ίδιας της επίσκεψης κατέστη σαφές ότι η αγάπη, με την οποία Οικουμενικός Πατριάρχης φροντίζει για την Ουκρανία, τον λαό της και τη νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, δεν μπορεί να ισοπεδωθεί από τις πιο ύπουλες προθέσεις και ενέργειες της εχθρικής Ρωσίας. Η αληθινή αδελφοσύνη και ενότητα στην προσευχή άντεξαν στην πίεση του καθεστώτος Πούτιν και έδωσαν πολλούς λόγους για ειλικρινή χαρά.
Αντιπαράθεση του Κρεμλίνου στην επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ουκρανία
Θα σας θυμίσουμε ότι ήδη από την αρχή του χρόνου, ορισμένοι εγχώριοι απολογητές του Κρεμλίνου, μεταξύ των οποίων και φιλο-ρώσοι βουλευτές, έγραψαν επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην οποία -με τη μορφή τελεσίγραφου- προέτρεψαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας και της Ουκρανικής Εκκλησίας και να μην επισκεφθεί την Ουκρανία.
Μετά από λίγο καιρό άρχισε να σχηματίζεται «δύναμη κρούσης» της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας και άλλων φιλορωσικών δυνάμεων. Ως αιχμή του δόρατος για τις κινητοποιήσεις κατά του Πατριάρχη εμφανίστηκε η «οργάνωση πιστών» «Miriani». Οι «Miriani» έκαναν μια σειρά από κινητοποιήσεις, στις οποίες – χάριν στα χρήματα του Κρεμλίνου και του ολιγάρχη Βαντίμ Νοβίνσκι συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες πρόθυμοι -έναντι «συμβολικής» τιμής- να κρατήσουν πλακάτ με προσβολές κατά του Πατριάρχη, της Ουκρανικής Εκκλησίας και των ουκρανικών αρχών.
Αλλά όλες οι προσπάθειες των φιλο-ρωσικών δυνάμεων κατέστησαν μάταιες. Πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Νικόλαος Παπαχρήστου, διευθυντής της Διεύθυνσης τύπου και επικοινωνιών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε συνέντευξή του στο «Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας» μίλησε για τη στάση του Πατριαρχείου στις επικοινωνιακές επιθέσεις:
«Αν πράγματι τους ενδιέφερε η ενότητα της Εκκλησίας δεν θα αδιαφορούσαν για το σχίσμα στην Ουκρανία επί 30 ολόκληρα χρόνια και δεν θα προέβαιναν σε αλλεπάλληλες προσβλητικές δηλώσεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχου” είπε ο Παπαχρήστου. Πρόσθεσε ότι η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης θα συνεχίσει την υπηρεσία της για το καλό της ενότητας της Εκκλησίας και του πιστού λαού του Θεού. “Τα ψέματα και οι συκοφαντίες δεν αγγίζουν και δεν πτοούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ας το καταλάβουν μια για πάντα, μήπως και αλλάξουν πορεία όσο είναι νωρίς» τόνισε ο Παπαχρήστου.
Αλλά η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία δεν σταμάταγε πλέον. Η ελεγχόμενη από αυτήν οργάνωση «Miriani» προσπάθησε να χαλάσει τη διάθεση της αντιπροσωπείας της Μητέρας – Εκκλησίας, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία κατά το μήκος του δρόμου από το αεροδρόμιο, όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν ότι ο «προκαθήμενος τους είναι ο Ονούφριος». Ωστόσο, ο σκοπός της διαμαρτυρίας δεν επετεύχθη. Ήδη από τα πρώτα λεπτά της παρουσίας της στην Ουκρανία η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείο ξεκίνησε την αποστολή της.
Διάλογος με την ηγεσία της Ουκρανίας
Αμέσως μετά την άφιξή του στο Κίεβο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Την επόμενη ημέρα – με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ντριτρό Ροζουμκόβ και το πρωί της 24ης Αυγούστου με τον πρωθυπουργό Ντενίς Σμιγκάλ.
Κατά τη διάρκεια της κάθε συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας του κράτους και της Εκκλησίας στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη των επόμενων βημάτων, που θα βοηθήσουν να υλοποιηθεί σειρά από πρωτοβουλίες. Επιπλέον ο Παναγιώτατος και οι εκπρόσωποι της εξουσίας συζήτησαν όχι μόνο τα εκκλησιαστικά θέματα. Αρκετή προσοχή δόθηκε και στην προστασία του περιβάλλοντος και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα.
Απεριόριστη αγάπη προς τον ουκρανικό λαό
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ ποτέ δεν ξεχνάει το τι θυσιάζει η Ουκρανία παλεύοντας για την ελευθερία της. Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 30 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η χώρα μας είναι εξαναγκασμένη να υπερασπίζεται τα εδάφη της απέναντι σε έναν ισχυρό εχθρό – τη Ρωσία.
Κάθε μέρα ο Παναγιώτατος θυμάται τη χώρα μας στις προσευχές του, ζητώντας από τον Κύριο να χαρίσει ειρήνη και ελευθερία στον ουκρανικό λαό. Ευρισκόμενους στους λόφους του Δνείπερου, τίμησε τους υπερασπιστές της Ουκρανίας, οι οποίοι έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας κατά την Επανάσταση της Υπερηφάνειας (2013) και τα θύματα της Ουκρανικής γενοκτονίας – Γολοντομόρ (1932-1933).
Μετά από αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκαν με παιδιά στρατιωτικών, πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας, βετεράνους, ορφανά και ανάπηρα παιδιά, παιδιά που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου. «Είναι πολύ τρομακτικό να χάνεις κάποιος τους γονείς τους στον πόλεμο αλλά μπορείτε να είστε περήφανοι ότι εκείνοι σας χάρισαν φωτεινό μέλλον σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη χώρα» είπε στα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχόμενος σε αυτούς δύναμη και έμπνευση προκειμένου να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι γονείς τους.
«Θυμόμαστε εκείνους τους στρατιώτες, εθελοντές, γιατρούς που υπερασπίζονται αυτήν τη γη από το 2013. Και σήμερα, καθώς αναγνωρίζουμε και τιμούμε αυτούς που έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, θυμόμαστε επίσης εκείνους που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη θυσία για τη χώρα και το έθνος τους. Είθε η μνήμη τους να λάμπει για πάντα. Σήμερα, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι πλέον Αδελφή Εκκλησία της νεοσύστατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στέλνει τις ευλογίες της στην αρχαία σας χώρα, η οποία συνεχώς ανανεώνεται, η οποία είναι ποτισμένη με αίμα, βάσανα και μεγάλες θυσίες, αλλά αυτή η γη έχει δώσει στους Σλαβικούς λαούς τα πάντα, και την Αγία ορθόδοξη πίστη σε όλη της την ομορφιά και στην απέραντη σοφία», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Εθελοντών και Βετεράνων «Ουκρανία 30. Υπερασπιστές».
Πραγματοποιήθηκε και η γεμάτη απερίγραπτη χαρά συνάντηση του Παναγιώτατου με το κορίτσι που ονομάζεται Μάρθα, από την περιοχή του Βολίν, η οποία σώθηκε από τον θάνατο χάρη στην προσευχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τρία χρόνια πριν, οι γονείς του κοριτσιού ζήτησαν από ιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παρακαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προσευχηθεί για την κόρη τους. Εκείνη βρισκόταν στην εντατική μεταξύ ζωής και θανάτου. Μόλις ο Παναγιώτατος άρχισε να προσεύχεται το κορίτσι επανήλθε στη ζωή. Αυτό το κορίτσι ήρθε και βρήκε τον Παναγιώτατο στο Κίεβο.
Διαρκής προσευχή για την Ουκρανία
Ουσιαστικά κάθε μέρα της παραμονής του στην ουκρανική πρωτεύουσα ο Παναγιώτατος αφιέρωνε τον εαυτό του στις προσευχές για τη χώρα μας. Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους μαζί με τους αρχιερείς της Ουκρανικής Εκκλησίας, εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα – το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη και η πανηγυρική λειτουργία στην Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν το αποκορύφωμα της επίσκεψης.
Η κάθε Λειτουργία έγινε φανερό γεγονός που αποδείκνυε την ορθότητα των πράξεων της Κωνσταντινούπολης στο -καθόλου απλό- ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο ταλάνιζε την Ουκρανία για σχεδόν 20 χρόνια εξαιτίας της υπονομευτικής δράσης του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η επίσκεψη της Κεφαλής του Οικουμενικού Θρόνου στην Ουκρανία, ότι και να προσπαθούν να αποδείξουν ορισμένοι, με πλήρη βεβαιότητα επιβεβαίωσε το καθεστώς αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Παράλληλα, τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων της Ουκρανίας.
Συγεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Βαρθολομαίου με τα μέλη του Συμβουλίου Εκκλησιών, ο επικεφαλής της ουκρανικής ελληνο-καθολικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το γεγονός ότι αυτός είναι καλός πάστορας και νιώσει όλους τους τωρινούς πόνους του ουκρανικού λαού.
Εκείνοι που δεν ένιωθαν χαρά ήταν μονάχα οι κάτοικοι του μυθικού «ρωσικού κόσμου». Αλλά, προς μεγάλη απογοήτευση του Κρεμλίνου οι διώξεις κατά «της ρωσικής ορθοδοξίας» τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Κάθε μέρα, από τις 20 μέχρι τις 24 Αυγούστου, οι υπηρέτες του Κρεμλίνου διεξήγαγαν τις άσκοπες διαμαρτυρίες τους κατά της επίσκεψης Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. Ήταν κατανοητό το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και η σημασία της είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.
Οι οπαδοί του «ρωσικού κόσμου» ξεχώρισαν με τις βρώμικες προβοκάτσιες που έκαναν, κατέφυγαν σε ανάξιες προσβολές. Αλλά κάθε φορά, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έκαναν κατασχέσεις πανό, το κείμενο και οι εικόνες των οποίων περιείχαν ενδείξεις υποκίνησης θρησκευτικού μίσους. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν συνετά και με μεγάλη ανοχή, δεν έδωσαν ούτε μια φορά την ευκαιρία να γίνουν αψιμαχίες ή συγκρούσεις και με αυτό τον τρόπο δεν έδωσαν στη ρωσική προπαγάνδα την αφορμή να φωνάζει για διώξεις.
Αυτή η στάση της ουκρανικής αστυνομίας εκνεύρισε το Κρεμλίνο σχεδόν όσο και η ίδια η επίσκεψη του Πατριάρχη. Καθώς τώρα κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι οι «διώξεις της ορθοδοξίας» είναι απλώς άλλη μία ανέμπνευστη επινόηση της ρωσικής προπαγάνδας και δεν θα είναι εύκολο πλέον να χρησιμοποιηθεί εφεξής αυτό το «επιχείρημα».
Η εξαιρετικά επαγγελματική προσέγγιση της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας απέδειξε απόλυτα το ποια χώρα (βορειοανατολικά της Ουκρανίας) χτίζει ολοκληρωτισμό και ποια (νοτιοδυτικά της Ρωσίας) χτίζει δημοκρατία, προωθεί τον αλληλοσεβασμό και είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις.
Έτσι λοιπόν στη Μόσχα, μη ξέροντας τι άλλο να κάνουν, άρχισαν να ρίχνουν τόνους ψεμάτων και προσβολών. Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας.
Ειδικότερα, ο κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιερέας Αντρέι Τκάτσεφ, ο οποίος αποκαλείται ως ο αγαπημένος ιεροκήρυκας του Πατριάρχη Κύριλλου και ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία στη Ρωσία πριν από μερικά χρόνια, ξεχώρισε από τον χείμαρρο του αληθινού ρωσικού «ορθόδοξου» μίσους. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής ορθοδοξίας που υποτίθεται ότι κηρύττει την αγάπη, δεν έκρυβε τη μισαλλοδοξία του.
«Η Ουκρανία είναι ένα κράτος που βρίσκεται υπό εξωτερικό έλεγχο, ένα κράτος με αποπροσανατολισμένους, εξαντλημένους από τα βάσανα ή τρελούς ανθρώπους. Το κράτος των τρελών Ρώσων, επειδή εκεί περισσότεροι από τους μισούς είναι Ρώσοι. Η Ουκρανία είναι ένας δαίμονας που αναζητά το αίμα των παιδιών του. Θέλει να πολεμήσει, να αποκαταστήσει πυρηνικά όπλα», είπε. Όσο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον συνέκρινε με κάποιον που «προσκολλήθηκε στην πόρνη» και έγινε ένα μαζί της. «Ο Βαρθολομαίος βρίσκεται στο Κίεβο και το Κίεβο γιορτάζει τριάντα χρόνια τρέλας», ήταν η εντυπωσιακή συγχαρητήρια ομιλία του κ. Τκατσέφ.
Αλλά βέβαια όσο πιο ηχηρές και ακραίες είναι οι δηλώσεις της ρωσικής προπαγάνδας τόσο πιο ξεκάθαρα φαίνεται ότι αυτή δεν μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης.
Με την αγάπη προς την Ουκρανία στην καρδιά
Εν κατακλείδι, σημειώνουμε ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη έδωσε στον ουκρανικό λαό τη χαρά της επικοινωνίας με την Παναγιώτητά του. Ο Πατριάρχης άφησε ένα μέρος της καρδιάς και της ζεστασιάς του στην Ουκρανία, ενώ και δήλωσε την υποστήριξη και την αγάπη του για την πατρίδα μας.
Έτσι, τώρα, η Ουκρανία έλαβε νέα έμπνευση και, έχοντας λάβει την ευλογία και την προσευχητική υποστήριξη του Παναγιώτατου, μπορεί σύντομα να αναμένει τη νίκη επί όλων των ορατών και αόρατων εχθρών, μετά την οποία η πολυαναμενόμενη αληθινή ειρήνη εν ελευθερία θα βασιλεύσει στη γη μας.
Το βράδυ της 24ης Αυγούστου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ και η συνοδεία του αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Μπορίσπιλ για την Κωνσταντινούπολη. «Σας ευχαριστώ για όλα και ο Θεός να ευλογεί όλους!» είπε ο Πατριάρχης αποχαιρετώντας τους Ουκρανούς.
– ΠΜ –
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.