Слово Митрополита Київського і всієї України Епіфанія після соборної Божественної літургії

Ваша Всесвятосте, улюблений у Господі Архієпископе Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх владико Варфоломію, достойний Предстоятелю великої Христової Церкви, нашої Матері, та Перший серед Предстоятелів Помісних Церков!

Преосвященні брати архієреї Вселенського Патріархату та Православної Церкви України, всечесне духовенство, дорогі брати і сестри!

Христос посеред нас!

Великою радістю наповнені тепер наші серця, коли в історичному і святому для українського народу місці, в кафедральному храмі Митрополитів Київських, урочисто звершили ми соборну Божественну літургію, очолену Предстоятелями Вселенського Патріархату і Православної Церкви України. Наше єднання у Святій Євхаристії, як і кожного разу, коли ми причащаємося Тіла і Крові Господніх, не лише нагадує про Хресну жертву Спасителя і символізує єдність Церкви, але є істинним, таємничим і реальним єднанням всіх нас, православних християн, з Главою Церкви і Спасителем Господом Ісусом Христом та одне з одним.

Хоча ми живемо в різних місцях, понад всі умови часу та простору найперше ми разом – Єдина, Свята, Соборна і Апостольська Церква. І тому, подолавши простір і відстані, які розділяють нас, ми зібралися в цьому особливому священному місці на спільну молитву – щоби не лише таємничо, але і видимо засвідчити нашу єдність у Христі.

До нашої радості на жаль домішаний і смуток, що не всі православні християни України ще пізнали повноту істини, не всі ще послідують вченню Церкви і канонічному порядку, досі ще тримаючись розділення та віддаляючи себе від спілкування. Але і за них ми молилися під час літургії, і за них також приносили Безкровну Жертву, маючи впевненість, що у Богом благословенний час і вони пізнають істину та увіллються в повноту Помісної Української Православної Церкви.

Саме тут, в соборі Святої Софії, 15 грудня 2018 року відбувся Об’єднавчий Собор, який з трьох розділених гілок утворив єдину Помісну Українську Православну Церкву. Багатьом з нас, хто був безпосереднім учасником Собору, запам’ятався той день. Собор Церкви України назавжди перегорнув сторінку попередніх розділень, Собор утвердив єдину Помісну Церкву. І саме завдяки цьому 6 січня 2019 р. з рук Вашої Всесвятості наша Церква отримала Томос про автокефалію, а наступного дня, коли ми святкували Різдво Христове, саме тут, у Святій Софії вперше цей історичний документ побачила вся Україна.

Втретє Ви, Ваша Всесвятосте, звершуєте служіння у цьому особливому місці. Вперше це було рівно 30 років тому, коли ще як митрополит Халкидонський Ви прибули до Києва, а невдовзі в нашій країні відбулися історичні зміни, вона відновила свою Незалежність. Вдруге тут Ви молилися 2008 року, і цей візит, як бачимо ми тепер, був визначною віхою, від якої розпочався складний, але успішний процес, який завершився наданням Томосу для України.

Нині Ви втретє молитеся тут, і цей Ваш візит також є винятковим, бо він назавжди увійде в історію як перший візит Вселенського Патріарха до Православної Церкви України, вже визнаної автокефальної Церкви-Сестри, утвердженої у Диптиху Помісних Церков.

Віримо, що і Ваша сьогоднішня молитва разом з нами, і Ваш візит так само позначать історичну віху в бутті понад тисячолітньої Церкви Києва, Церкви Руси-України.

Особливо радіємо, що Ви прибули також і для того, щоби на запрошення Президента України Володимира Зеленського разом з українським народом відзначити 30-ліття відновлення нашої державної незалежності, подякувати Богові за всі благодіяння, які були явлені нам, та попросити Господньої допомоги у подоланні розділень, у досягненні перемоги над супротивниками і в утвердженні справедливого миру для України.

Хочу висловити від усіх нас сердечну подяку присутнім тут митрополитам Еммануїлу та Амфілохію, а також архімандриту Григорію, які брали безпосередню участь у підготовці Об’єднавчого Собору та його роботі. Завдяки мудрому головуванню митрополита Еммануїла, Екзарха Вашої Всесвятості, робота Собору досягла успіху.

Дякуємо митрополиту Стефану, ієрарху Патріаршого Престолу в Греції, який також сьогодні серед нас, засвідчуючи духовне єднання у вірі та дружбу українського і грецького народів.

Дякую від усього серця ігумену святого монастиря Пантократор архімандриту Гавриїлу та іншим отцям зі Святої Гори Афон, які з благословення Вашої Всесвятості також прибули до Києва у ці святкові дні та нині молилися разом з нами.

Дякую вам, дорогі владики, отці, брати і сестри, хто зібрався на цьому святому місці для спільної молитви за нашу Помісну Церкву і нашу рідну Матір Україну.

Дякую всім, хто з боку держави долучився до організації та проведення нашого богослужіння.

Ваша Всесвятосте!

Дозвольте мені на знак нашої особливої пошани до Вас і до всього того, що Ви зробили і робите для Української Православної Церкви і для України, від себе особисто та від нашої Церкви вручити Вам особливу нагороду, спеціально встановлену з цієї нагоди – Великий Хрест Ордена святого Архистратига Михаїла, покровителя нашої Золотоверхої столиці, Києва, і помічника всіх, хто бореться зі злом.

Аксіос!

На многії літа, Всесвятійший Владико!

Свята Софія Київська

22 серпня 2021 р.