Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  
    

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Υόρκη, Χίλτον, Μανχάταν 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Ήρθα να δω τα πρόσωπα σας, να ακούσω τον χτύπο της καρδιάς σας, να χαρώ την παρουσία σας». Με τα λόγια αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στους Άρχοντες του Πατριαρχείου, τα μέλη της Φιλόπτωχου Αμερικής και τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής, κατά την Πατριαρχική ομιλία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο Μανχάταν.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Υόρκη, Χίλτον, Μανχάταν Από αριστερά διακρίνονται οι Archon Ekdikos Hon. B. Theodore Bozonelis, His Eminence Elder Metropolitan Emmanuel of Chalcedon, His All Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, His Eminence Archbishop Elpidophoros of America and John A. Catsimatidis. 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Στον γνήσιο, αυθεντικό, άμεσο λόγο του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την επίσκεψη του με αφορμή τα Θυρανοίξια του ναού και του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, τα 30 χρόνια της ενθρονίσεως του αλλά και την ημέρα των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Ο κ. Βαρθολομαίος αφού μίλησε πρώτα στα αγγλικά, αστειευόμενος είπε:

«Θα πω και λίγα λόγια στα ελληνικά διότι μπορεί και να κατηγορηθώ ως Πατριάρχης αν δεν μιλήσω και ελληνικά. Εκφράζω την ειλικρινή χαρά μου και τη συγκίνηση μου γιατί έπειτα από 11 χρόνια έχω την ευλογία, του Θεού, τη χαρά και το προνόμιο να είμαι ανάμεσα στη μεγάλη ομογένεια της Αμερικής».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. «Αυτή τη φορά βρήκα επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής μας, ένα νέο Αρχιεπίσκοπο στην ηλικία και νέο στο ξεκίνημα της θητείας του ως Αρχιεπισκόπου. Από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, γι' αυτό άλλωστε και τον εκλέξαμε ομόφωνα και τον στείλαμε να ηγηθεί όσα χρόνια το επιτρέψει ο Κύριος της πρώτης και μεγάλης αυτής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Τον εκλέξαμε γιατί υπό τας παρούσας συνθήκας δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλον καλύτερο και καταλληλότερο για αυτή την περίπτωση.

Χαίρω που διαπιστώνω και ακούω ότι τον αγκαλιάσατε με την ίδια αγάπη με την οποία ήρθε εκείνος προς εσάς. Και αυτή η ενότητα μεταξύ σας, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, το κοινό όραμα που έχετε για το μέλλον της εκκλησίας μας στην Αμερική είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της Αρχιεπισκοπίας, για την ευστάθεια και την ευημερία της επαρχίας μας».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Υόρκη, Χίλτον, Μανχάταν 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του νέου Αρχιεπισκόπου κατά την διάρκεια της έως τώρα θητείας του και στα επικείμενα θυρανοίξια στον Άγιο Νικόλαο την προσεχή Τρίτη 2 Νοεμβρίου.

«Είναι μεγάλη επιτυχία να μπορέσετε όλοι υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου να συμπληρώσετε τα κενά και τις ελλείψεις που υπήρξαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου του Αγίου Νικολάου, το εθνικού μνημείου του προσκυνήματος.

Αυτό είναι ένα από τα τρία επιτεύγματα του νέου Αρχιεπισκόπου μαζί με το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης και το θέμα των συντάξεων των κληρικών μας. Με τέτοιες μεγάλες επιτυχίες σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή και την ενθρόνιση του δείχνει ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μπορεί μαζί σας, με τη βοήθεια και συνεργασία να επιτύχει πολλά ακόμη για το καλό της εκκλησίας και της ομογένειας εδώ στην Αμερική».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στα σχόλια ορισμένων για το ταξίδι του στην Αμερική τη δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με τα οποία το ιδανικό θα ήταν να έρθει την επόμενη χρονιά.

«Είναι γνωστό ότι υπήρξε μια αντίθετη άποψη για αυτή την επίσκεψη μου, δηλαδή να αναβληθεί αυτό το ταξίδι για το ερχόμενο έτος. Σέβομαι και εκτιμώ αυτή την άποψη διότι πιστεύω απόλυτα ότι εξεφράσθη με καλή διάθεση, για να γίνει κάτι καλύτερο απ' ότι γίνεται τώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη μου.

Όμως τελικά επικράτησε η αντίθετος άποψη, να μην αναβληθεί για δεύτερη φορά η Πατριαρχική επίσκεψη κοντά σας και έτσι ξεκινήσαμε από το Φανάρι και ήρθαμε με τον Άγιο Χαλκηδόνος, τον Προικονήσου , τον Άγιο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και τα υπόλοιπα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας ξεκινώντας από την Ουάσιγκτον».

Όσον αφορά την επίσκεψη του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Πατριάρχης έκανε λόγο για την ιδιαίτερη φιλία που τους συνδέει για πολλά χρόνια.

«Ο κ. Μπάιντεν ήρθε δύο φορές στο Πατριαρχείο μας, τη δεύτερη φορά έμεινε σχεδόν 2,5 ώρες , δεν ήθελε να φύγει, αισθανόταν σαν στο σπίτι του. Όταν τον επισκέφθηκα το 2009 ήταν αντιπρόεδρος και με φιλοξένησε στην επίσημη κατοικία του αντιπροέδρου, με προσκεκλημένους 300 ως επί το πλείστον επιφανείς ομογενείς, Θυμούμαι την μισή ώρα που είχαμε τετ-α-τετ μπροστά στο τζάκι, πριν από το δείπνο με πόση οικειότητα, με πόση αγάπη μου μίλησε κι εγώ άνοιξα την καρδιά μου και του είπα όλα τα προβλήματα του Πατριαρχείου μας, του μίλησα για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έχω για την ομογένεια της Αμερικής.

Όταν εξελέγη το περασμένο φθινόπωρο Πρόεδρος των ΗΠΑ του έγραψα ένα πολύ θερμό ιδιόχειρο γράμμα. Μου απάντησε με ένα επίσημο γράμμα στο οποίο προσέθεσε με το χέρι στο τέλος “Stay well, we need your leadership”. Ήταν πολύ τιμητικό για μένα από το νέο Πρόεδρο. Προχθές που μας δέχθηκε για μια ολόκληρη ώρα ήταν πολύ εγκάρδιος και οικείος προς εμάς και τα προβλήματα μας όπως και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκερ και η Νάνσυ Πελόζι η οποία και αυτή τη φορά με τίμησε με ένα επίσημο γεύμα στο Καπιτώλιο».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Υόρκη, Χίλτον, Μανχάταν 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και τον «πόλεμο» που δέχθηκε από την Ρωσία.

«Χαίρομαι, καμαρώνω και απολαμβάνω όλα αυτά που γίνονται δια του ταπεινού μου προσώπου προς το θρόνο, τον πρώτο θρόνο της ορθοδοξίας ο οποίος όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από μια αγνώμονα τακτική και συμπεριφορά της εκκλησίας της Ρωσίας προς την μητέρα της εκκλησίας. Είμαστε η μητέρα εκκλησία γιατί εμείς τους δώσαμε τον χριστιανισμό, εμείς τους δώσαμε τα φώτα, το κυριλλικό αλφάβητο και τους βοηθήσαμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους, την ταυτότητα τους και αυτοί όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα, «εκκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτη».

Θύμωσαν μαζί μας γιατί κάναμε αυτοκέφαλη την εκκλησία της Ουκρανίας. Γιατί να μην την κάνουμε; Όπως κάναμε αυτοκέφαλη τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, Αλβανία, Πολωνία, Ρουμανία είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δίνει τις αυτοκεφαλίες. Όλες αυτές οι εκκλησίες που απαρίθμησα έγιναν αυτοκέφαλες από το Οικουμενικός Πατριαρχείο το οποίο κενώνει, αδειάζει τον εαυτό του διότι δίνει εδάφη της δικαιοδοσίας του για να γίνουν αυτοκέφαλες, ανεξάρτητες εκκλησίες. Λοιπόν γιατί να μην γινόταν το ίδιο και με την Ουκρανία με τα 40-50 εκατομμύρια κατοίκους, όχι τώρα αλλά και παλαιότερα και τώρα εντονότερα επιθύμησαν οι Ουκρανοί αδελφοί μας να έχουν την δική τους εκκλησία και να μην υπάγονται στη Μόσχα , να μην εξαρτώνται από τη Μόσχα, να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα.

Το κάναμε με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας, της Ουκρανίας και των κατοίκων της. Θύμωσαν και έκοψαν την επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έβγαλαν το όνομα μου από τα δίκτυα και δεν με μνημονεύουν και θα έλεγα «σκασίλα μου», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης ο οποίος χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Και πρόσθεσε:

«Εξακολουθώ και μνημονεύω τον Πατριάρχη Κύριλλο όπως και παλαιότερα. Και όταν με ρώτησε ο νέος προκαθήμενος της Ουκρανίας, ο Επιφάνειος αν πρέπει να μνημονεύει τον Μόσχας, του είπα βεβαίως να τον μνημονεύεις όπως θα μνημονεύεις και τους άλλους προκαθημένους των ορθοδόξων αυτοκέφαλων εκκλησιών. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας κατά τη συνείδηση μας, γράφουμε ιστορία και συνεχίζουμε την ιστορία της ορθοδοξίας».

Ο Πατριάρχης μίλησε και για την ιδιαίτερη σχέση του με τον Πάπα της Ρώμης.

«Είμαι ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στην ιστορία που παρέστη αυτοπροσώπως στην ενθρόνιση ενός νέου Πάπα στη Ρώμη. Το 2013 που εξελέγη αισθάνθηκα μια φυσική παρότρυνση, μια εσωτερική επιθυμία να παραστώ και να γνωρίσω το νέο Πάπα εφόσον με την Καθολική εκκλησία συνεργαζόμαστε τόσα χρόνια επιτυχώς με ειλικρίνεια, με έντιμο διάλογο θεολογικό και διάλογο της αγάπης.

Διεπίστωσα ότι ταιριάζει η χημεία μας, γίναμε φίλοι. Στα 30 χρόνια της εκλογής μου μου έστειλε ένα θερμό γράμμα στο οποίο απαριθμεί τις πολλές αλλεπάλληλες συναντήσεις μας. Περίπου 12 φορές στα 8 χρόνια που είναι Πάπας. Και πάντοτε έχουμε να πούμε κάτι κοινό για τον χριστιανισμό, για την ανθρωπότητα, για τα προβλήματα τα οποία δοκιμάζουν και ταλανίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.