Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 21 Νοεμβρίου 2021, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στην Αθήνα, το Συλλείτουργο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου, επί τη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, και με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 30 ετών Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου.

Στο πανηγυρικό συλλείτουργο συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ.Εμμανουήλ, Σάμου κ.Ευσέβιος, Γερμανίας κ.Αυγουστίνος, Σιδηροκάστρου κ.Μακάριος, Αδριανουπόλεως κ.Αμφιλόχιος και Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.Κωνσταντίνος. 

Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Νίκη Κεραμέως, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού κ.Βασίλης Κικίλιας, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Κώστας Μπακογιάννης, Άρχοντες Οφφικιάλιοι υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός “Παναγία η Παμμακάριστος” Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχο κ.Αθανάσιο Μαρτίνο, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες. 

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα, κατόπιν της προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να συνεορτάσουν και να τιμήσουν την επέτειο των 30 ετών Πατριαρχίας του στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και τόνισε: 

“Εκκινήσαντες τα ευχαριστήρια τω παντευεργέτη Κυρίω εκ Φαναρίου, επί τη τριακοστή επετείω της εκλογής μας εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Θρόνον, νυν μετά πλείστης χαράς ευρισκόμεθα εν τω μέσω υμών, εν φιλαδέλφω ευχαριστιακή κοινωνία μετά της Υμετέρας Μακαριότητος και της μετ Αυτής χορείας αγαπητών αδελφών αρχιερέων και του ευλαβούς κλήρου, των εντίμων αξιωματούχων της Πολιτείας και του λαού, κομίζοντες πάσιν υμίν από την ακοίμητον δαδουχίαν του ταπεινού Φαναρίου, εγκάρδιον χαιρετισμόν, αδελφικόν ασπασμόν, την άπειρον αγάπην και την ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας και την χάριν των Αγίων των εκ της πνευματικής ημών πατρίδος, ου μην αλλά και τας μυχίους ημών ευχαριστίας διά την προσγενομένην τιμήν, την θερμήν και φιλόφρονα υποδοχήν και τας λοιπάς επιδαψιλευθείσας εκδηλώσεις αγάπης, σεβασμού και στηριγμού επί τω συνεορτασμώ και εντεύξει του προσωπικού τούτου οροσήμου της πορείας της ημών Μετριότητος εν τη Αποστολική και Οικουμενική καθέδρα της Κωνσταντινουπόλεως. Η εις Ελλάδα επίσκεψις ημών αύτη πληροί, ως πάντοτε, την καρδίαν ημών τε και των τιμίων ημών συνοδών χαράς και ευφροσύνης.

Διαβεβαιούμεν υμάς ότι η σκέψις ημών ευρίσκεται πάντοτε μετά του Ελληνικού λαού και ταπειναί αλλά διάπυροι ευχαί αναπέμπονται τω Κυρίω προς άρσιν της αδοκήτου και ανθεκτικής, δυστυχώς, μάστιγος της πανδημίας, ίνα άπαντες εξέλθουν της κρίσεως με τας ολιγωτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας και απωλείας. Συμμεριζόμεθα το δύσκολον και κοπιώδες έργον της Πολιτείας διά την αντιμέτωπισιν εκ της δυσχερούς ταύτης περιστάσεως, προσπάθειαν, η οποία απαιτεί γνώσιν, σύμπνοιαν, συστράτευσιν, ικανάς θυσίας των θεραπόντων ιατρών και των υγιεινομικών λειτουργών και υπομονήν διαρκείας”.

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

“Γεμίζει από ευφροσύνην και ειρήνην την ψυχήν ημών το γεγονός ότι η παρουσία ημών ενταύθα, εν τω Καθεδρικώ Ναώ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αισθητοποιεί και αναγγέλλει τοις εγγύς και τοις μακράν απανταχού, την θεμελιώδη και άρρηκτον ενότητα της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της πεφιλημένης θυγατρός αυτής. Είναι γεγονός ότι ενίοτε υπήρξαν και νεφύδρια επί τας κεφαλάς ημών, όμως ταύτα δεν έφερον καταστρεπτικούς υετούς αλλά μόνον δρόσον και βροχήν και ευφορίαν των πνευματικών καρπών και γόνιμον διάλογον και συμπόρευσιν εις τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, ως απεδείχθη και κατά την περίοδον της πρωθιεραρχικής Υμών διακονίας, Μακαριώτατε, διά της προθύμου και λίαν επωφελούς, συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διά της εκ των πρώτων συνταυτίσεως και εναρμονίσεως μεθ ημών εις το ζήτημα της προσφάτως αποδοθείσης αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Υπερέβημεν εις εκάστην περίπτωσιν τα ανακύψαντα προβλήματα εις τας σχέσεις ημών, αποδεικνύοντες τον ιερόν και ακατάλυτον σύνδεσμον ημών. Η εν τη του Κωνσταντίνου ευσεβής πηγή της Ορθοδοξίας και του Γένους ήρδευσεν επί αιώνας και δη κατά τα δίσεκτα εκείνα έτη τον εκκλησιαστικόν αγρόν της Ελλάδος, διετήρησε την πίστιν και το φρόνημα, διέσωσε την ορθόδοξον ημών ταυτότητα και εν τέλει εξήγαγε τα εκείσε -τα ενταύθα- τέκνα αυτής εις αναψυχήν. Διό και, ως έγραφε προ ετών η καθ’ Υμάς, Μακαριώτατε, Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων υπό τον μακαριστόν Κορίνθου Παντελεήμονα, ο Ελληνικός λαός «είναι εξαιρετικώς ευαίσθητος εις ο,τι αφορά εις την αγάπην και τον σεβασμόν του προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην». Και αναφερομένη η Επιτροπή εις την προηγηθείσαν τότε επίσκεψιν ενταύθα του αοιδίμου προκατόχου ημών Δημητρίου, υπεγράμμιζεν ότι «η μοναδική και μεγαλειώδης υποδοχή αυτού υπήρξεν ο στέφανος της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού και απόδοσις όλης της μεγάλης οφειλομένης τιμής προς την Τροφόν και Μητέρα του Γένους, το πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον».

Μακαριώτατε, και σήμερον υποδέχεσθε και τιμάτε υπερβαλλόντως τον διάδοχον του γλυκέος, σεμνού και ταπεινού εκείνου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, την ημετέραν Μετριότητα, αποφάσει Υμών συνοδική, επί τη συμπληρώσει, ελέει και ευδοκία Θεού, τριάκοντα όλων ετών επί το πηδάλιον της νηός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, εφ’ η ευκαιρία και αναφωνούμεν: «Ως πολύ το πλήθος  της χρηστότητός σου, Κύριε!».

Διά την όλως φιλάδελφον και υψηλόφρονα ταύτην απόφασιν Υμών, ευχαριστούμεν ευγνωμόνως, Μακαριώτατε, Υμάς και τα σεβάσμια μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Να ηξεύρατε οπόσον χαροποιείτε, ενισχύετε και συγκινείτε τον ομιλούντα με την ευγένειαν και την έμπρακτον αγάπην όλων Υμών! Ναί! Μας ενισχύετε και ενθαρρύνετε και στηρίζετε εις τον αγώνα και «την αγωνίαν όπως η ιερά ολκάς διέρχηται καθ’ εκάστην αλώβητος διά τε των Συμπληγάδων και διά των Κυανέων Πετρών». Και αύται -αι πέτραι, τα προσκόμματα- δεν παρεμβάλλονται εις την οδόν της διακονίας ημών μόνον έξωθεν, εκ των θύραθεν, αλλά και έσωθεν, εκ ψευδαδέλφων· «εξ οικείων τα βέλη». «Και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού»… .

Ουδέν, ως αντιλαμβανόμεθα, εις την ταπεινήν Πατριαρχείαν ημών υπήρξεν εύκολον. Άνευ της εμπιστοσύνης εις την κλήσιν του Θεού, αλλά και εις την συναντίληψιν των συγκυρηναίων αδελφών και φιλοτίμων συνεργατών, η δύσβατος οδός θα μετετρέπετο εις άβατον και κατάσκιον δάσος και ουδέν θα επραγματοποιείτο. Όμως, η ιστορία μας εκάλει να βαστάσωμεν τον σταυρόν της και ούτως εδέχθημεν την κλήσιν εν ταπεινώσει, εν φόβω και χαρά, εν προσοχή και προσευχή. Το τι επετεύχθη ήδη είναι γεγραμμένον. Δι όλα τα θέματα το ημέτερον ενδιαφέρον ήτο συνεχές και ανύστακτον, όμως η αγωνιώδης μέριμνα επεκεντρώθη, ως παρούσα και του μέλλοντος ευθύνη, κυρίως εις την φύλαξιν της παρακαταθήκης και την πιστήν συνέχισιν της παραδόσεως εν τω τόπω της διακονίας ημών, εις το εσταυρωμένον Φανάριον, εις την παρεμβολήν της σκηνής της Κιβωτού, ένθα οι πατέρες ημών, ένθα η χαρά και η λύτρωσις ημών”.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι η χαρμόσυνη σημαρινή ημέρα και η τιμώμενη  επέτειος “δεν σηματοδοτούν μίαν παύσιν, εν τέλος, αλλά αντιθέτως ανανεώνουν  την διάθεσιν και αποτελούν αφετηρίαν νέας πορείας, χρηστών ελπίδων και ενθέων οραματισμών χάριν της αγάπης και συνεργίας εις το απολυτρωτικόν έργον του Χριστού, υπέρ της ευκλείας της Εκκλησίας και οικοδομής και σωτηρίας του λαού και ανακαινίσεως της κτίσεως πάσης”.

Και στη συνέχεια τόνισε:

 Το άσβεστον φως του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και η αγιοπατερική του παράδοσις καθίστανται ζωτική ανάγκη της Ορθοδοξίας και του Γένους, τα οποία αμφότερα εμπεριέχουν την οικουμένην, την τροφοδοτούν διά της πίστεως, της αγάπης και των πανανθρωπίνων αξιών. Εν τω πνεύματι τούτω, εξαιτούμεθα τας εκτενείς και πλήρεις αγάπης προσευχάς Σας προς Κύριον, υπέρ της τε ημετέρας Μετριότητος και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Και αύθις, κατά την εύσημον ταύτην ώραν, Σας ευχαριστούμεν πάλιν και πολλάκις άγιε αδελφέ, και μετά της Υμετέρας Μακαριότητος πάντας τους εκλεκτούς Ιεράρχας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, τον ιερόν κλήρον και άπαν το θεοσεβές πλήρωμα αυτής, διά τας τιμάς, τας οποίας περιποιείτε εις ημάς, δι όσα αγαθά και παντοίαν στήριξιν προσηνέγκατε τη Μητρί Εκκλησία. Πατρικώς αντιδωρούμεν υμίν την νυχθήμερον προσευχήν ημών όπως η Κυρία Θεοτόκος περιέπη και σκέπη, και διατηρή την Υμετέραν Μακαριότητα, και τους περί Υμάς, εν αμφιλαφεί υγεία, ακμή πνεύματος και πάση αγαθοδωρία, εις καρποφόρον συνέχισιν της διακονίας της Αγίας Εκκλησίας και δόξαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Το δε εξ ημών τέλος, αίνος και ευχαριστία τω εν Τριάδι προσκυνουμένω Θεώ, Ου η ζείδωρος χάρις και το άπειρον έλεος, πρεσβείαις του εν Αγίοις μαρτυρικού Προκατόχου ημών Γρηγορίου Ε´ και της Οσίας Μητρός ημών Φιλοθέης της Αθηναίας, της Αγίας της αγάπης, είησαν μετά πάντων ημών. Αμήν.”

Προηγουμένως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προσφώνησε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπεθυμμίζοντας ότι ο Οικουμενικός Θρόνος είναι εκείνος που τιμήθηκε με την παρουσία πολλών Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι διαμόρφωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία, όπως και εξεχουσών εκκλησιαστικών φυσιογνωμιών που διηκόνησαν το μυστήριο της ενότητος των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

“Μεταξύ αυτών των εκκλησιαστικών άνδρών, τα τελευταία τριάντα χρόνια, επί κεφαλής του Θρόνου ευρίσκεται η Παναγιότητά Σας. Η προσφορά Σας είναι πολύπλευρη και σημαντική:

– Ο ευαγγελισμός ενός τρόπου ζωής, που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στον αγώνα και ταήν αγωνία για την στερέωση της πανορθοδόξου ενότητος, σύμφωνα με την παράδοση και την κανονική τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

– Η διαρκής μαρτυρία του ορθοδόξου ήθους και του τρόπου ζωής που χαρακτηρίζει τον εκκλησιαστικό χώρο της Ανατολής.

– Η ενδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με νέα και ελπιδοφόρα στελέχη.

– Η ιδιαίτερη φροντίδα προς τα ιερά σεβάσματα της πίστεως και του γένους, τα οποία Σας κληροδότησαν οι αοίδιμοι Προκάτοχοί Σας Πατριάρχες και Σείς επαναφέρατε «εις το αρχαίον κάλλος».

– Και πλείστα όσα ακόμη, τα οποία γνωρίζει και μαρτυρεί ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη που η ώρα δεν επιτρέπει να προσθέσουμε, έχετε και θα συνεχίσετε να έχετε, ως Ηγούμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τον αμέριστο σεβασμό, την αγάπη και την ολοπρόθυμη στήριξή μας”.

Το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου και της τιμίας συνοδείας του.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η παρουσία του Παναγιωτάτου με αφορμή τη συμπλήρωση των τριάντα ετών της Πατριαρχίας του, και μάλιστα την ημέρα της μεγάλης αυτής Θεομητορικής εορτής, δεν μπορεί παρά να είναι πηγή χαράς και ευκαιρία αγαπητικής συναναστροφής.

“Είχα την τύχη να συνεργαστώ με την Παναγιότητά σας, ως Προκαθήμενος της εν Ελλάδι Εκκλησίας, και οφείλω να ομολογήσω ότι, μολονότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα, πάντοτε παραμερίζαμε τις επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ποτέ δεν υψώσαμε τείχη ασυνεννοησίας μεταξύ μας, διότι πάντοτε προκρίναμε την ενότητα της Εκκλησίας. Από την πλευρά μου, πάντοτε θα παραμένω σ᾽ αυτήν την οδό της συμπόρευσης”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

“Η σημερινή ιερά Μυσταγωγία, ο εμπνευσμένος και πλήρης αγάπης αδελφικός λόγος της Υμετέρας περισπουδάστου ημίν Μακαριότητος κατ αυτήν, αλλά και γενικώς όλαι αι εκδηλώσεις τιμής προς το ταπεινόν πρόσωπον της ημετέρας Μετριότητος επί τη συμπληρώσει τριάκοντα ετών αφ ότου ανελάβομεν, ελέω Θεού, την νοητήν ναυκληρίαν του Αποστολικού και Οικουμενικού Θρόνου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, δεν αποδεικνύουν μόνον το πνεύμα της ενότητος και του αλληλοσεβασμού, αλλ εν ταυτώ μαρτυρούν ότι αι δύο Εκκλησίαι, χάριτι Θεού και τη πρεσβεία της Θεομήτορος, συμπορεύονται διά την δόξαν του Χριστού, την οικοδομήν του ευσεβούς πληρώματος αυτών και την προάσπισιν των ιερών και οσίων του Γένους”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την παράθεση του γεύματος, καθώς και για την ευχές και τις εκδηλώσεις τιμής προς το πρόσωπό του. Ευχόμενος ο Θεός να τους δίδει δύναμη στο έργο τους, πρόσθεσε:

“Εν επιγνώσει ότι ουδέν έχομεν ο ουκ ελάβομεν, ευχαριστίαν αναπέμπομεν από τα μύχια της υπάρξεώς μας τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι διά το δώρον της τριακονταετούς Πατριαρχικής θητείας. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»! Συνεχίζομεν, δι όσον χρόνον επιτρέψει ο Κύριος της δόξης, να διακονώμεν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, μένοντες αστασιάστως πιστοί εις τον Χριστόν και εις την Εκκλησίαν Του, προσβλέποντες μόνον εις τα ιερά συμφέροντα της Εκκλησίας και του ευσεβούς ημών Γένους, εν αμετακινήτω βεβαιότητι ότι «ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία· ουδέ γαρ όνομά εστιν έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις εν ω δεί σωθήναι ημάς» (Πραξ. δ´, 12). Ζώντων ημών εν Χριστώ, κατά Χριστόν και εις Χριστόν, αφθαρτίζονται αι συνθήκαι και ο τρόπος του καθ ημέραν βίου ημών και θάλλει η «ου καταισχύνουσα» ελπίς ζωής αιωνίου”.

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το Σάββατο, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλό του Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβα και τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής, υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Παναγιώτατο και την τιμία συνοδεία του. 

«Εύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να μας αξιώνει να πορευόμαστε πάντοτε εν ειρήνη, αμοιβαία αγάπη και αγαστή συνεργασία για το καλό των Εκκλησιών μας, το καλό της Ορθοδοξίας και το καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, εκφράζοντας την χαρά του που επισκέπτεται την Αθήνα. «Γνωρίζω ότι έχω τις ευχές και την αδελφική αγάπη σας, η οποία εκδηλώνεται εμπράκτως και τώρα με την πρόσκλησή σας και με την αδελφική φιλοξενία σας. Σας ευγνωμονώ εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας», πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκφράζοντας τις ευχές του ιδίου προσωπικώς αλλά και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και της Ιεραρχίας τις Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο του Παναγιωτάτου. «Σας υποδεχόμεθα με πολλή αγάπη και ευχόμαστε ο Θεός να σας ενισχύει, να σας δίνει δύναμη, μέσα στις πολλές δυσκολίες, να έχετε πάντοτε το θάρρος και τη δύναμη να αντεπεξέρχεστε, όπως το έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα», είπε ο Μακαριώτατος τονίζοντας ότι η σκέψη και οι προσευχές του βρίσκονται πάντοτε κοντά στον Παναγιώτατο.

__________

Ο οιμιλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου δημοσιεύονται, μετά την εκφώνησή τους, στην  ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου www.ec-patr.org στην ενότητα Οικουμενικός Πατριάρχης / Ομιλίες 

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.