Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας - Diocèse de Suisse du Patriarcat Oecuménique
Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια από την εις Κύριον εκδημία (5.11.2011) του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού, του απο Ελβετίας, του Παπανδρέου. Η Ιερά Μητρόπολις Ελβετίας, προκειμένου να τιμήσει την προσωπικότητα και το έργο του πρώτου Μητροπολίτου της, αφ᾽ ενός μεν αφιέρωσε σε αυτόν το εγκόλπιο Ημερολόγιό της του έτους 2021, αφ᾽ ετέρου δε οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, 5 Νοεμβρίου 2021, Εσπερίδα Μνήμης με γενικό τίτλο «Τιμή στον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Δαμασκηνό, 10 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του» και ειδικό τίτλο «Λόγοι μαρτυρίας και αναμνήσεις».
Ο ειδικός τίτλος αποτυπώνει την επιθυμία του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας Μαξίμου, πνευματικού αναστήματος και διαδόχου του τιμωμένου Ιεράρχου, και των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής να προσκληθούν ως ομιλητές και να καταθέσουν λόγους ψυχής και αναμνήσεις αποκλειστικώς άνθρωποι που γνώρισαν τον αοίδιμο Μητροπολίτη Δαμασκηνό και συνεργάσθηκαν με αυτόν σε διαφόρους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας καί κοινωνικής δράσεώς του.
Η Εσπερίδα έγινε στον ιερό ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου του Ορθοδόξου Κέντρου στο Σαμπεζύ τῆς Γενεύης, η χωρητικότητα του οποίου επέτρεψε την ακριβή εφαρμογή των υπό της ελβετικής Πολιτείας επιβληθέντων μέτρων προστασίας κατά της διαδόσεως του κορωνοϊού. Της εκδηλώσεως προηγήθηκε η τέλεση, από τον Μητροπολίτη Ελβετίας Μάξιμο, Τρισαγίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του τιμωμένου Αρχιερέως της Μητρός Εκκλησίας, πρώην Προϊσταμένου του Ορθοδόξου Κέντρου (1969-2001) και πρώτου Μητροπολίτου Ελβετίας (1982-2003).
Οι εργασίες της Εσπερίδος, οι οποίες διεξήχθησαν εξ ολοκλήρου στην γαλλική γλώσσα, άρχισαν με την ανάγνωση του σεπτού ευχετικού Μηνύματος της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετιστηρίων Μηνυμάτων της Α. Αγιότητος του επιτίμου Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ´, καθηγητού κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία και επιστηθίου φίλου του μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού, της Α. Αγιότητος του Αρμενίου Πατριάρχου-Καθολικού του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ, στενού συνεργάτου του Μητροπολίτου Δαμασκηνού στο πλαίσιο του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Οικογενείας των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Προχαλκηδονίων), του Μεγάλου Ραββίνου René-Samuel Sirat και της Α.Βασιλικής Υψηλότητος του Πρίγκιπος El-Hassan bin Talal της Ιορδανίας, φίλων και στενών συνεργατών του αειμνήστου Ιεράρχου στο πλαίσιο των Ακαδημαϊκών Συναντήσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, αντιστοίχως.
Η πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου», άνοιξε με την ομιλία του Μητροπολίτου Ελβετίας Μαξίμου, η οποία είχε ως τίτλο «Μητροπολίτης Δαμασκηνός: ένας Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρώτος Μητροπολίτης Ελβετίας». Ακολούθησαν οι ομιλίες- μαρτυρίες δύο εκ των στενοτέρων συνεργατών του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, του Άρχοντος Tikhon Troyanov, Γραμματέως του Διοικητικού (Μητροπολιτικού) Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας από της ιδρύσεώς της (1982), και της κας Μαρίνας Troyanov, επιτίμου μέλους του Ποιμαντικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας.
Η δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Μητροπολίτης Δαμασκηνός: άνθρωπος αφοσιωμένος στον διάλογο» και το πρώτο μέρος της «Ο οικουμενικός κόσμος» καλύφθηκε από τους στενούς συνεργάτες του τιμωμένου, την ρωμαιοκαθολική θεολόγο Dr Maria Brun και τον παλαιοκαθολικό ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βέρνης Urs von Arx. Το δεύτερο μέρος της ενότητος «Το πλαίσιο των διαθρησκειακών διαλόγων» κάλυψε ο ειδικός επί του θέματος ορθόδοξος θεολόγος Dr Gary Vachicouras, τελευταίος συνεργάτης του αειμνήστου Μητροπολίτου στον χώρο των διαθρησκειακών επαφών.
Την τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο «Η πόλη και ο κόσμος», αφορώσα στις σχέσεις του μακαριστού με την πόλη της Γενεύης και την κοινωνία της Ελβετίας, κάλυψαν οι συμβολές δύο σημαντικών φίλων του μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού ο πάστωρ Dr William McComish, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού της Πνευματικής Εκκλήσεως (Appel Spirituel) της Γενεύης, και ο Dominique Föllmi, πρώην πρόεδρος του καντονιακού Υπουργικού Συμβουλίου (Conseil d’État) της Γενεύης.
Στην Εσπερίδα αυτή της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας παρέστησαν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στην Γενεύη κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Τσέτσης, ο Πρωτοσύγκελλος και ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας Αρχιμ. Φανούριος Θολιώτης και Πρωτοπρ. Βασίλειος Κοτρότσιος, αντιστοίχως, κληρικοί, η πρόεδρος του Ποιμαντικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Ι. Μητροπόλεως κα Δωροθέα Λάτση, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και φορέων της περιοχής και συγκεκριμένος αριθμός προδηλωθέντων συμμετεχόντων (60), κατά τις απαιτήσεις των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Τα ίδια μέτρα ετηρήθησαν και κατά την παρατεθείσα μετά το πέρας της Εσπερίδος δεξίωση στην παρακειμένη Αίθουσα Τελετών του Ορθοδόξου Κέντρου.
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.