Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.
 
Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2022
Τον Οκτώβριο που μας πέρασε συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, στον θρόνο της Αποστολικής Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και άλλους θεσμικούς φορείς της πόλης, αποφάσισε τη διοργάνωση σειράς τιμητικών εκδηλώσεων προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την προβολή στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στη Θεσσαλονίκη, σε παγκόσμια πρώτη, του ντοκιμαντέρ «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τριάντα χρόνια διακονίας».
Η πανδημία και τα μέτρα που ίσχυαν τότε δεν επέτρεψαν να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του ομότιτλου Διεθνούς Συνεδρίου, που είχαμε οργανώσει και σχεδιάσει. Νυν, όμως, καιρός ευπρόσδεκτος, καιρός του ποιήσαι. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη του αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη και του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, όλους τους συνέδρους και, εξαιρέτως, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη του Γένους. Πρόκειται για στιγμή ακριβή, μαζί και ιστορική. Στιγμή που η τιμή του τιμωμένου επιστρέφει στους τιμώντες.
Η απόφαση να οργανώσουμε το παρόν Συνέδριο υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση. Και τούτο διότι δεν είναι εύκολο να κλειστούν στις εισηγήσεις και τις συζητήσεις ενός τριημέρου το πρόσωπο και το έργο του μακροβιότερου Πατριάρχη της Αποστολικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Τη συστολή, όμως, και την περίσκεψη νίκησε η ελπίδα της συμβολής στην ανάδειξη του ελάχιστου, απ’ όπου τοπολύ, καθώς λέγει ο ποιητής, απέχει λίγο.
Λειτουργώντας προοδοποιητικά, θα μπορούσα να σημειώσω, ότι η ζωή και η δράση του Οικουμενικού Πατριάρχου φανερώνουν, εδώ και τώρα, πως η σάρκωση δεν είναι μια στιγμή χαμένη στο παρελθόν, αλλά γεγονός επαναλαμβανόμενο, μια εμπειρία καθ’ οδόν ή εν πλω, που πλαταίνει και πλατύνει, ανοίγει δηλαδή στα έσχατα, δυναμικά και συνεχώς, τόσο την Εκκλησία όσο και τους χριστοτόκους της. Ή, με άλλα λόγια, σάρκωση είναι εκείνη η έκρηξη της αγίας ευαισθησίας, που, καταπώς λέγει ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, κάνει τον πνευματέμφορο, «που έχει πνεύμα Θεού», να «Ζει μέσα σε όλα [...], να είναι μαζί με όλα».
Η ιδέα του Φαναρίου, ως συμβόλου «της δυνατότητας της ζωής να υπερβαίνει την καταστροφή, ένα σύμβολο της πιθανότητας επιβίωσης διά της συνύπαρξης», το οικολογικό όνειρο, η σημασία του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, ο διάλογος με την επιστήμη, η κατάφαση στις τέχνες, η Σύνοδος της Κρήτης, η ενότητα της Εκκλησίας, η αποδοχή του άλλου-ετερότητα, οι διαχριστιανικοί και διαθρησκειακοί διάλογοι, η θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία εν γένει, η μνήμη, αλλά και πολλά άλλα συγκροτούν, εν τέλει, τις προϋποθέσεις και τον οπλισμό ενός εαυτού που συνεχώς αποκαλύπτεται και συνεχώς αιφνιδιάζει. Ενός εαυτού οικουμενικού και ευρύχωρου.
Από τη θέση αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους, όσοι κοπίασαν για την άρτια οργάνωση του παρόντος Συνεδρίου. Στα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής επιτροπής, που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού αλλά και της υλοποίησής του. Στα μέλη των υπολοίπων επιτροπών, στους εθελοντές, στους ευγενικούς χορηγούς και οπωσδήποτε στους αγαπητούς συνέδρους.
Από καρδιάς εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να είναι καρποφόρες και δημιουργικές, αντάξιες της ζωής και του έργου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Με εκτίμηση

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής
Χρυσόστομος Σταμούλης
Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.