Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»


Ανακοίνωση του ΠαγκρητίουΣυνδέσμου Θεολόγων,AMEN 
O Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, διοργανώνει Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Η σύγκληση και οι αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας, στο Κολυμπάρι, στις 25-26 Νοεμβρίου 2016. 

Η Συνέδριο τελεί υπό την ευλογία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Βασικοί στόχοι του Συνεδρίου είναι οι κληρικοί και οι εκπαιδευτικοί θεολόγοι της Κρήτης και οι λοιποί σύνεδροι: Να ενημερωθούν γύρω τις αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και να μελετήσουν ειδικές πτυχές τους. Να συζητήσουν για τη σημασία τους για την Εκκλησία και τα μέλη της, την κοινωνία, τον τόπο μας και τον κόσμο ολόκληρο. Να διερευνήσουν τις προεκτάσεις τους ως προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, τη δυναμική του διορθόδοξου διαλόγου και την περαιτέρω πορεία του. Να εξετάσουν την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και τις αντίστοιχες ευθύνες των χριστιανών και να προβληματιστούν ως προς την αντιμετώπιση επίκαιρων προκλήσεων, με αφετηρία τις αποφάσεις της Συνόδου. 
Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι. Μονής Ιβήρων. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Γκρατς Αυστρίας. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Αρχισυντάκης του Περιοδικού «Σύναξη». Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων. Πρόγραμμα Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 17.00: Έναρξη εργασιών Αγιασμός. Καλωσόρισμα από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Σύντομοι Χαιρετισμοί 
To Συνέδριο τελεί υπό την ευλογία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Βασικοί στόχοι του Συνεδρίου είναι οι κληρικοί και οι εκπαιδευτικοί θεολόγοι της Κρήτης και οι λοιποί σύνεδροι: Να ενημερωθούν γύρω τις αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και να μελετήσουν ειδικές πτυχές τους. Να συζητήσουν για τη σημασία τους για την Εκκλησία και τα μέλη της, την κοινωνία, τον τόπο μας και τον κόσμο ολόκληρο. Να διερευνήσουν τις προεκτάσεις τους ως προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, τη δυναμική του διορθόδοξου διαλόγου και την περαιτέρω πορεία του. Να εξετάσουν την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και τις αντίστοιχες ευθύνες των χριστιανών και να προβληματιστούν ως προς την αντιμετώπιση επίκαιρων προκλήσεων, με αφετηρία τις αποφάσεις της Συνόδου. Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι. Μονής Ιβήρων. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Γκρατς Αυστρίας. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Αρχισυντάκης του Περιοδικού «Σύναξη». Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων. 

Πρόγραμμα

18.00: Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Γκρατς Αυστρίας: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφραστής του Ορθόδοξου εκκλησιαστικού φρονήματος» 18.35: Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Η Ορθόδοξη Θεολογία πριν και μετά τη Σύνοδο: Όραμα και πραγματικότητα» 19.10: Συζήτηση 20.00: Τέλος εργασιών πρώτης ημέρας Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 10.00: Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Αρχισυντάκης του Περιοδικού «Σύναξη»: «Ορθοδόξων ωδύνες και ωδίνες» 10.35: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου γύρω από την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο: Επίκαιρες προκλήσεις και ευθύνη των χριστιανών» 11.10: Συζήτηση 12.00: Στρογγυλή τράπεζα: Προεκτάσεις των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι. Μονής Ιβήρων Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων 13.10: Συζήτηση 14.00: Τέλος εργασιών