Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

CARDINAL KASPER MET WITH BULGARIAN PATRIARCH NEOFIT IN SOFIA

ON JUNE 25, CARDINAL KASPER MET WITH BULGARIAN PATRIARCH NEOFIT IN SOFIA
Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер
Кардинал Валтер Каспер е почетен председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните и е на посещение в страната по повод празника на светите апостоли Петър и Павел. Той предаде поздрави от името на папа Франциск на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с кардинал Валтер Каспер. Срещата се проведе в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, и доц. д-р дякон Иван Иванов.
В хода на срещата бяха изтъкнати традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Римокатолическата, като бяха припомнени двете дарения на св. мощи от страна на Ватикана към Русенската и Доростолската епархии - тези на св. Георги Победоносец и на св. Дасий Доростолски, както и храмовете, предоставени за ползване на българските православни общности в Европа. "Светиите правят общението между двете църкви възможно, имайки предвид общата ни история през първото хилядолетие", заяви кардинал Каспер.
Двете страни се обединиха около изключително важната роля на семейството, което е ядрото на всяко едно общество. Обсъдени бяха и проблемите, пред които е изправена съвременна Европа и обществото, касаещи човешкото достойнство и миграцията. В края на срещата бяха разменени подаръци с пожелание за още по-добро съработничество.
Текст и снимки: Ангел Карадаков