Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην συνεδρίασή στις 29 Δεκεμβρίου αποφάσισε να δεχθεί στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής και να δημιουργήσει την πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής αποτελούμενη από επισκοπές Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής. Αυτό αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.
Η Ρωσική Εκκλησία, κατηγορώντας τους πάντες γύρω της για «σχίσμα» δημιουργεί η ίδια σχίσματα σε άλλες Τοπικές Εκκλησίες. Έτσι, αφορμή για τη δημιουργία της σχισματικής δομής στην Κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τη Μόσχα στάθηκε η μνημόνευση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο του Προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιου στη Θεία Λειτουργία της 8ης Νοεμβρίου 2019, η αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας και η συλλειτουργία με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο στις 13 Αυγούστου φέτος.
«Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον εκατό ενορίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με επικεφαλείς τους ιερείς τους, ζήτησαν να ενταχθούν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλοί από αυτούς προσέφυγαν στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο το 2019, μετά την αναγνώριση της σχισματικής ομάδας (σ.σ. Της Ουκρανικής Εκκλησίας) από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας», ανέφερε η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας. Ως εκ τούτου, η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε ότι «ήταν πλέον αδύνατο» να αρνείται στους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι υπέβαλαν σχετικά αιτήματα, την αποδοχή τους υπό το ωμοφόριο του Πατριαρχείου Μόσχας.
Έτσι, το Πατριαρχείο Μόσχας δημιούργησε την Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής ως μέρος της επισκοπής Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής και για να θέσει στη δικαιοδοσία της 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε οκτώ χώρες. Τονίζουμε ότι ενώ το κίνητρο της απόφασης της Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας αφορούσε ενορίες, μόνο κληρικοί έγιναν δεκτοί στη δικαιοδοσία της.
Ο αρχιεπίσκοπος του Ερεβάν και της Αρμενίας Λεονίντ (Γκορμπατσόφ) έγινε επικεφαλής της εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική με τον τίτλο του Κλίνσκι. Ταυτόχρονα παραμένει προσωρινά και στη διοίκηση της Μητρόπολης Ερεβάν-Αρμενίας.
Αφότου ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο Μόσχας σχεδίαζε να διασπάσει την Αλεξανδρινή Εκκλησία. Η Ρωσική Εκκλησία είχε μεγάλες ελπίδες ότι θα μπορούσε να προσελκύσει τον κλήρο της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας με το μέρος της. Στα τέλη του 2020, η Ρωσική Εκκλησία είχε δηλώσει ότι είχε ιερείς στην Τανζανία και την Κένυα που ήταν αντίθετοι με τον Πατριάρχη Θεόδωρο και έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και να αποτελέσουν τη βάση για την παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας αποφάσισε να διασπάσει την Ορθοδοξία στην Αφρική. Εκεί σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια αντικανονική παράλληλη ιεραρχία, κάτι που απαγορεύεται από τους Ορθόδοξους Κανόνες.
Το Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας είχε επισημάνει από νωρίς αυτά τα σχέδια του Πατριαρχείου Μόσχας αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά και τις υπόγειες διαβουλεύσεις που πραγματοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.